18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum a consumat un bloc 500.000 de litri de apă?

Cum a consumat un bloc 500.000 de litri de apă?

Zoica Micu spune că apometrul general nu a putut fi citit (FOTO: Claudiu Tudor)
Zoica Micu spune că apometrul general nu a putut fi citit
(FOTO: Claudiu Tudor)

Proprietarii dintr-un bloc din Craiova nu înțeleg cum de sunt puși să plătească pierderi la apa rece de 500 de metri cubi, ceea ce înseamnă că au consumat 500.000 de litri de apă.

Proprietarii din blocul G6 din cartierul craiovean Calea București sunt surprinși că pe listele de plată le-au fost distribuite pierderi la consumul de apă rece de 500 de metri cubi. Cantitatea le-a fost repartizară pe luna aprilie, 200 de metri cubi și 300 de metri cubi, în luna mai. Condițiile în care a apărut acest consum exagerat din blocul lor nu le este prea clar nici proprietarilor celor 20 de apartamente. „Este un consum foarte mare. Nimeni nu știe cu certitudine care este cauza. Am înțeles că apometrul general din subsol nu s-a putut citi, erau cifrele șterse. Au citit ultima dată prin decembrie anul trecut, apoi nu s-a putut citi până în martie 2016. Și când s-a citit au descoperit această diferență de 500 de metri cubi. Eu voi plăti cu 100 de lei mai mult pentru acest consum, care nu știu de unde vine. Nu știu cine este vinovat. Trebuie făcută o anchetă să vedem care este cauza“, a spus Zoica Micu, proprietar în blocul G6.

Proprietarii din blocul G6 au „înghițit“ 500 de metri cubi de apă (FOTO: Claudiu Tudor)
Proprietarii din blocul G6 au „înghițit“ 500 de metri cubi de apă (FOTO: Claudiu Tudor)

„Este un consum foarte mare. Nu se știe de unde. Subsolul nu este inundat. Toată lumea este contrariată de ceea ce ni se întâmplă. Este foarte mult, cât să umpli o piscină. Nu avem de ales și trebuie să plătim, dar trebuie să facem și o ședință pe scară ca să discutăm despre această întâmplare neplăcută“, a precizat Claudia Vlăducu, proprietar. Aceste erori nu se explică atâta timp cât există contorizare generală, pentru tot consumul din bloc, dar și contorizare pentru fiecare apartament. „Am văzut că pe lista de plată au fost trecute niște diferențe. Nu știu de unde vin aceste diferențe pentru că nu ne-au comunicat cei de la asociație. Să ni se spună de unde vin, pentru că avem contor în scara blocului, avem fiecare în apartamente contor, consumul este înregistrat. În subsol este uscat“, a spus Marilena Ungureanu, proprietar.

Apometrul colmatat le-a încărcat factura

Explicațiile celor de la Asociația de proprietari nr. 15 Calea București, din care face parte și blocul G6, nu sunt prea clare. Aceștia susțin că apometrul a fost colmatat, iar cifrele nu s-au mai putut citi. „Din luna decembrie 2015 apometrul general nu s-a mai putut citi pentru că este colmatat. Noi mergem în fiecare lună cu cititorul de la Companie, citim consumul, facem proces-verbal în baza căruia ne vine factura. Acum nu s-a putut citi și am trecut un consum estimativ de 100 de metri cubi lunar. Știau ambele părți că este un consum fictiv. Între timp și cititoarea, și noi am solicitat să se schimbe apometrul defect. Au venit abia prin luna martie de la CAO, au șters acolo apometrul și s-a putut citi. Era un consum de 500 de metri cubi. Am pus 200 de metri cubi la plată pentru luna aprilie și 300 de metri cubi în mai“, a declarat casiera asociației, fiind singura care cunoaște această situație.
„Nu știu ce înseamnă apometru colmatat. Dacă este colmatat ar însemna să se dea un istoric pe consum. Faptul că a apărut un consum de 500 de metri cubi mă face să cred că nu s-a putut face citirea acelui apometru. Facturarea se face conform înregistrării unui apometru. În cazul în care proprietarii sunt nemulțumiți fac o sesizare, o contestație către noi, urmând să se verifice metrologic. Dacă apometrul nu poate fi citit se înlocuiește, dacă este defect se trece consumul istoric într-o perioadă similară. Când se poate citi se face o regularizare. Acest consum este conform unui apometru“, a explicat Dorel Grigore, director producție CAO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS