24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDupă banchetul la Jubilee Palace, la spital

După banchetul la Jubilee Palace, la spital

Elevul este internat de sâmbătă la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“
Elevul este internat de sâmbătă la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“

Un elev de clasa a VIII-a, din Colegiul Naţional „Carol I“, este internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ Craiova după ce săptămâna trecută a fost la banchetul organizat la Jubilee Palace, restaurantul de unde, în urmă cu câteva zile, zeci de persoane au ajuns la spital cu tulburări digestive şi toxiinfecţii alimentare. Se pare că şi alţi elevi care au petrecut în acea seară au probleme de sănătate.

După apariţia în ediția de pe 4 iunie a Gazetei de Sud a articolului „17 persoane – internate în spital după petrecerea de la restaurant“ (http://www.gds.ro/Local/2016-06-04/17-persoane-internate-spital-dupa-petrecerea-de-la-restaurant/) pe site-ul ziarului comentariile nu au încetat să apară. Ieri, am primit telefon la redacţie de la un părinte al cărui copil este de pe 4 iunie internat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“. „Nu am fost informaţi ca părinţi despre faptul că în urmă cu numai câteva zile, la restaurantul Jubilee existaseră probleme, zeci de persoane ajungând în stare gravă la spital cu toxiinfecţii alimentare şi probleme digestive. Vineri, 3 iunie, băiatul meu a fost împreună cu colegii de clasă la acest restaurant, la banchet. Înainte de a intra în local, băiatul meu mi-a povestit că o persoană s-a oprit în dreptul grupului din care făcea parte şi le-a spus să nu mănânce din ceea ce ospătarii servesc pentru că zeci de persoane au fost internate în stare gravă la spital după ce au petrecut în acel local. Când m-a sunat şi mi-a spus acest lucru, i-am spus copilului meu că o văd ca pe o glumă proastă. Sâmbătă dimineaţă, însă, băiatul meu a făcut febră, a vomitat. Am mers de urgenţă la spital, iar medicii au decis să îl interneze. Se simte în continuare extrem de rău, este slăbit, i-au fost luate probe pentru analize, însă nu am primit încă un diagnostic clar. Astăzi (ieri – n.r.) am scos pentru câteva minute copilul din salon pentru că este extrem de palid. În acel moment am aflat că alt elev din «Carol I», care participase la banchetul de vineri seară, a ajuns în stare gravă în urgenţă. Băiatul meu l-a recunoscut. Consider că administratorii acelui restaurant s-au jucat practic cu viaţa copiilor noştri fără ca autorităţile să ia măsurile corespunzătoare. Acel local trebuia închis de la primul focar de toxiinfecţie“, a spus Petre Tănasie, tatăl băiatului internat. Din cele povestite de băiatul internat, acesta ar fi consumat şniţel de pui, aperitiv şi tort.

Reprezentanţii DSP Dolj îşi schimbă punctul de vedere

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, potrivit medicilor, perioada de incubație variază între câteva ore și câteva zile. Înainte de a primi acest apel disperat al părintelui care are copilul internat în spital, am cerut reprezentanţilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj rezultatul analizelor din probele luate din preparatele consumate de oamenii prezenți la eveniment, de pe veselă și alte obiecte. Ni s-a răspuns că aceste analize nu sunt în totalitate gata şi că, probabil, vom primi un comunicat de presă în cursul zilei de astăzi. Am vrut să aflăm de ce DSP a permis ca acest restaurant să funcţioneze în continuare. Vineri, reprezentanţii DSP au menţionat faptul că activitatea restaurantului Jubilee Palace din Craiova a fost suspendată după apariţia focarului de toxiinfecție alimentară, însă managerul restaurantului a refuzat să primească decizia de suspendare, preferând să primească acest ordin prin poştă. Ieri, însă, reprezentanţii DSP au oferit alt punct de vedere. „Restaurantul nu a mai funcţionat din momentul în care noi am decis să suspendăm activitatea. Managerul a luat la cunoştinţă despre decizia noastră, a semnat fără obiecţii. Din câte am înţeles, singurul eveniment care a mai avut loc în acest local a fost unul privat. Patronul a închiriat sala şi accesul la spaţiul de toaletă, însă fără a pune la dispoziţie şi personalul lui angajat“, a spus dr. Ludmila Prunariu, director executiv DSP Dolj.
Reamintim faptul că după o petrecere organizată sâmbătă, 28 mai, în restaurantul craiovean Jubilee Palace, mai mulți oameni au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“. Aceștia au acuzat dureri și vărsături. Nouă dintre meseni au fost internați, iar opt au primit tratament la domiciliu, au precizat reprezentanţii spitalului, însă neoficial se vorbeşte de un număr foarte mare de persoane care au prezentat tulburări digestive. La spital, la unul dintre pacienți s-a confirmat Salmonella. Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj au mers în control imediat după acest incident şi au descoperit şi confiscat peste 100 de kilograme de carne fără documente şi au aplicat administratorului restaurantului o sancţiune în valoare de 5.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS