15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljISJ Dolj: Un candidat susține bacul după 20 de ani de la absolvirea liceului

ISJ Dolj: Un candidat susține bacul după 20 de ani de la absolvirea liceului

Inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu a precizat că pentru această sesiune a bacalaureatului se pot înscrie absolvenți ai promoțiilor anterioare, fiind în acest moment și un candidat care a absolvit liceul în anul 1996
Inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu a precizat că pentru această sesiune a bacalaureatului se pot înscrie absolvenți ai promoțiilor anterioare, fiind în acest moment și un candidat care a absolvit liceul în anul 1996

Astăzi este ultima zi de înscrieri pentru examenul național de bacalaureat. Datele estimative arată că anul acesta, la nivelul județului Dolj, vor fi aproximativ 4.000 de candidați, absolvenți ai acestor promoții sau din seriile anterioare. Printre candidații înscriși până în acest moment se află și un absolvent al liceului din anul 1996, adică în urmă cu 20 de ani.

Potrivit reprezentan­ților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj, candidatul care a venit să se înscrie la bacalaureat după 20 de ani de la absolvirea liceului a fost elev al Liceului ICM 2 din Craiova, unitate școlară care în prezent nu mai există din cauza comasărilor, și a fost repartizat să susțină sesiunea la Colegiul „Ștefan Odobleja“. Pentru acest candidat însă se impun și condiții speciale.
„Proba de competențe lingvistice va fi la limba rusă pentru că la școală nu a studiat și altă limbă modernă. Ar fi dorit să susțină competențele la engleză, dar nu putea să facă o asemenea solicitare pentru că nu a avut-o ca materie de studiu. Pentru a susține această probă s-a făcut solicitare la Ministerul Educației“, a precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu. În Dolj pot susține bacalaureatul însă și elevi care au absolvit studiile liceale în alte județe ale țării.
„Condiția principală pentru a se înscrie la bacalaureat în județul Dolj este să facă dovada că locuiesc pe raza județului. De asemenea, pentru înscrieri trebuie să depună cerere la Inspectoratul Școlar Județean Dolj până pe 3 iunie. Distribuirea spre un centru de examen se face în funcție de profil și de filiera pe care a urmat-o“, a mai spus inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu. Candidații din promoțiile anterioare trebuie să plătească și o taxă pentru susținerea probelor.
„Examenul de bacalaureat se poate susține gratuit de maximum două ori. Dacă provin din sesiunile anterioare plătesc 240 de lei dacă susțin toate probele, iar dacă susțin decât anumite examene, avem o taxă de 30 de lei pentru evaluarea competențelor și 50 de lei pentru probele scrise“, a mai precizat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu.
De asemenea, tot condi­țiilor speciale se supun și elevii care nu se pot deplasa la centrele de examen. Până în acest moment avem o solicitare pentru un elev din Craiova să susțină examenul la domiciliu. Pentru prima sesiune a examenului național de bacalaureat, în județul Dolj vor fi 43 de centre pentru probele de competențe și 16 centre de examen pentru probele scrise. Lucrările vor fi corectate la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS