6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 1.700 de fermieri nu și-au primit nici acum subvențiile APIA

Peste 1.700 de fermieri nu și-au primit nici acum subvențiile APIA

Fermierii doljeni care au picat la controalele APIA nu au primit nici acum subvențiile de la UE, plătite prin intermediul APIA
Fermierii doljeni care au picat la controalele APIA nu au primit nici acum subvențiile de la UE, plătite prin intermediul APIA

Directorul APIA Dolj dă asigurări că toate plățile pe suprafață și pentru zootehnie se vor face până pe 15 iunie.
În timp ce șefii APIA spun din luna martie încoace că se vor plăti subvențiile fermierilor, în realitate, aproape 2.000 de agricultori doljeni nu au încasat nici măcar prima tranșă, respectiv avansul din subvențiile care li se cuvin în mod legal din fonduri europene, pentru terenurile cultivate anul trecut.
În special fermieri doljeni care au fost controlați de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) nu și-au primit nici până acum vreun ban din subvenția pe anul 2015. Directorul APIA Dolj, Laurențiu Dădulescu, susține că este vorba despre peste 1.700 de fermieri care nu au primit nici un ban din subvenția pe suprafață pe anul 2015, iar la acest număr al agricultorilor se adaugă alți fermieri din zootehnie, mai puțini la număr. „În total, peste 1.700 de fermieri mai au de primit banii pe subvenție. 460 dintre ei au fost la controlul clasic, 900 la controlul comasat, iar restul au picat la controlul de condiționalitate. Mai sunt și câțiva care au de primit subvențiile pentru zootehnie, dar noi știm că orice plată de acum încolo se va face integral, atât pentru subvenția la suprafață, cât și pentru zootehnie“, a precizat, ieri, Laurențiu Dădulescu.

Directorul APIA: „Banii vor fi plătiți până pe 15 iunie“

Directorul APIA Dolj susține că subvențiile aferente anului 2015 vor fi achitate în totalitate până pe 15 iunie. În cazul în care APIA nu le va achita fermierilor subvențiile pe anul trecut, atunci statul va trebui să le plătească penalități de întârziere fermierilor. „Noi am încheiat toate documentele fermierilor care au fost la controale și am trimis documentele la APIA, la nivel central. Până pe 2 iunie trebuie finalizate toate actele fermierilor care au fost la controale de către cei de la București, apoi se vor face plățile. Toți banii vor fi plătiți până pe 15 iunie. Cu siguranță nu se va depăși acea dată, pentru că în nici un an nu s-a depășit data de 15 iunie. Toți banii din subvenții s-au plătit până pe 15 iunie“, a dat asigurări actualul director al APIA.
Dădulescu a mai spus că Doljul stă „foarte bine“ la plata subvențiilor față de alte județe, în care procentul de fermieri care nu și-au primit banii ar fi mai mare decât la noi în județ.
Potrivit datelor de la APIA Dolj, anul trecut au depus cereri de acordare a subvențiilor 42.414 fermieri doljeni, iar până ieri-dimineață depuseseră cereri la APIA Dolj 38.256 de fermieri. „Anul acesta nu cred că vor depune cereri mai mult de 39.000 de fermieri în Dolj, pentru că s-au mai comasat terenuri, iar în fiecare an în care terenurile se comasează și sunt lucrate de fermieri mai mari, atunci scade numărul de cerereri depuse la APIA Dolj“, a explicat Laurențiu Dădulescu, pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS