Primarii din Dolj, aleși pe ritmuri de maneaLocuitorii din localitățile Calafat, Galicea Mare, Perișor, Giubega, care au ieșit ieri la vot, au fost „mânați“ la urne de câteva dorințe: pensii mai mari, sănătate și o mai bună gospodărire a localității lor și, până la urmă, „pentru ce-o fi“. Tinerii mai puțin motivați, dar și indeciși nu prea știu la ce să se aștepte de la primarul pe care îl votează. Alții au ales să stea să se mai gândească, la barurile din apropierea secțiilor de votare, la un pahar de suc , la o cafea. 

Era forfotă mare, ieri, în ziua alegerilor, în jurul secțiilor de votare din centrul comunelor doljene, unde se formaseră cozi la primele ore ale dimineții. Bătrâni, tineri cu copii au venit să-și exprime dreptul la vot. Bătrânii au plecat de acasă spre secții mânați de credința că vor primii pensii mai mari, în vreme ce tinerii au mizat pe puterea primarului ales care va aduce schimbări în comunitate. „Votăm ca să ne fie mai bine, să ne dea și nouă pensii mai mari, să ne ajute și pe noi“, a precizat un localnic din Perișor, în vreme ce alt consătean aflat și el la coada care se formase în fața secției de votare a ținut să accentueze: „Votăm ca să fie mai bine. Nouă, CAP-iștilor, să ne mai mărească pensiile. Primarul care o să iasă să mai facă un asfalt măcar, că intrăm în noroi până la genunchi. Ne promit că ne fac și doar atât. De aia venim. Credem că e cu putință să fie schimbat ceva“, a ținut să precizeze alt localnic din comuna doljeană Perișor. Cum la secția de votare este coadă mare, iar în boxele de la barurile din vecinătate răsună îmbietor manelele, votanții mai fac un popas. Este un bun răgaz de gândire, cu cine să voteze, care ar fi mai bun în fruntea comunei. Mesele sunt ocupate și înăuntru, și afară. Un suc înainte de vot este binevenit, spun oamenii din Perișor.

„Nu am mers deocamdată, da o să merg. Primarul pe care îl vom vota să fie mai bun“, a spus Marian. Alături de el, alt tânăr la fel de nehotărât, știe doar că trebuie să ajungă și la vot: „Nu știu ce o să facă viitorul primar, să facă ce-o vrea, dacă o face. Vom vedea. Nu știu. Nu am mers până acum, dar o să merg“, spune Adi, care stă împreună cu „tovarășul“ lui la o cafea și un suc. La mesele de afară, mai mulți bărbați stau „la un suc de încurajare“ înainte de a merge la secția de votare. Sunt mai hotărâți și știu cam ce și-ar dori de la viitorul primar și de la cei pe care îi vor alege. „Încă nu am ajuns. Trebuie să mergem să ne exprimăm opțiunea. Vrem ca noul primar să facă mai multe pentru comună. Să mai asfalteze drumurile sau măcar să le pietruiască, să reabiliteze Căminul cultural, să avem apă, că vara nu avem deloc“, afirmă Sandu Mogoi, localnic. Lângă el, alți doi bărbați stau la masă și învârtesc sticlele cu suc în mână. „Pe toți ne doare același lucru. Ne așteptăm la mai bine. Acum o să merg la vot“, spune Daniel Dinică, după ce face câteva glume. Pentru un viitor mai bun pentru copiii lor au votat și cei mai tineri membri ai comunităților rurale doljene. „Am votat pentru bine în viață, pentru copii, că noi… Sperăm să se schimbe lucrurile, pentru tineri. Să avem un trai mai bun, o viață mai frumoasă. Sperăm ca pentru copii să mai facă ceva“, a declarat o localnică din comuna doljeană Radovan.

„Dacă nu îmi face asfalt, îl dăm pe primar afară“

Și în Giubega dorințele alegătorilor care și-au manifestat dreptul de vot s-au oprit în jurul acelorași dorințe: pensii mai mari, dar și o îmbunătățire a imaginii comunei. La umbra unui copac, în apropierea secției de votare, localnicii mai vârstnici din Giubega puneau țara la cale, ca-n Poiana lui Iocan. „Am votat ca să fie bine pentru comună. Sunt multe de făcut: să facem și noi canalizări, asfaltări, din toate câte ceva. Trebuie să avem bani, că nimic nu se face din vorbe“, deschide discuția un localnic, în vreme ce altul îl completează: „Și mie primarul mi-a zis că o să-mi facă asfalt de acasă până aici, la șosea. Dacă nu face îl dăm afară“. Îi lăsăm pe localnici să analizeze problemele comunei pentru a afla speranțele altor alegători. O bătrânică a votat crezând că, poate, măcar după alegerile acestea pensiile vor crește. „Să ne dea primarul bani cât de mulți, aia așteptăm, că uite nu avem pe ce lua medicamentele, că doar el le spune ălor mari ce să facă“, susține cu toată convingerea bătrâna.

„Care primar ține cu noi?“

Majoritatea votanților din Calafat cu care au discutat jurnaliștii GdS vor o schimbare. „Am votat pentru schimbare, pentru prosperitate, pentru viitorul acestui nepoțel. Să fie o viață mai degajată, mai bună, fără stres prea mare. Chiar dacă primarul nu poate să facă totul singur va avea și susținerea noastră și sperăm să reușească. Dar trebuie să aibă și el bunăvoință“, spune Silvica Tatomir din localitatea Calafat, venită la vot cu nepoțelul de mână. Este unul dintre alegătorii care știe ce să-i ceară viitorului primar.


Alții așteaptă ca viitorul edil să fie înainte de toate un bun gospodar. „Am votat pentru o gospodărire mai bună a orașului. În general, Calafatul are străzi asfaltate, are apă, canal, dar este loc de mai mult. Să fie atrași investitori! Sunt necesare mai multe locuri de muncă, fiindcă mulți tineri pleacă în străinătate“, consideră Ionel Croitoru. Aceeași speranță o are și Ficu Duda: „Să facă mai mult pentru oraș, să facă ce este de făcut. Nu lipsește nimic în localitate, dar să aibă cine să dirijeze. În rest avem tot“.

Alți calafeteni nu știu cui să le dea votul și, mai ales, pentru ce aleg primarul, dar dacă tot votează, primarul ar fi bun să le dea… sănătate. „Votăm pentru sănătate. Vedem noi unde punem ștampila, vedem cum este. Care ține cu noi? Fiecare pentru ei, nu ne ajută nici unul. Pun ștampila acum și mă duc acasă“, precizează Fane Anton Ștefan. Nedumerit și dezamăgit de cei aflați până acum la cârma urbei, omul se îndreaptă spre secția de votare împreună cu nepoțelul.

Lider la votul pe liste suplimentare

Județul Dolj s-a aflat ieri în topul voturilor cu urna mobilă și pe liste suplimentare. Comuna Radovan a fost lider național, la ora 10.00, cu cele mai multe cereri pentru urna mobilă, 40, la un total de 806 cetățeni cu drept de vot. „Toți cei care au solicitat urna mobilă au depus cereri semnate personal, au copii după buletin, adeverință de la medicul de familie care atestă faptul că au afecțiuni care nu le permit deplasarea la secția de vot. Cele mai multe solicitări de urnă mobilă sunt din satul Radovan, pentru că aici este o populație îmbătrânită, invalidă, cu diagnostice care îi țin la pat, dar care și-au exprimat dorința de a-și exprima dreptul la vot“, a precizat Elena Pătra, președintele Secției de votare nr. 457 Radovan. Spre seară, Doljul se afla în primele trei județe din țară, alături de Teleorman și Mureș, la numărul solicitărilor de urnă mobilă și era campion detașat cu peste 7.000 de voturi pe liste suplimentare.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 6 iunie 2016

Actualitate

» Rezultatele parţiale ale alegerilor, la ora 17.00: PNL, la cinci procente distanţă de PSD, la consilii judeţene
» Sunt în curs de cercetare 137 de infracțiuni privind coruperea alegătorului și 20 pentru fraudă la vot
» Rinocerii craioveni s-au întors din Rusia
» Flori Dinu, directorul Hexi Pharma, rămâne în arest la domiciliu
» Un grup de hackeri a spart conturile de Twitter, Linkedin și Pinterest ale lui Mark Zuckerberg
» Ploi şi valori termice ușor sub media climatologică a perioadei, în următoarele două săptămâni
» Pompier decedat la datorie, avansat în grad post-mortem
» Un francez arestat în Ucraina pregătea 15 atentate în Franța în timpul Euro 2016
» BEC: Rezultate parţiale la nivel naţional şi în Bucureşti la alegerile locale
» Din septembrie taxele ANAF vor putea fi plătite cu cardul
» Trei morţi şi zeci de răniţi într-un accident feroviar în Belgia
» Elevii claselor a II-a susţin evaluarea naţională

Dolj

» PSD câștigă detașat Craiova și CJ Dolj, dar pierde din primari
» Patronul Polystart, reținut de procurorii DNA în dosarul Water Park
» Scandal penal la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova
» După banchetul la Jubilee Palace, la spital
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Oamenii timpului, la Craiova
» Grupele I și a II-a de muncă dau bătăi de cap pensionarilor
» 20 de minore care au adus pe lume copii şi-au spus problemele masteranzilor de la Facultatea de Științe Sociale – Copii cu copii
» Blocul care consumă cât un water park
» Oamenii timpului, la Craiova
» Craiova: Patronul firmei Polystart, reţinut de DNA
» 52,5% dintre doljeni s-au prezentat la urne
» Un craiovean, cercetător ştiinţific de la Universitatea din Kassel, susţine o prelegere la UCV
» Pistol deţinut ilegal descoperit în locuinţa unui craiovean
» Lia Olguţa Vasilescu – încă un mandat
» Dolj: Prinşi conducând fără a avea permis
» Primarii din Dolj, aleși pe ritmuri de manea

Gorj

» A devenit primar la un vot diferenţă
» Primar ales cu 92%, cel mai mare procent din ţară
» PSD a câştigat alegerile locale în Gorj
» Gorj: Întâlniri între finanţişti şi contribuabili
» Gorj: PSD a câştigat majoritatea primăriilor din judeţ

Mehedinţi

» Mehedinţi: Reţinut pentru evaziune fiscală și spălare de bani
» Aproape 700 de sancţiuni contravenţionale în 72 de ore, aplicate şoferilor mehedinţeni

Vâlcea

» Vâlcea: Percheziţii într-un caz de trafic de droguri

Sport

» Ciprian Urican: Încheiem anul foarte bine
» Pacionel și colegii săi s-au încălzit pentru turneul semifinal (galerie foto)
» LT Auto Craiova a încheiat aventura din Franța
» Karateka de la CS Washi, abonați la medalii
» „Elitele“ lui Gușatu, în sferturile Cupei României
» Fotbal / Costel Pantilimon (2,03 m), cel mai înalt jucător de la EURO 2016
» Fotbal / Anghel Iordănescu: Prezența noastră la Euro 2016 este un mare succes
» Fotbal / Exclusiv: Turneul semifinal de la juniori C, găzduit de Craiova
» Simona Halep a urcat pe locul 5 în clasamentul WTA
» Ancuța Bobocel s-a calificat la Jocurile Olimpice

Bani & Afaceri

» Debitorii cu probleme apelează la Legea dării în plată – Băncile le-au distrus viața

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top