12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați pentru retrocedarea ilegală a trei munți

Condamnați pentru retrocedarea ilegală a trei munți

Inculpații au fost acuzați că au obținut în mod fraudulos peste 500 de hectare de terenuri forestiere din Munții Puru, Galbenu și Petrimanu, județul Vâlcea (Foto: calauzaoffroad.blogspot.ro)
Inculpații au fost acuzați că au obținut în mod fraudulos peste 500 de hectare de terenuri forestiere din Munții Puru, Galbenu și Petrimanu, județul Vâlcea (Foto: calauzaoffroad.blogspot.ro)

Judecătorii de la Curtea de Apel Pitești au condamnat definitiv, vineri, doi craioveni acuzați că au falsificat o serie de documente în baza cărora au obținut sute de hectare de terenuri forestiere din Munții Puru, Galbenu și Petrimanu, județul Vâlcea. În același dosar a fost condamnat și fostul șef al Ocolului Silvic Voineasa, dar și fostul director al Arhivelor Naţionale Neamț, pedepsele primite de cei trei inculpați fiind cuprinse între trei ani de închisoare cu suspendare și șapte ani și jumătate cu executare.

Craioveanul Mircea Basarabă, administratorul SC CONSULT TURIST COMPANY SRL Craiova, Mihai Petrulian, fost asociat al firmei administrate de Basarabă, dar și Gheorghe Deaconeasa, fostul şef al Ocolului Silvic Voineasa, și Constantin Păduraru, fost director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, au fost trimişi în judecată în februarie 2012, într-un dosar în care au fost acuzați de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale sau uz de fals.
Procurorii anticorupţie au reţinut că Basarabă, Deaconeasa şi Petrulian au falsificat şi folosit copiile certificate ale mai multor înscrisuri aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale, în baza cărora au obținut ilegal sute de hectare de terenuri forestiere.
Ca mod de operare, inculpaţii au scos de la Arhivele Naţionale un testament prin care era stipulat că moştenitorii Mariei Pârvulescu aveau dreptul la o treime din terenurile amplasate pe mai mulţi munţi, printre care şi Galbenul. Inculpaţii au falsificat testamentul în sensul că au adăugat, alături de Galbenu, şi Munţii Puru şi Petrimanu. Procurorii mai spun că, în plus, „inculpaţii au falsificat în întregime şi au introdus în fondul arhivistic al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale înscrisul «Copie contract de vânzare» datat 24 februarie 1907“.
Rolul lui Păduraru a fost ca, la 18 aprilie 2007, în calitate de director al Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, să introducă în mod nelegal în fondul arhivistic un document falsificat, după care a eliberat copii certificate care au fost utilizate în procesul de retrocedare.
De asemenea, anchetatorii au reținut că, pe 11 noiembrie 2005, Deaconeasa a emis, în numele instituţiei pe care o conducea, o adresă în care a consemnat în fals că nu deţine documente cu privire la dreptul de proprietate al statului român asupra terenurilor vizate de inculpaţi şi că îşi retrage dreptul de revendicare a acestora. Prin aceste „inginerii“, inculpaţii Basarabă şi Petrulian au pus mâna pe alte 544 de hectare de păduri, paguba statului fiind calculată la suma de 17.668.111,58 lei (echivalentul a aproximativ 5.012.941 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,52 lei/euro).

Trei fac închisoare, unul condamnat cu suspendare

În mai, anul trecut, Tribunalul Vâlcea i-a găsit vinovați și condamnat pe cei patru inculpați. Craioveanul Basarabă a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare, iar partenerul său de afaceri, craioveanul Dan Petrulian, a fost condamnat la cinci ani și opt luni de închisoare. În schimb, Deaconeasa a fost condamnat la zece ani de închisoare, iar Păduraru la un an și patru luni. De asemenea, inculpații au fost obligați să achite statului suma de 8.460.256 de lei. Sentința judecătorilor vâlceni a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Pitești, instanță care a dat o hotărâre definitivă în acest dosar vineri, pe 3 iunie. De data aceasta, Basarabă a fost condamnat la șapte ani de închisoare, Petrulian la șase ani, iar Deaconeasa la șapte ani și șase luni, toate pedepsele fiind cu executare. Păduraru a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.
De asemenea, instanța a hotărât să majoreze cuantumul despăgubirilor civile la suma de 17.668.111,58 lei, adică prejudiciul stabilit de procurorii anticorupție.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că, tot în cursul zilei de vineri, craiovenii Basarabă și Petrulian au fost ridicați și duși la Penitenciarul Craiova în baza mandatelor de executare a pedepselor emise de instanța de judecată.

Al doilea dosar

În martie 2014, aceiaşi Deaconeasa Gheorghe, Mircea Basarabă şi Mihai Petrulian au fost trimiși în judecată într-un al doilea dosar penal, în care au fost acuzați că au obținut fraudulos suprafața totală de 509,9 hectare de teren forestier situate tot în Munții Puru, Galbenu și Petrimanu.
Pe 22 martie, anul acesta, Tribunalul Vâlcea l-a condamnat pe Deaconeasa la 12 ani de închisoare, iar pe craiovenii Basarabă și Petrulian la câte zece ani de închisoare. În plus, cei trei inculpați au fost obligați să achite statului suma totală de 13.492.498 de lei drept daune materiale. Hotărârea Tribunalului Vâlcea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS