8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj şi Muzeul Judeţean găzduiesc Sesiunea Naţională de Rapoarte Arheologice

CJ Gorj şi Muzeul Judeţean găzduiesc Sesiunea Naţională de Rapoarte Arheologice

Muzeul Judeţean Gorj
Muzeul Judeţean Gorj

În perioada 25-27 mai 2016, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“, din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, este gazda celei de-a cincizecea ediţii a Sesiunii Naţionale de Rapoarte Arheologice, cel mai  important şi de tradiţie eveniment ştiinţific din domeniul arheologiei, la nivel naţional. Evenimentul reuneşte peste 180 de arheologi din toată ţara şi reprezentanţi cu atribuţii în domeniul protejării patrimoniului arheologic din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, Inspectoratului General al Poliţiei Române şi ai serviciilor deconcentrate din Ministerul Culturii. Sesiunea este organizată pe patru secţiuni: preistorie, epoca fierului, perioada greco-romană şi civilizaţia medievală, şi are drept obiectiv principal popularizarea şi comunicarea rezultatelor cercetărilor arheologice realizate în anul precedent. Astfel, la Târgu Jiu, pe parcursul derulării lucrărilor vor fi prezentate rezultatele cercetărilor arheologice pe anul 2015 şi vor fi eliberate autorizaţii sistematice pentru anul 2016.

Proiect iniţiat de Muzeul Judeţean      

Proiectul este iniţiat de către Muzeul Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu“, din subordinea Consiliului Judeţean Gorj. Iniţiativa se bucură şi de susţinerea Bibliotecii Judeţene. „Este un proiect inițiat de către Muzeul Judeţean Gorj, beneficiind, desigur, şi de sprijinul Bibliotecii Judeţene «Christian Tell» (…) Pe parcursul derulării lucrărilor vor fi prezentate rezultatele arheologice pe anul 2015 şi vor fi eliberate autorizaţii sistematice pentru anul 2016. De asemenea, vor avea loc lansări de carte, mese rotunde pe teme de arheologie, deplasări documentare în punctele de interes arheologic şi istoric din judeţul Gorj. Este un eveniment foarte important pentru noi ca instituţie şi pentru judeţul Gorj ca expunere la nivel naţional. Sunt alături de noi specialişti din toată ţară“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Gorj.

Deschiderea oficială a avut loc ieri

Deschiderea oficială a ediţiei din acest an a Sesiunii Naţionale de Arheologie a avut loc ieri, 25 aprilie, ora 16.00, la sediul Muzeului Judeţean Gorj  „Alexandru Ştefulescu“, str. Geneva nr. 8. Tot ieri, la ora 17.00, în aceeaşi locaţie, a avut loc vernisajul expoziţiei  „Locuri. Oameni. Lucruri. ARHEOGORJ – arheologie preventivă pe varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu“, ce va fi deschisă publicului larg până la sfârşitul acestui an (31 decembrie 2016). Vor fi expuse vestigii istorice ce datează din etape distincte de locuire umană şi care au fost descoperite în şase situri de pe raza  localităţilor Drăgoeni, Curtişoara, Romaneşti. „Este un lucru deosebit. Sunt arheologi de la institutele din ţară, de la muzee. Este un lucru important pentru istoria Gorjului. Vor face schimb de opinii. Vor veni academicieni, cercetători importanţi ai arheologiei româneşti. Este aşteptat un specialist din Scoţia şi cineva din Republica Moldova. Este un lucru deosebit de important pentru arheologia Gorjului“, a declarat Gheorghe Calotoiu, reprezentant al Muzeului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS