7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVotanții flotanți din județul Dolj

Votanții flotanți din județul Dolj

Județul Dolj s-a situat pe primul loc pe țară la numărul de votanți de pe listele suplimentare (Foto: GdS)
Județul Dolj s-a situat pe primul loc pe țară la numărul de votanți de pe listele suplimentare (Foto: GdS)

Potrivit informațiilor puse la dispoziția GdS de Direcția Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Dolj, înaintea alegerilor locale de pe 5 iunie, peste 4.300 de persoane și-au stabilit reședința în comunele doljene, pe primele locuri fiind localitățile Vela, Perișor, Castranova, Drăgotești sau Gighera. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, numai 930 de persoane au cerut și obținut vize de flotant în comunele doljene. Întâmplător sau nu, la alegerile de duminică, județul Dolj a fost pe primul loc pe țară privind votul pe listele suplimentare, devansând chiar și municipiul București.

După alegerile locale de duminică, 5 iunie, polițiștii din cadrul IPJ Dolj au deschis o anchetă privind numărul mare de persoane care au votat pe listele suplimentare. Polițiștii doljeni nu s-au sesizat din oficiu, ci au început cercetările în urma unei plângeri depuse de Alianța „Pentru Craiova“, care a sesizat faptul că, în județul Dolj, de la deschiderea urnelor și până la ora 13.00, votaseră 4.714 persoane pe listele suplimentare, adică peste 830 de persoane pe oră. La închiderea urnelor, la votul pe liste suplimentare conducea județul Dolj, cu 8.156 de voturi, urmat de București (cu 7.958 de voturi pe liste suplimentare) și Bihor (cu 7.119 voturi). Pe listele suplimentare sunt trecute persoanele care au reședința în localitatea respectivă și nu s-au regăsit pe listele permanente.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au precizat că, ieri, plângerea a fost înregistrată la Poliția Municipiului Craiova și urmează să fie începute cercetările.

Avalanșă de vize de reședință

Să vedem care sunt cifrele prezentate de funcționarii Direcției Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Dolj. În perioada 1 ianuarie – 3 iunie 2016, numărul vizelor de reședință acordate în cele 104 comune doljene a fost de 4.336. Spre comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, numai 936 de persoane au primit vize de reședință în comunele din Dolj.
„Fruntașe“ au fost loca­litățile Vela, Perișor, Castranova, Gighera și Drăgotești. Numai în primele cinci luni ale acestui an, 185 de persoane s-au mutat în comuna Vela în baza unei vize de flotant, în Perișor – 149, iar în Castranova – 136. În primele cinci luni ale anului trecut, numai patru persoane aleseseră să își stabilească reședința în comuna Vela.
Verificând datele făcute publice de Biroul Electoral Central, observăm că la Perișor, pe listele suplimentare se găsesc 193 de persoane. La Vela au votat pe listele suplimentare 133 de persoane, iar la Castranova 148.
În condițiile în care o comună se „îmbogățește“ cu un număr de persoane care reprezintă 10-15% din populația localității, apare suspiciunea că acestea pot face diferența în ziua votării.
Să vedem, de exemplu, ce s-a întâmplat în comuna Perișor.
La 1 ianuarie 2016, comuna Perișor avea 1.680 de locuitori. Până pe 3 iunie, au obținut vize de reședință 149 de persoane, adică aproape 10% din populația comunei.
La alegerile de duminică, pe listele permanente au fost 1.416 persoane, din care au votat 991. De asemenea, pe listele suplimentare se regăsesc 193 de persoane, care reprezintă aproximativ 20% din numărul persoanelor care s-au prezentat la vot. În aceste condiții, este posibil ca tocmai cele 193 de voturi să fi făcut diferența în comuna Perișor. Mai trebuie spus că, în primele cinci luni ale anului 2015, numai 20 de persoane au cerut viză de reședință pentru comuna Perișor.

Comuna Perișor, la mare căutare

Aceeași situație a fost în comuna doljeană Perișor și cu ocazia alegerilor din iunie 2012. Numai în perioada 1 ianuarie – 9 martie 2012, 237 de persoane au solicitat şi au primit viză de reşedinţă în Perişor. Într-un caz, la aceeaşi adresă au fost acordate nouă vize, iar în alte trei cazuri, la aceeaşi adresă au fost acordate şapte vize.
Situaţia de la Perişor i-a făcut pe reprezentanţii Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Dolj să sesizeze poliţia şi Ministerul Administraţiei. „Vă solicităm sprijinul în vederea efectuării verificării în teren a 235 de persoane care în perioada 3.01 – 9.03.2012 au obţinut viză de reşedinţă la 110 adrese din comuna Perişor“, se arată într-o sesizare a Direcţiei, care spunea că numărul de vize de reşedinţă acordate este „surprinzător de mare“.
Întrebați despre „soarta“ acestui dosar, polițiștii doljeni au explicat că au fost făcute cercetări pentru comiterea infracțiunilor de neglijenţă în serviciu, fals material în înscrisuri şi abuz în serviciu contra intereselor publice. În luna octombrie 2013, polițiștii au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Băilești cu propunere de neîncepere a urmăririi penale.
Tot cu ocazia alegerilor din iunie 2012, în comuna Ghercești au fost verificate 559 de persoane care figurau ca având viză de flotant.
Acest dosar este încă pe masa procurorului de caz, după cum susțin oamenii legii. „Polițiștii doljeni au efectuat verificări și pentru a stabili legalitatea obținerii unor vize de flotant în localitatea doljeană Ghercești. În acest caz a fost întocmit un dosar de cercetare penală care a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cu propunere de trimitere în judecată pentru 23 persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

Acțiuni înainte de alegeri

Înaintea alegerilor de pe 5 iunie 2016, ministrul Petre Tobă a dispus ca, la nivel național, să se verifice situațiile în care mai multe persoane și-au stabilit reședința la aceeași adresă sau cazurile persoanelor care în mod „repetitiv“ își stabilesc reședința în perioada preelectorală. Numai în județul Olt, până pe 3 iunie, fuseseră verificate peste 500 de sesizări transmise de funcționarii Direcției de Evidență a Persoanelor. Reprezentanții IPJ Dolj au precizat că au făcut astfel de verificări până pe 5 iunie, însă nu au precizat câte sesizări au fost verificate și care a fost rezultatul acestor verificări.

Legislație

Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale prevede că „dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința“. Cu cel târziu 45 de zile înaintea datei scrutinului, cetățenii cu drept de vot care și-au stabilit reședința într-o localitate pot solicita primarului înscrierea în Registrul electoral pentru a fi puși pe listele permanente. Dacă nu fac acest lucru, în ziua scrutinului pot vota pe listele suplimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS