12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTatăl fetiței crescute în jug, condamnat definitiv

Tatăl fetiței crescute în jug, condamnat definitiv

După arestarea Ioanei Popescu atât Camelia, cât și fratele ei au ajuns într-un centru de plasament
După arestarea Ioanei Popescu atât Camelia, cât și fratele ei au ajuns într-un centru de plasament

Un bărbat din localitatea doljeană Leu, acuzat că și-a abuzat fizic şi psihic fetița cu handicap ani în şir, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare. Fetița primea de mâncare doar apă şi coji de pâine, iar atunci când părinții plecau la câmp, era închisă într-un coteţ şi legată într-un fel de jug. În urmă cu aproape doi ani, mama fetiței a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare pentru aceleași fapte. 

Gazeta de Sud publica în ediția de pe 24 noiembrie 2014, „Povestea incredibilă a fetiţei crescute în jug“. Este vorba de Camelia, care pe atunci avea 12 ani, însă arăta ca un copil cu vârsta de numai șase ani.
Povestea cutremurătoare a Cameliei a ajuns la urechile autorităților abia în mai 2014, când angajaţii Primăriei din Leu au fost sesizaţi de vecini că unul dintre copiii familiei Popescu, Camelia, este închis într-un coteț.
Ancheta a fost preluată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, iar oamenii legii au stabilit că fetița, care era încadrată în grad de handicap grav, a fost abuzată fizic și psihic ani la rând de părinții săi. Și asta pentru banii primiți de mama copilei, care îi era și asistent personal, fiind încadrată cu contract individual de muncă la Consiliul Local Leu.

Copil crescut în jug și hrănit cu coji de pâine

Cercetările făcute de anchetatori în gospodăria soților Popescu au scos la iveală un lucru greu de închipuit: pe lângă faptul că era ținută într-un coteț, copila era imobilizată cu un fel de jug. „Cu ocazia efectuării cercetării la faţa locului, organele de poliţie au constatat existenţa, în interiorul barăcii în care fusese închisă persoana vătămată, a unui dispozitiv confecţionat din lemn, tip jug, de care era prinsă o bucată de sfoară, despre care persoana vătămată a precizat că, în mai multe rânduri, inculpata şi tatăl ei o legaseră, arătând şi modul în care aceştia procedaseră“, au explicat anchetatorii craioveni. Aceștia din urmă au reținut că faptele comise de soții Popescu sunt extrem de grave, copila fiind supusă unor suferințe fizice și psihice. „Gravitatea faptelor comise de inculpată rezultă din natura acestora, respectiv, pe lângă lipsa ei de preocupare faţă de problemele de sănătate ale persoanei vătămate, prin conduita adoptată, a expus-o la suferinţe fizice şi psihice, care s-au adăugat celor patologice. Concret, minora nu a putut participa la procesul instructiv-educativ de care ar fi trebuit să beneficieze în cadrul unei instituţii de învăţământ speciale, corespunzătoare afecţiunilor psihice de care suferă aceasta, rămânând analfabetă“, au mai explicat procurorii. De asemenea, s-a mai stabilit că alimentaţia necorespunzătoare a dus la apariţia rahitismului, care nu a fost tratat corespunzător. „În consecinţă, se apreciază că, pe lângă tratamentele şi măsurile fizice şi psihice, inculpata a supus-o pe persoana vătămată şi la tratamente degradante, minora fiind nevoită să stea şi să doarmă pe jos, atât în casă, cât şi în baraca în care era închisă, şi să îşi facă necesităţile fiziologice în acea anexă, cu spaţiu foarte mic, în care îşi petrecea o mare parte a timpului. Aceste tratamente degradante au amprentat-o psihic grav pe persoana vătămată, agravându-i afecţiunile psihice de care suferea“, au mai reținut procurorii craioveni.
Mătușa fetiței, care o avea în îngrijire pe sora Cameliei, a povestit de ce se comportau așa soții Popescu. „Îi dădeau pâine şi apă ca să nu se dezvolte pentru că le era teamă că pierd banii pe care îi primeau de la stat. De când am acceptat să iau una dintre fetiţe la mine, am aflat mult mai multe. Când se aşezau la masă, de exemplu, pe Camelia o scoteau în şuturi afară să aştepte“, a spus mătușa fetiței.

Părinți condamnați pentru rele trata­­men­­­­­te aplicate minorului

Ioana Popescu a fost arestată preventiv pe 4 iunie 2014, iar trei săptămâni mai târziu a și fost trimisă în judecată pentru comiterea infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorului şi lipsire de libertate în mod ilegal. În același dosar, anchetatorii au mai reținut și că autoritățile nu și-au făcut treaba în acest caz. „Repetabilitatea tratamentelor şi măsurilor la care inculpata a supus-o, împreună cu soţul său, pe fiica lor minoră, în condiţiile privării ei de libertate în mod nejustificat demonstrează perseverenţa infracţională a acesteia, în lipsa unor măsuri ferme din partea autorităţilor, existând pericolul ca acestea să se intensifice şi să se agraveze“, au încheiat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Ioana Popescu a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare cu executare pe 20 noiembrie 2014.
Cât despre tatăl copilei, Gheorghe Popescu, acesta a fost cercetat într-un dosar separat pentru aceleași fapte. După ce a fost supus unei expertize psihiatrice, în aprilie 2015, bărbatul a fost trimis în judecată, iar luni, pe 30 mai, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare. Reprezentanții IPJ Dolj au precizat că, în cursul zilei de marți, Gheorghe Popescu a fost ridicat de acasă de polițiștii din Leu, care l-au dus la Penitenciarul Craiova.

Sora Cameliei a încercat să se sinucidă

În martie, anul acesta, sora Cameliei, cea care se afla în îngrijirea mătușii sale, a încercat să-şi pună capăt zilelor înghiţind mai multe medicamente (antibiotice şi antitermice). Elevă în clasa a IX-a de la Liceul „Matei Basarab“, fata a încercat să se sinucidă în căminul unităţii de învăţământ în care era cazată. Reprezentanții DGASPC Dolj au explicat că, cel mai probabil, eleva a recurs la acest gest după ce solicitase, fără succes însă, să fie luată în îngrijire de altă mătușă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS