15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTrei directori din CEO, trimişi în judecată de către DNA

Trei directori din CEO, trimişi în judecată de către DNA

Trei directori din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) au fost trimişi în judecată de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Fostul director al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciobotărică, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorii anticorupţie au mai dispus trimiterea în judecată a lui Daniel Antonie, directorul Diviziei Miniere, acuzat tot de abuz în serviciu, şi a Dorinei Jianu, şefa Direcţiei Legislaţie şi Guvernanţă Corporativă, acuzată de complicitate la abuz în serviciu. Cei trei s-ar fi implicat în acordarea sumei de 128.000 de lei directorului Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, pentru ca acesta să renunţe la funcţie. Infracţiunea vizată este de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, iar faptele au avut loc în luna decembrie a anului trecut.

Demers considerat ilegal

Potrivit anchetatorilor, fostul director al Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, a primit ilegal cinci salarii compensatorii, deşi nu le avea prevăzute în contractul de mandat. „Pe 22 decembrie 2015, inculpații Ciobotărică Ion Laurențiu, în calitate de președinte al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, și Antonie Daniel, în calitate de membru al Directoratului SC CEO SA Târgu Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal, unei persoane, o compensație financiară constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași Directorat, respectiv 128.100 de lei. Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu Dorina, director al Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Concret, inculpatul Ciobotărică Laurențiu, în înțelegere cu inculpata Jianu Dorina, nu a făcut altceva decât să amestece/să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite. Anterior, această activitate infracțională a fost precedată de nenumărate demersuri inițiate de inculpatul Ciobotărică Laurențiu care, încă de la numirea sa în funcție, a încercat să se debaraseze de persoana compensată financiar în condițiile de mai sus, astfel încât să aibă posibilitatea numirii unei alte persoane agreate în aceeași funcție. De menționat este faptul că cei trei inculpați au avut reprezentarea faptului că în atribuțiile Directoratului SC CEO SA nu intră aprobarea și plata vreunui gen de remunerație, această competență aparținând altui organism din cadrul societății respective. Acționând în această manieră, inculpații au cauzat agentului economic cu capital de stat un prejudiciu de 128.100 de lei, reprezentând contravaloarea plăților compensatorii acordate în mod nelegal fostului membru al Directoratului CEO SA“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Judecaţi la Tribunalul Gorj

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. Cei trei directori se află sub control judiciar, iar lui Ciobotărică i-a fost interzis să mai ocupe funcţia în care se afla când au avut loc faptele. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi faţă de Dorina Jianu: „Dispune ca inculpatul Antonie Daniel, pe timpul cât se află sub control judiciar, să respecte următoarele obligaţii: – să se prezinte la organele de urmărire penală, la judecătorul de drepturi de libertăţi, judecătorul de cameră preliminară sau la instanţă ori de câte ori este chemat; – să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; – să se prezinte la Poliţia municipiului Târgu Jiu, județul Gorj, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; – să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; – să nu comunice cu inculpaţii Jianu Dorina, Ciobotarică Ion Laurențiu şi martorii Radu Cristian Eugen, Medinţu Aurel, Petroniu Ion, Slăvulete Ioana Delia, Boca Vasile, Olaru Sorin aspecte ce ţin de prezenta cauză sau cu membrii familiei acestora, direct sau indirect. În baza art. 215 alin. 3 C. pr.pen. atrage atenţia inculpatului că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor stabilite în sarcina sa, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive“, potrivit Curţii de Apel din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS