Patronul Polystart, reținut de procurorii DNA în dosarul Water Park

Procurorii DNA susțin că Polystart a modificat structura de rezistență a unei clădiri din cadrul complexului pentru a „trage“ peste un milion de euro din fonduri europene, bugetul de stat și bugetul Primăriei Craiova
Autori


Procurorii anticorupție l-au reținut ieri pe omul de afaceri craiovean Cristian Dobre, patronul SC Polystart Impex SRL, una dintre cele trei firme care au construit complexul acvatic Water Park Craiova. Anchetatorii susțin că Dobre „a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situațiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului“, prejudiciul produs fiind calculat la peste 1,2 milioane de euro.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Craiova au anunțat ieri reținerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Cristian Dobre, care deține grupul de firme Polystart. Printre acuzațiile care i se aduc în dosarul Water Park se numără instigarea la comiterea infracțiunilor de dare de mită, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar și participație improprie la folosirea de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În ordonanța de reținere a procurorilor DNA se arată că, pe 6 februarie 2013, între Primăria Craiova și asocierea de firme SC Delta ACM 93 SRL, SC Polystart Impex SRL și SC UTI Grup SA, a fost încheiat un contract având ca obiect realizarea complexului de agrement acvatic Water Park. Valoarea proiectului, finanțat în parte din fonduri europene, a fost de 80.699.200 de lei.

Dar să vedem care sunt acuzațiile aduse lui Dobre. „În perioada 2013-2014, inculpatul Dobre Cristian a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situațiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului. În acest sens, a fost schimbată integral, fără respectarea prevederilor legale, structura de rezistență a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuția lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic inițial și devizul ofertă, astfel încât diferența în plus dintre sumele de bani solicitate și obținute din fondurile europene, respectiv bugetul național și sumele de bani cheltuite pentru execuția obiectivului să fie însușită pe nedrept“, spun anchetatorii.

Mita de la Water Park

În continuare, procurorii mai spun că „inculpatul Dobre Cristian a acționat atât direct, cât și prin intermediul altor persoane inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcției în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul și contractul de finanțare încheiat cu autoritatea de management. Tot la inițiativa omului de afaceri a fost disimulată și proveniența unei părți din suma pretinsă și primită ca mită de către un diriginte de șantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuțiilor sale de serviciu, prin încheierea unui contract fictiv de prestări servicii“. Dirigenția de șantier la obiectivul Water Park a fost asigurată de SC Project THC SRL Craiova.

Anchetatorii nu precizează cât a fost mita dată dirigintelui de șantier. În schimb, spun că sumele încasate ilegal de SC Polystart Impex SRL au fost de peste 1,2 milioane de euro. „Urmare a acestei conduite infracționale, Primăria Craiova și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei (aproximativ 1.232.678 de euro), care reprezintă în același timp și un folos patrimonial necuvenit realizat de societatea controlată de inculpat“, au mai precizat procurorii DNA.


Ieri, Cristian Dobre a fost reținut pentru 24 de ore printr-o ordonanță emisă de procurorul care instrumentează dosarul Water Park, iar în jurul orei 14.00 a fost dus în arestul IPJ Dolj. Anchetatorii au mai precizat că, în cursul zilei de astăzi, Cristian Dobre va dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Primăria Craiova, parte civilă în dosar cu suma de 500.000 de euro

Mai trebuie spus că, la sfârșitul lunii aprilie, primăria a pus pe ordinea de zi a consiliului local un proiect de hotărâre privind constituirea ca parte civilă a municipiului Craiova în dosarul DNA privind lucrările la Water Park.

Primăria Craiova a achitat numai jumătate din lucrările cu probleme, așa că a precizat că se constituie parte civilă în dosarul DNA cu suma totală de 2.236.716 de lei.

„Primarul Municipiului Craiova, în calitate de reprezentant al unităţii administrativ teritoriale (…), formulează prezenta cerere de constituire ca parte civilă împotriva inculpaţilor Luis Giulherme Gomes de Almeida, Romanescu Cezar Răzvan, Romanescu Marius Florin, Florescu Viorel pentru ca aceştia să fie obligaţi, în solidar, să ne plătească suma de 2.236.716,21 lei estimată provizoriu conform adresei Ministerului Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Craiova, înregistrată la Primăria Municipiului Craiova cu nr. 70104/14.04.2016, reprezentând prejudiciul pe care inculpaţii l-au cauzat Municipiului Craiova prin săvârşirea infracţiunilor ce fac obiectul dosarului penal nr. 54/P/2014“, se arată în documentele făcute publice de Primăria Craiova.

Florin Romanescu este tatăl lui Cezar Răzvan Romanesu, ambii reprezentanți ai SC Project THC SRL, Luis Giulherme Gomes de Almeida a fost director în cadrul Polystart Impex SRL, concediat în cursul anului 2014, după ce procurorii DNA au început cercetările în acest dosar, iar Viorel Florescu este consilier în cadrul Direcției Implementare Proiecte Europene din cadrul Primăriei Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 7 iunie 2016

Actualitate

» Senatorii au votat schimbarea legii antifumat: Se poate fuma în interior, în spaţii separate şi izolate
» Marea Britanie avertizează și ea cu privire la riscul de atentate în timpul lui Euro 2016
» Turcia: 11 morți și 36 de răniți în atentatul cu bombă de la Istanbul
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Prună: Voi declanșa un concurs ca posturile de șefi de penitenciare să fie ocupate pe mandat de 4 ani
» Klaus Iohannis: “Suntem departe de a înţelege de ce e nevoie de o clasă politică curată”
» Judecătorul Valer Dorneanu va asigura conducerea interimară a CCR
» Rezultate parţiale BEC pentru funcţiile de primar – PSD a obţinut 37,62% din voturi, PNL – 32,80%, ALDE – 5,74%

Dolj

» Stagiul de cotizare la pensii poate fi verificat on-line
» Ford oprește producția la Craiova încă trei săptămâni
» Bordura detașabilă, soluția pentru lățirea peroanelor de tramvai
» Votanții flotanți din județul Dolj
» Cum a consumat un bloc 500.000 de litri de apă?
» Nervi şi umilinţă la coadă la CAS
» Mii de doljeni nu au contribuțiile virate pe Pilonul II
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Patronul Polystart, pus sub control judiciar
» Spitalul Județean de Urgență Craiova folosește noi dezinfectanți
» Peroanele de tramvai vor fi modificate
» Comercianţii din Piaţa Chiriac aşteaptă mutarea în târg
» Putem verifica online cât am cotizat la pensii
» Haos la ghișeele CAS Dolj
» Craiova: Activităţi ale copiilor de etnie romă în Parcul Tineretului
» MS: La Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova mai există un număr redus de produse Hexi Pharma
» Cristian Dobre, sub control judiciar pentru 60 de zile
» Craiova: Lansare de carte la Tradem
» Craiova: se întrerupe apa în Cartierul Plaiul Vulcănești

Gorj

» Transalpina se redeschide peste trei zile
» Drum local blocat trei zile de un cort de nuntă
» Expoziţie cu vânzare pentru achiziţia „Cuminţeniei Pământului“
» Doi primari riscă să nu le fie validate mandatele
» Gorj: PSD cedează două posturi de conducere în CJ şi primărie
» Gorj: Accident cu doi răniţi la Scoarţa
» Gorj: Tânăr de 21 de ani, reţinut pentru violarea unei bătrâne de 61 de ani

Olt

» Copiii merituoşi ai jandarmilor şi pompierilor olteni au fost premiaţi

Mehedinţi

» Mehedinţi: 188 de sancţiuni contravenţionale, aplicate participanţilor la trafic în 24 de ore
» Mehedinţi: Traficul pe DN 67D a fost întrerupt din cauza căderilor de pietre

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii cercetează o infracţiune privind “coruperea alegătorului” şi 5 pentru “fraudă la vot”
» Informații privind înscrierea în evidență AJOFM Vâlcea a absolvenților promoția 2016

Sport

» Trupa lui Gușatu, în semifinalele Cupei (UPDATE)
» Rotaru i-a creditat pe Marcel Popescu și Gigi Mulțescu
» Achim vrea să rămână în Bănie
» Edi Iordănescu pleacă de la Pandurii
» Fotbal / Juniorii lui Vrăjitoarea, vicecampioni naționali
» Fotbal / Joi aflăm noua organigramă de la CS Universitatea Craiova
» Simona Halep, nominalizată pentru titlul de “Jucătoarea lunii mai”
» Fotbal / FRF a decis când încep campionatele din Liga a II-a şi a III-a
» Fotbal / Se va auzi mai devreme fluierul final în Liga a IV-a Dolj

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top