16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScandal penal la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova

Scandal penal la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova

Foto: Arhiva GdS
Foto: Arhiva GdS

Situație explozivă la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova din subordinea primăriei. Concediată nelegal în 2012, fosta directoare financiară a spitalului a cerut insolvența unității sanitare după ce a obținut în instanță, după ani de procese, reangajarea pe post și plata salariilor restante de circa 35.000 de euro, iar conducerea nu găsește banii pentru a respecta sentința magistraților. Conflictul a escaladat după ce conducerea spitalului, ca să nu fie acuzată de abuz în serviciu, a reangajat-o pentru câteva ore, apoi a dat-o din nou afară și i-a făcut plângere penală. La rândul ei, fosta directoare i-a reclamat și ea la DNA pe reprezentanții unității medicale.

În ianuarie 2012, Ileana Drăgnei era numită director financiar-contabil al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova pe o perioadă de trei ani printr-o dispoziție semnată de directorul general de atunci, Iulian Diaconescu. Contractul putea fi prelungit de două ori cu câte trei luni, perioadă în care spitalul ar fi trebuit să organizeze concurs pentru numirea altei persoane în respectiva funcție, deci, teoretic, Drăgnei își putea exercita mandatul de director financiar până pe 13 iulie 2015. După alegerile locale din iunie 2012, noul primar al Craiovei, Olguța Vasilescu, a numit-o la conducerea spitalului, cu titlu interimar, pe Adina Turcu. La puțin timp după numire, Turcu a revocat-o din funcție pe Drăgnei în octombrie 2012 pe motiv că aceasta nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu și a comis o faptă gravă falsificând un document al spitalului. În referatul și raportul de cercetare administrativă, spitalul a explicat că managerul interimar a primit personal de la Primăria Craiova o adresă care fusese adusă și înregistrată la această instituție, din partea spitalului, dar semnată de fostul director Iulian Diaconescu. Adresa respectivă însoțea un dosar cu documentația aferentă pentru avizarea de către primărie a unei angajate a spitalului împuternicită să exercite viza de control financiar preventiv. Drăgnei a fost practic acuzată de managerul spitalului că a ascuns și că a încercat să dea legalitate acțiunilor salariatei spitalului care a avizat ilegal controlul financiar preventiv de foarte mult timp. Drăgnei a dat spitalul în judecată și a cerut reîncadrarea pe post și plata salariilor restante. După ce s-a plimbat între instanțe pentru a se stabili cine are competența de a judeca procesul, Tribunalul Dolj a obligat conducerea Spitalului de Boli Infecțioase, în octombrie 2014, să o reangajeze pe Ileana Drăgnei în funcția deținută anterior și să-i plătească la zi toate salariile restante. Instanța a motivat că probele aduse de spital nu au dovedit abaterea gravă care a dus la concedierea fostei directoare financiare și că, deși abaterea gravă nu este clar definită în lege, teoria și practica judiciară arată că o astfel de faptă trebuie să „perturbe substanțial activitatea unității“. „Singurele afirmații generale făcute de intimat (spital – n.r.) referitoare la generarea unor prejudicii financiare unității nu vor fi reținute, acestea nefiind susținute de probe“, se arată în motivarea Tribunalului Dolj. Nemulțumită, conducerea spitalului a făcut apel la Curtea de Apel, dar și aici a pierdut cu brio. Printr-o sentință din aprilie 2015, Curtea a apreciat apelul ca nefondat și l-a respins. Astfel, pe lângă salariile restante și reîncadrarea fostului director financiar, spitalul trebuia acum să-i plătească acesteia și 3.000 de lei cheltuieli de judecată. Procesul s-a mutat la ultima instanță, Înalta Curte de Casație și Justiție, unde termenul de judecată a fost dat în 2016.

Spitalul către CAS: dați-ne banii că e groasă!

Între timp, lucrurile s-au precipitat. Cu sentința de la Curtea de Apel în buzunar, Drăgnei a notificat conducerea spitalului să pună hotărârea în executare, ceea ce s-a și întâmplat, dar parțial. Mai întâi, managerul Adina Turcu a făcut plângere penală împotriva acesteia la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și uz de fals. Apoi, spitalul a reangajat-o pe Drăgnei pe 10 august 2015, dar a doua zi a dat-o din nou afară pe motiv că mandatul de director financiar expirase de câteva luni. Cât despre plata banilor, nici vorbă. Drăgnei a apelat atunci la serviciile Biroului Executorului Judecătoresc Cosmin Ionașcu, care, pe 30 martie 2015, a încuviințat executarea silită a Spitalului de Boli Infecțioase. În urma raportului de expertiză extrajudiciară, executorul a concluzionat că suma pe care Drăgnei o avea de primit ajunsese la 171.834 de lei, cu tot cu contribuțiile de plată către bugetele statului. Cum spitalul nu a plătit nici un leu, executorul le-a trimis înștiințări de poprire pe conturi. Văzând că se îngroașă gluma, conducerea unității medicale a început să facă demersurile necesare pentru a obține banii și pentru a scăpa de cazul Drăgnei. În septembrie 2015, spitalul a trimis o adresă către Casa de Asigurări de Sănătate Dolj în care solicita suma de 342. 812 lei pentru plata tuturor datoriilor consfințite prin titluri executorii. Desigur, cea mai mare sumă figura în dreptul lui Drăgnei. „Din analiza dosarelor de executare silită pentru personalul din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“ Craiova, ca urmare a repetatelor somații ale executorilor judecătorești și inițiativelor de blocare a fondurilor din sume provenite din diverse finanțări ale unității, respectiv din contractul de servicii medicale încheiat cu CAS Dolj, vă supunem atenției necesitatea suplimentării sumelor astfel încât decontarea sumelor solicitate de executor să fie posibilă fără perturbarea majoră a activității (…) Vă rugăm să ne sprijiniți cu sumele aferente achitării titlurilor executorii (…) Față de cele prezentate se impune rugămintea de a ne susține prin decontarea parțială a facturilor emise către CAS Dolj“, se arată în adresa spitalului către CAS Dolj.
După două săptămâni a venit și răspunsul CAS: nu vă dăm banii. În primul rând, Casa precizează că valoarea contractului de furnizare de servicii medicale spitalicești a fost majorată în septembrie 2015, dar spune că efectuarea de servicii medicale „peste prevederile contractuale se face pe propria răspundere și nu atrage nici o obligație din partea casei de asigurări“. Câteva luni mai târziu, CAS a returnat spitalului facturile de decontare pe care acesta sperase că va primi bani.

La Parchetul local via DNA

În timp ce spitalul căuta bani la CAS, Ileana Drăgnei a făcut plângere penală la DNA Craiova împotriva conducerii spitalului pentru abuz în funcție. În ianuarie 2016, DNA i-a trimis un răspuns în care spunea că și-a declinat competența către Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, adică același Parchet unde se analizează și plângerea managerului spitalului împotriva ei. Știind că se apropie termenul final de la Înalta Curte de Casație și Justiție, spitalul a făcut o cerere către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Dolj în care solicita de urgență un răspuns legat de mersul anchetei în speranța că o eventuală începere a urmăririi penale îi va convinge pe judecătorii supremi să îi dea câștig de cauză. Polițiștii i-au comunicat la sfârșitul lunii februarie 2016 că în dosarul deschis la solicitarea managerului Adina Turcu s-a început urmărirea penală pe 15 aprilie 2015. Spitalul s-a grăbit și a trimis adresa către Înalta Curte. Degeaba, însă. Judecătorii au respins recursul, astfel încât spitalul a rămas cu datoria de plătit. Nici până în prezent nu a găsit banii, dar a primit o gură de oxigen din partea Judecătoriei Craiova care a respins pe 16 mai o cerere a Ilenei Drăgnei de validare a popririi pe conturile din Trezorerie ale spitalului. Insistentă, Drăgnei a depus altă cerere, la Tribunalul Dolj, prin care solicită declanșarea procedurii de insolvență împotriva spitalului. Potrivit legii, doar primăriile și consiliile județene pot intra în insolvență pe baza unei proceduri greoaie, dar judecătorul este suveran. Dacă va admite cererea, spitalul va fi condus de un administrator judiciar. Spitalul așteaptă un răspuns final și de la CAS Dolj căruia i-a cerut din nou fonduri suplimentare pentru plata titlurilor executorii. „Vă informăm că dosarele de executare amintite (…) nedecontate au generat o serie de plângeri penale împotriva spitalului“, se arată în solicitare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS