6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoi primari riscă să nu le fie validate mandatele

Doi primari riscă să nu le fie validate mandatele

Vasile Moşoiu, edilul ales al comunei Drăguţeşti
Vasile Moşoiu, edilul ales al comunei Drăguţeşti

Situație fără precedent în ultimii 26 de ani în cazul a doi primari din județul Gorj care au câștigat alegerile în urma scrutinului electoral din 5 iunie. Mandatele acestora ar putea să nu fie validate, din cauză că aleşii au condamnări definitive în instanță. Vasile Moșoiu, fostul și actualul primar de la Drăguțești, și Ion Ianași, fost viceprimar și acum primar la Vladimir, sunt în prezent în situația de a-și pierde funcțiile la scurt timp de la câștigarea alegerilor. Ion Stănulescu, președintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Gorj, susține că, potrivit legii, aceștia aveau dreptul de a candida, chiar dacă au avut probleme de natură penală, însă mandatele lor pot fi întrerupte de Prefectura Gorj. În pedeapsa primită de cei doi li se interzice acestora dreptul de a ocupa funcții publice. Magistratul Stănulescu a mai precizat că, în cazul în care mandatele celor doi nu vor fi validate, în localitățile Drăguțești și Vladimir vor fi organizate alegeri parțiale.

Iau în calcul un nou scrutin

Partidele politice iau în calcul organizarea unui nou tur de scrutin. Prefectul de Gorj este cel care va emite ordin privind încetarea mandatelor. „Legea nu le-a interzis acestora să candideze. Nu avem deocamdată rezultatele finale. Li se va emite un certificat doveditor al faptului că au fost aleşi primari. Această validare va merge la Judecătorie. Judecătoria va emite o hotărâre prin care validează mandatul de primar şi asta este situaţia din punctul de vedere al alegerilor. Apoi, dacă dânşii au probleme cu legea, se va emite un ordin de către prefect. Ordinul va putea să fie contestat în instanţă. În cazul în care nu va fi anulat în instanţă se vor face alegeri parţiale în localităţile în care au fost aleşi cei doi“, a declarat judecătorul Ion Stănulescu, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Gorj. Vasile Moșoiu a avut probleme similare și în vara anului trecut, când Prefectura Gorj a emis ordin de încetare a mandatului de primar la Drăguțești, din cauză că edilul avea o condamnare definitivă la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
Situația complicată a celor doi primari este cauzată de neconcordanțele dintre decizia judecătorilor prin care s-au dat condamnări definitive și legislația electorală. Magistrații le-au interzis edililor să ocupe o funcție publică, pe când legea spune că nu au dreptul să fie aleși în autorități publice sau în orice alte funcții publice cei cărora li s-a interzis acest lucru prin sentință definitivă. Mai simplu spus, cei doi candidați au putut concura în alegeri, au câștigat mandatul, dar când să-și exercite efectiv funcția nu o vor putea face. Potrivit articolului 6, alineatul 2, litera b al Legii nr. 115/2015 privind alegerea autorităților administrației publice locale nu pot fi alese „persoanele (…) cărora li s-a interzis, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice“. Altă întrebare legată de cei doi edili se referă la modul în care li s-au validat candidaturile înainte de alegeri. Legislația electorală nu prevede nici un filtru care să preîntâmpine astfel de situații, ci lasă eventualele sancțiuni după ce răul a fost făcut, adică după încheierea ciclului electoral. În Hotărârea nr. 3 din 30 martie 2016 a Biroului Electoral Central privind documentele pe care trebuie să le conțină dosarele de candidatură se spune, la articolul 4, că toți candidații trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere din care să rezulte că „nu sunt lipsiți de dreptul de a candida în statul membru de origine, în urma unei hotărâri judecătorești penale sau civile definitive“. Practic, dacă un candidat minte în declarație și este ales primar poate să-și exercite mandatul dacă nimeni nu se sesizează că nu are acest drept. Desigur, ulterior, va suporta rigorile legii pentru falsul în declarații, dar procesul electoral a fost deja alterat, iar problemele administrative create.

BEJ Gorj nu a validat rezultatele alegerilor din județ

Totodată, Biroul Electoral Județean Gorj nu a validat, deocamdată, rezultatul alegerilor locale din județ și a dispus refacerea proceselor-verbale din cele 56 de secții de votare din municipiul Târgu Jiu. Potrivit lui Ion Stănulescu, președintele BEJ Gorj, multe dintre acestea nu au fost întocmite corect, motiv pentru care nu a fost permisă validarea. Documentele au fost înapoiate secţiilor respective pentru a fi refăcute. „S-au prezentat cu procesele-verbale, cu buletinele de vot de la Consiliul Judeţean. Am constatat că erau probleme cu întocmirea proceselor-verbale de la secţii nu de la circumscripiţie. Au fost depistate greşeli de către noi, de către reprezentanţii de la Statistică. Nu puteam să le centralizăm. Atunci le-am trimis înapoi la circumscripţie, de la circumscripţie la secţii. Secţiile urmează să le verifice şi să le întocmească în mod corespunzător, conform legii şi să le prezinte. Când le prezintă atunci facem centralizarea. Nu le-am verificat pe toate, pentru că o mare parte erau greşite. Era treaba lor să le facă. Le-am dat pe toate înapoi. Sunt erori de întocmire a procesului-verbal. Sunt acele chei care ar fi trebuit găsite. Ei nu au reuşit să le găsească“, a mai spus judecătorul Ion Stănulescu. Procentele obținute până acum de către candidați, dar și de către partide ar putea suferi modificări, după refacerea proceselor-verbale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS