6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPSD a câştigat alegerile locale în Gorj

PSD a câştigat alegerile locale în Gorj

Cetăţenii din comune au venit în număr mai mare la vot (Foto: Eugen Măruţă)
Cetăţenii din comune au venit în număr mai mare la vot (Foto: Eugen Măruţă)

PSD Gorj a câştigat majoritatea primăriilor din judeţ, în urma alegerilor de duminică, unde s-a înregistrat o prezenţă de 56,15%. Social-democraţii au 45 de primării şi au primari în cele mai multe oraşe. Este vorba de Târgu Jiu (Florin Cârciumaru), Turceni (Cristina Cilibiu), Ţicleni (Constantin Radu), Cărbuneşti (Dănuţ Birău) şi Tismana (Marian Slivilescu). Liberalii au câştigat 21 de primării, între care cele ale oraşelor Motru (Gigel Jianu), Novaci (Dumitru Leuştean) şi Bumbeşti-Jiu (Constantin Bobaru). La Rovinari a devenit primar Robert Filip din partea ALDE. Tot în Gorj au mai obţinut fotolii de primar UNPR (Albeni), PMP (Stejari) PRU (Muşeteşti). La Turceni, viceprimăriţa Cristina Cilibiu a reuşit să îl învingă pe primarul liberal în funcţie, care a ieşit pe locul al treilea. De asemenea, la Târgu-Cărbuneşti, edilul liberal Mihai Mazilu a pierdut în faţa unui candidat aflat la prima încercare pentru postul de primar. Este vorba de Dănuţ Birău, directorul şcolii din localitate. Liberalul Gigel Jianu a reuşit să îl învingă pe social-democratul Cosmin Morega, director al unui serviciu din primărie, în condiţiile în care primarul în funcţie nu a mai dorit să candideze. Şi pentru Primăria Rovinari a fost o bătălie strânsă, câştigată de Robert Filip, fiul fostului primar Dorin Filip, decedat anul trecut, înainte de încheierea mandatului.

Cinci partide în CL Târgu Jiu

La nivelul municipiului Târgu Jiu, PSD a obţinut 41,20%. Procentul pentru Consiliul Local al municipiului obţinut de social-democraţi este de 39,13%. Cinci partide vor intra în Consiliul Local Târgu Jiu. PSD a câştigat zece consilieri, PNL – cinci consilieri, PMP – doi consilieri, ALDE – doi consilieri şi PSRo – doi consilieri. „Vă mulţumesc tuturor pentru sprijinul şi încrederea acordată proiectului PSD pentru Târgu Jiu! În curând vom avea şi rezultatul alianţelor politice pentru o majoritate în Consiliul Local“, a declarat viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor. La rândul său, primarul Florin Cârciumaru a obţinut fără emoţii cel de-al cincilea mandat: „Suntem mulțumiți de rezultat; am câștigat 40 de comune, patru orașe și un municipiu. Normal că se putea să fie și mai bine, dar cred că este un procent destul de bun. Am câștigat până în prezent 17 consilieri la Consiliul Județean, ceea ce înseamnă că aveam majoritatea și o să avem președintele Consiliului Județean. Dacă nu o să reușim să avem noi majoritatea, o să facem alianțe. O să vedem cu cine, pentru că nu am purtat discuții. La nivel de municipiu am câștigat zece consilieri locali, ceea ce înseamnă că este nevoie pentru o majoritate de o alianță. Nu am discutat cu nimeni până acum. Am pierdut primării pe de o parte, am câștigat alte primării pe de altă parte. Nu ne așteptam să pierdem unde aveam primari în exercițiu. Acesta este exercițiul politic“, a declarat Florin Cârciumaru, preşedintele PSD Gorj.

Majoritate simplă în CJ

Conform numărătorilor paralele și a rezultatelor parțiale, PSD a obținut majoritatea simplă la Consiliul Judeţean Gorj. PSD a obţinut 49,78% din voturi, PNL – 22,57%, ALDE -5,98%, iar Mișcarea Populară – 5,67%. „Noi ne-am îndeplinit obiectivul. La Consiliul Judeţean avem 50% la ora actuală, majoritatea simplă, am câştigat primari în 45 de localităţi. Am pierdut primării la care nu ne aşteptam: Berleşti, Alimpeşti, Motru şi Fărcăşeşti. Se va ajunge la alianţe postelectorale. E prematur să spun cu cine. Cu ALDE şi cu UNPR-ul, dacă intră, avem deja protocolul în exerciţiu, ca să zic aşa. Una peste alta, este un rezultat pentru Consiliul Judeţean care ne asigură în prezent, prin votul politic, funcţionarea Consiliului Judeţean cu toată conducerea“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Președintele, dar şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean vor fi aleşi în mod indirect, prin vot secret, cu majoritate simplă. Ion Călinoiu se pregăteşte astfel pentru un nou mandat de preşedinte, care ar putea fi unul de doar o jumătate de an, având în vedere că acesta vizează o candidatură pentru un post de senator de Gorj. În cărţi pentru a-i lua locul în toamnă este Cosmin Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS