24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGroapa săpată nelegal în Parcul „Romanescu“ a fost astupată

Groapa săpată nelegal în Parcul „Romanescu“ a fost astupată

Din groapa săpată în Parcul „Romanescu“ a mai rămas doar un șanț (Foto: Bogdan Grosu)
Din groapa săpată în Parcul „Romanescu“ a mai rămas doar un șanț (Foto: Bogdan Grosu)

Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) din subordinea Primăriei Craiova a reușit să astupe groapa imensă pe care o săpase nelegal, luna trecută, în Parcul „Nicolae Romanescu“. Din craterul de peste o sută de metri lungime, zece metri lățime și patru-cinci metri adâncime a mai rămas acum doar un șanț, care îți dezvăluie și ce „materiale“ s-au folosit la astuparea gropii din parc. Pentru că pământul de aici a fost dus, în mare parte, pe strada Râului, pentru a ajuta la crearea spațiului verde care separă sensurile de mers ale drumului, Regia a trebuit să găsească alte resurse de pământ pentru a acoperi golul. Așa că s-a folosit pământul care mai era depozitat prin parc, unele resturi vegetale, dar și gunoiul sau molozul aflat, de asemenea, în zonă, dovadă fiind imaginea oferită de porțiunea rămasă neastupată.
Bordurile vechi din Parcul „Romanescu“, cu care RAADPFL a jucat la un moment dat alb-neagra, atunci când Gazeta de Sud a constatat că ele fuseseră împinse pur și simplu în groapă, pentru ca seara să reapară în mod misterios la marginea gropii (pe data de 4 mai), au scăpat. Bucățile de granit au fost lăsate de data asta la câțiva metri de groapă, exact unde erau depozitate și înainte ca buldozerele să intre în acțiune și să le mute de acolo în groapă, iar apoi la marginea ei.
Groapa săpată de RAADPFL în parc, în luna aprilie, a atras atenția mai multor organe de control, care au tras la răspundere Regia pentru lipsă de avize, având în vedere că Parcul „Nicolae Romanescu“ este monument istoric de valoare națională. Garda de Mediu Dolj a și amendat, pe 28 aprilie, cu 5.000 de lei, regia din subordinea Primăriei Craiova și i-a dat termen 15 zile să astupe hăul. Inițial, reprezentanții RAADPFL susținuseră că groapa era una de compost (îngrășământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale și animale, amestecate cu unele substanțe minerale – n.r.), însă după scandalul iscat pe seama sa au schimbat placa și și-a adus aminte brusc că nu era vorba de o groapă de compost, ci că urma să devină, dar „în condițiile actuale nu se va mai face nici un fel de compost și cu asta basta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS