12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj1.200 de cărți de identitate, eliberate cu câteva zile înainte de alegeri

1.200 de cărți de identitate, eliberate cu câteva zile înainte de alegeri

Direcția de Evidență a Populației Craiova și-a intensificat activitatea de eliberare a cărților de identitate încă din luna mai. Peste 3.600 de persoane au solicitat luna trecută eliberarea unei noi cărți de identitate, fiind înregistrate cu 752 de cereri mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. În plus, în ultima săptămână au fost eliberate alte 1.200 de cărți de identitate. Unii dintre cetățeni au trecut și ieri pe la ghișeele Direcției de Evidență a Populației Craiova.

Ghișeele Direcției de Evidență a Populației Craiova au fost deschise ieri încă de la primele ore ale dimineții. Nu a mai fost aglomerație, iar cei care solicitau noi acte de identitate au prezentat motive diferite. „Am buletinul valabil, dar vreau să îl schimb, să îmi dea carte de identitate. Nu am avut timp să vin până acum, pentru că sunt la serviciu zilnic până la ora 20.00 și am profitat de faptul că se lucrează duminica. Deocamdată am depus cererea, dar cartea de identitate o voi lua săptămâna viitoare“, a declarat Florea Țriță. O craioveancă a spus că și-a schimbat de curând domiciliul. „Am venit să îmi iau cartea de identitate ca să votez. Am schimbat cartea de identitate pentru că mi-am schimbat domiciliul“, a declarat M. Ivan. Printre solicitanți s-a aflat și sora regretatului Gil Dobrică. „Am venit pentru schimbarea cărții de identitate deoarece nu mai au loc să îmi pună timbrul de votat. Nu pot să nu merg să îmi exercit dreptul și îndatorirea față de țară“, a spus Florica Pătru.
Până ieri la prânz au fost înregistrate 22 de cereri pentru noi acte de identitate. În plus, în ultima săptămână s-au eliberat 1.200 de cărți de identitate, dintre care 238 au fost eliberate cu o zi înainte de deschiderea urnelor.

Sute de cărți de identitate provizorii și vize de reședință

Numărul cererilor pentru noi cărți de identitate a crescut încă din luna mai, când s-au eliberat 3.636 de acte, cu 752 mai multe decât anul trecut în aceeași perioadă. 300 de persoane au primit însă cărți de identitate provizorii pentru că nu au prezentat toate actele, din dosar lipsindu-le fie actele pentru spațiu, fie cele de stare civilă, după cum au precizat reprezentanții Direcției de Evidență a Populației Craiova. Totodată, s-au eliberat și vize de reședință. În luna mai au fost date 238 de vize, iar în ultima săptămână au fost eliberate alte 134 de astfel de vize, cunoscute și sub numele de vize de flotant. Atât actele de identitate, cât și vizele de reședință au fost eliberate nu numai pentru cetățenii cu domiciliul în Craiova, dar și pentru cei din comunele arondate Direcției de Evidență a Persoanelor, acestea fiind: Almăj, Breasta, Bulzești, Coțofenii din Față, Coțofenii din Dos, Ghindeni, Ghercești, Malu Mare, Mischii, Podari, Robănești, Terpezița, Țuglui, Vârvoru de Jos.

Cărțile de identitate, scanate înainte de votare

Acest scrutin electoral a fost diferit față de celelalte, prin faptul că în secțiile de votare au apărut sisteme electronice prin care cărțile de identitate au fost scanate, iar datele transmise în sistem național, în timp real. Pe baza scanării s-a monitorizat prezența la vot. „Cărțile de identitate sunt scanate și în sistem apare poziția alegătorului în lista de votare și în cazul în care alegătorul a votat și la altă secție se primește notificare automată și nu i se mai permite să voteze. Prin tastarea CNP-ului în acest sistem apar informații și despre secția de votare la care este arondat cetățeanul. Se poate vota și la altă secție decât este arondat, dar numai cu acordul președintelui și vor fi trecuți pe listele suplimentare“, a declarat Andra Vieru, de la Secția de votare nr. 50 de la Liceul „Marin Sorescu“ din Craiova. În cazul cetățenilor cu buletine de identitate, scanatul a fost înlocuit cu introducerea CNP-ului în sistemul informatizat. Pe baza datelor transmise de sistemul informatic, la ora 13.42, în Dolj votaseră pe liste suplimentare 5.138 de persoane, fiind la ora respectivă, pe primul loc pe țară ca număr de persoane care votaseră în acest fel. În restul județelor, la aceeași oră, pe listele suplimentare nu erau mai mult de 4.000 de persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS