22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMilioanele din marile dosare TVA rămân în buzunarele inculpaților

Milioanele din marile dosare TVA rămân în buzunarele inculpaților

Finanțiștii doljeni au reușit să recupereze, până în prezent, o sumă infimă din prejudiciul total produs Finanțelor Publice de condamnații definitiv în marile dosare privind returnări ilegale de TVA. Dacă din dosarul lui Samir Sprînceană (condamnat la opt ani de închisoare) a fost recuperată suma de… 365 de lei, din prejudiciile produse de oamenii de afaceri Genică Boerică, Ion Fotescu și frații Ion și Nicolae Mihăilescu au fost recuperați până acum zero lei.

Afaceriștii craioveni care au obținut ilegal TVA de la Adiministrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj în anii 2001-2004 au fost condamnați definitiv în ultimii ani, ca și finanțiștii care au acordat returnările ilegale de TVA. Ce s-a întâmplat cu prejudiciul adus bugetului statului prin aceste returnări ilegale de TVA? Până acum mai nimic, pentru că banii obținuți ilegal de la stat sunt tot în buzunarele inculpaților condamnați.
Reprezentanții AJFP Dolj au precizat pentru GdS că numărul debitorilor existenți în evidențele administrației în baza a 13 sentințe penale definitive privind returnări ilegale de TVA este de 58 de persoane fizice. Valoarea creanțelor cu care figurează cei 58 de debitori este de 641.738.000 de lei. Încă de la început, trebuie spus că inspectorii fiscali au posibilitatea să recupereze același prejudiciu de la mai multe persoane condamnate definitiv în dosare penale diferite. De exemplu, pe 19 iulie 2013, 31 de foști angajați ai Fiscului doljean au fost condamnați definitiv pentru returnările de TVA acordate unui număr de 42 de firme controlate de oamenii de afaceri Genică Boerică, Samir Sprânceană şi Ion Fotescu. Inculpații au primit pedepse între doi și trei ani de închisoare cu suspendare, iar instanța de judecată a dispus să achite statului prejudiciul produs – aproximativ 110 milioane de lei.
Potrivit informațiilor puse la dispozița GdS de finanțiștii doljeni, până în prezent, de la persoanele condamnate în acest dosar a fost recuperată suma totală de 277.259 de lei. A fost pus sechestru pe 17 bunuri imobile și 10 mobile, iar 12 dintre condamnați nu au bunuri pe numele lor.

Au fugit din țară și au lăsat finanțiștii cu „ochii în soare“

Pe lângă pedepsele cu închisoarea, oamenii de afaceri Genică Boerică, Ion Fotescu și Samir Sprînceană au fost obligați de instanță să achite statului TVA obținută ilegal între anii 2001-2004. Pe 19 iunie 2014, Samir Sprînceană și Adrian Marius Berceanu au fost condamnați definitiv la câte opt ani de închisoare pentru o serie de returnări ilegale de TVA.
Alți cinci inculpați din același dosar au primit pedepse între trei ani și șase luni și șapte ani și trei luni de închisoare. Pe lângă pedepse, inculpaţii au fost obligaţi de instanţă să restituie sumele de bani obţinute cu titlul de rambursări de TVA, aproximativ 65 de milioane de lei.
În acest dosar a fost recuperată suma de 365 de lei, nu sunt bunuri sechestrate, iar doi dintre condamnați nu dețin bunuri pe numele lor.
La rândul lui, omul de afaceri Genică Boerică a fost condamnat definitiv în două dosare privind returnări ilegale de TVA. În unul a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare, iar în altul – zece ani și trei luni. De asemenea, finanțiștii trebuie să recupereze de la Boerică și „partenerii“ săi de afaceri aproximativ 20 de milioane de lei pentru returnările ilegale de TVA. În plus, instanța a dispus confiscarea sumei totale de aproximativ 1,2 milioane de lei de la Boerică, Aurel Prie și Radu Drăgan.
De la inculpații din cele două dosare, finanțiștii doljeni nu au recuperat până acum nici un leu. În schimb, se află sub sechestru cinci bunuri mobile și imobile. Atât Genică Boerică, cât și Adrian Marius Berceanu au fugit din țară înainte să fie condamnați definitiv, în prezent fiind dați în urmărire internațională prin Interpol.

Alte dosare, alte prejudicii nerecuperate

Alt om de afaceri craiovean condamnat definitiv este Ion Fotescu. Acesta a fost găsit vinovat și condamnat la șase ani și opt luni de închisoare cu executare pe 4 decembrie 2014. În plus, inculpații Ion Fotescu şi Scăluş Milko Radivoi, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC BAVARIA CONSTRUCT SRL, au fost obligați să achite statului suma de 6.786.950 de lei.
Potrivit informațiilor transmise de AJFP Dolj, de la cei doi inculpați nu a fost recuperat nici un leu. În schimb, a fost pus sechestru pe patru bunuri imobile și mobile, care sunt supuse executării silite.
Alt dosar privind returnări ilegale de TVA este cel al lui Ile Pășcălău, care a fost extrădat în 2012 din Venezuela. Acesta a fost condamnat definitiv la șapte ani de închisoare în iunie 2014 și a fost obligat să înapoieze statului suma de 644.808 de lei.
Finanțiștii nu au recuperat nimic de la Pășcălău, care figurează în evidențele AJFP Dolj ca fiind „insolvabil fără bunuri“.
Finanțele Publice au de recuperat bani și de la Eugenia Ghiga, fosta şefă de serviciu în cadrul DGFP Dolj, care a fost condamnată în două dosare penale privind returnări ilegale de TVA. În unul a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare și a fost obligată să achite statului, alături de inspectorii fiscali Valentina Mihaela Nicolae şi Georgeta Seftulescu și mai mulți administratori de societăţi comerciale, suma totală de 12.889.743 de lei.
În al doilea dosar, în care a fost condamnată alături de administratoarea Ludmila Pană, a fost obligată să achite statului suma de 581.994 de lei. Dacă în primul dosar a fost recuperată suma totală de 12.212 de lei, în al doilea nu s-a recuperat nimic.
Printre oamenii de afaceri condamnați definitiv pentru returnări ilegale de TVA se mai numără Marian Grigorie, zis Cocoș, Gabriel Constantin, zis Gabi Alunecosu’, frații Nicolae şi Ion Eugen Mihăilescu, soții Ion și Naziana Slotea, ziariștii Bogdan Berneanu și Constantin Pătru sau Mitel Munteanu, poreclit Mimitel.
Până acum, de la frații Mihăilescu au fost recuperați zero lei din prejudiciul de peste cinci milioane de lei produs în solidar cu SC Extensiv Com SRL și SC Zahărul SA.
Dacă tragem linie, observăm că inspectorii fiscali au reușit să recupereze până acum suma totală de 342.443 de lei de la oamenii de afaceri condamnați definitiv pentru restituiri ilegale de TVA.

Probleme în recuperarea prejudiciilor

Reprezentanții AJFP Dolj mai spun că, pentru recuperarea banilor de la persoanele condamnate în dosarele TVA, „au fost emise somații, popriri bancare, popriri la terți, popriri lichidatori. Pentru bunurile sechestrate deținute în coproprietate s-au formulat acțiuni în instanță în vederea efectuării partajului judiciar. Bunurile sechestrate se află în curs de evaluare. Au fost emise adrese pentru numire curator fiscal pentru persoanele care se află în penitenciar“.
Finanțiștii susțin că întâmpină o serie de probleme în încercarea de a recupera banii de la condamnații definitiv în dosarele TVA.
Cea mai mare problemă este aceea că unii debitori nu au bunuri pe numele lor, iar cei mai mulți sunt după gratii. Alții, cum ar fi Boerică și Berceanu, sunt dispăruți, fiind dați în urmărire la nivel internațional.
Altă problemă este aceea că o parte dintre bunurile sechestrate sunt bunuri comune, motiv pentru care trebuie făcut partajul.
În final, reprezentanții AJFP Dolj mai spun că „vânzarea la licitație a bunurilor sechestrate este un proces de durată, care presupune organizarea a una, două sau trei licitații, în condițiile respectării termenelor impuse prin prevederile legii fiscale. În cazul în care nu se atinge scopul licitațiilor pentru valorificarea bunurilor scoase la licitație, se reia de la început procedura licitației conform prevederilor legale“.
Gazeta de Sud a cerut AJFP Dolj să comunice sumele de bani recuperate de la fiecare condamnat, dar și ce bunuri ale acestora se află sub sechestru, însă reprezentanții AJFP Dolj au precizat că aceste informații, potrivit legii, sunt protejate prin secretul fiscal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS