11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOfiţerii anticorupţie doljeni sărbătoresc 11 ani de activitate

Ofiţerii anticorupţie doljeni sărbătoresc 11 ani de activitate

Data de 30 mai marchează, anul acesta, 11 ani de la înființarea Direcției Generale Anticorupție (DGA), ca singura structură specializată în prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne.
Cu această ocazie, Serviciul Județean Anticorupție Dolj a trecut în revistă rezultatele activității de anul acesta, când ofițerii anticorupție au efectuat cercetări într-un număr de 98 de dosare penale. Procurorii de caz au dispus începerea urmăririi penale în 76 dintre aceste dosare, fiind emise 20 de rechizitorii şi dispuse măsuri administrative în alte 36 de dosare penale.
Reprezentanții DGA mai spun că, „pe parcursul anului, au continuat eforturile întreprinse pentru asigurarea unei bune relaţionări a Direcţiei Generale Anticorupţie, în limitele prevăzute de actele normative, cu cetăţenii, context în care au fost primite 28 de petiţii soluționate prin înaintarea către instituțiile competente şi două apeluri Tel-Verde“.
Printre cazurile la care au lucrat ofițerii anticorupție anul acesta se numără cel al unui șofer care a încercat să mituiască doi polițiști pentru a nu-i întocmi un dosar penal, dar și cel al secretarei Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, acuzată de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și înșelăciune.
Astfel, pe 6 aprilie, un echipaj de poliţiști din cadrul Biroului Rutier Craiova, care acţiona pe Calea Bucureşti din municipiul Craiova, a oprit pentru control un autoturism BMW, la volanul căruia se afla craioveanul Eugen Polima, de 37 de ani. Oamenii legii au constatat că autorizaţia de circulaţie provizorie a mașinii era expirată de câteva zile, astfel că autoturismul nu era înmatriculat în circulaţie. Poliţiştii i-au explicat șoferului că îi vor întocmi un dosar penal, iar craioveanul le-a oferit polițiștilor suma de 600 de lei pentru a „uita“ de dosar. Oamenii legii au sesizat ofițerii anticorupție, care l-au prins în flagrant pe șoferul care încerca să-i mituiască pe cei doi polițiști de la Rutieră. Pe 7 aprilie, Eugen Polima a fost arestat preventiv, iar pe 25 mai, Curtea de Apel Craiova a hotărât să-l plaseze în arest la domiciliu.
Daniela Chivu, secretara Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, a fost trimisă în judecată la sfârșitul lunii aprilie. Anchetatorii au reținut că, „în perioada decembrie 2015 – februarie 2016, au fost înregistrate denunţurile mai multor persoane prin care sesizau faptul că, în perioada 2015-2016, C.A., secretară la o școală generală din Craiova, a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 1.000 de lei şi 15.000 de euro pentru a le facilita angajarea la diverse instituţii publice din Craiova“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS