14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Giurgița a ajuns la închisoare

Fostul primar din Giurgița a ajuns la închisoare

Fostul primar din Giurgița (dreapta) și contabilul-şef al primăriei au fost arestați preventiv în iunie 2011 și au stat în arest până pe 3 februarie 2012 (FOTO: Arhiva GdS)
Fostul primar din Giurgița (dreapta) și contabilul-şef al primăriei au fost arestați preventiv în iunie 2011 și au stat în arest până pe 3 februarie 2012 (FOTO: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât miercuri să-l condamne definitiv la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pe fostul primar din comuna doljeană Giurgița, acuzat că a păgubit primăria pe care a condus-o cu peste 1,5 milioane de lei. Banii din bugetul comunei au fost cheltuiți pe excursii în străinătate, lucrări neefectuate, taxe de şcolarizare, avansuri nelegale sau chiar pe asigurarea de viaţă a primarului.  De asemenea, fostul primar din Giurgiţa ar putea intra în istoria achizițiilor publice pentru construcția unei toalete din scândură cu suma de… 90.000 de lei.

Fostul primar din Giurgița, Valentin Mitrică, a fost trimis în judecată de procurorii din Segarcea în iunie 2011, alături de Marin Nica, fostul contabil-șef al comunei doljene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au descris o adevărată debandadă în bugetul Primăriei Giurgiţa, din care primarul şi contabilul-şef cheltuiau banii fără nici o acoperire legală. Anchetatorii au descoperit, de exemplu, că a fost achitată contravaloarea unor prestări servicii către doi angajaţi ai instituţiei, însă nu au fost găsite documente justificative pentru serviciile care ar fi fost prestate aceștia. De asemenea, anchetatorii au stabilit că angajaţii primăriei, în frunte cu edilul Mitrică, luau avansuri în numerar din casieria instituţiei, uitând să le restituie sau aducând banii înapoi cu mare întârziere. Tot din bugetul local au fost decontate excursii în Italia făcute în interes personal de unii salariaţi ai primăriei, ba chiar şi o taxă pentru studiile de masterat ale unui funcționar al primăriei. Până şi poliţa de asigurare de viaţă a primarului Valentin Mitrică – întocmită de soţia sa, Ileana Mitrică, a fost decontată tot din bugetul local.
Principalele acuzaţii ale procurorilor au vizat însă atribuirea directă, fără licitaţie, a mai multor lucrări de reparaţii sau investiţii decontate de la bugetul local. Spre exemplu, la corpul B al Şcolii cu clasele I-VIII din Giurgiţa s-au achitat de la bugetul local lucrări neefectuate, efectuate parţial sau necorespunzător de aproape 90.000 de lei către firma SC Sed Impex SRL Giurgiţa. De asemenea, edilul din Giurgiţa a fost acuzat că a reuşit să construiască o toaletă din scândură pentru o grădiniţă din localitate cu suma de… 90.000 de lei.
Altă metodă prin care Mitrică şi Nica au fost acuzaţi că au prejudiciat bugetul comunei o constituie încheierea unor contracte vădit în dauna bugetului local, în sensul că primăria se obliga, în caz de neplată la termen a facturilor, la penalităţi de întârziere enorme, cuprinse între 1-5% pentru fiecare zi de întârziere. În final, anchetatorii au mai explicat că, „prin neexercitarea în mod corespunzător a atribuţiilor de serviciu conferite prin fişa postului pentru învinuitul Nica Marin şi de prevederile Legii nr. 215/2001 pentru Mitrică Valentin, au fost create prejudicii însemnate bugetului local, în valoare totală de 1.553.097 lei“.

Judecați, rejudecați și condamnați definitiv

În martie 2014, judecătorii din Segarcea a dat o sentinţă în dosarul în care cei doi inculpați au fost acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, printre care se numără delapidarea, abuzul în serviciu sau falsul intelectual.
Instanţa l-a condamnat pe Valentin Mitrică la șapte ani şi jumătate de închisoare, iar pe Nica – la șase ani şi jumătate de închisoare. În plus, inculpaţii au fost obligați să achite prejudiciul adus Primăriei Giurgița, suma totală de 1.553.097 de lei.
Cei doi inculpați au formulat apel împotriva hotărârii Judecătoriei Segarcea, iar în martie 2015, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca judecătorii din Segarcea să rejudece acest dosar. Judecătoria Segarcea s-a pronunțat pentru a doua oară pe 30 octombrie, anul trecut. De data aceasta, Valentin Mitrică a fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare, iar Marin Nica a primit o pedeapsă de patru ani și patru luni de închisoare. De asemenea, instanța i-a obligat pe cei doi inculpați să achite prejudiciul adus Primăriei Giurgița și a menținut sechestrul pus pe o casă, pe un teren și un Ford Mondeo ale lui Valentin Mitrică.
A urmat al doilea apel, iar miercuri, pe 1 iunie, Curtea de Apel Craiova a dat o hotărâre definitivă în acest dosar. Valentin Mitrică a primit o pedeapsă de trei ani și jumătate de închisoare cu executare, iar Marin Nica a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
Instanța a lăsat nesolu­ționată acțiunea civilă formulată de Primăria Giurgiţa pentru suma de 104.246 de lei și i-a obligat pe inculpați să achite suma de 1.026.979 de lei, reprezentând lucrările neexecutate și plățile nelegale pentru obiectivul „Parcul Comunal Giurgiţa“.

Fostul primar a ajuns după gratii

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că, în cursul zilei de miercuri, polițiștii au pus în executare mandatul emis de magistrații Judecătoriei Segarcea pe numele lui Valentin Mitrică, care a fost încarcerat în Penitenciarul Craiova. Din pedeapsa primită de Mitrică se scad cele aproape opt luni de arest preventiv, din iunie 2011 și până în februarie 2012. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS