12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCoadă la Noaptea Muzeelor

Coadă la Noaptea Muzeelor

În noaptea de sâmbătă spre duminică, în cadrul celei de XII-a ediții a manifestării Noaptea Europeană a Muzeelor, zeci de craioveni au luat cu asalt instituțiile muzeale din oraș. 19.802 vizitatori au trecut pragul Muzeului Olteniei înainte de miezul nopții, tot astfel cum la Muzeul de Artă, la ceasul serii, coada se întindea pe câțiva metri.

Noaptea Europeană a Muzeelor pare să atragă tot mai mulți iubitori de artă, dar și vizitatori de ocazie. Mii de oameni au luat cu asalt instituțiile de cultură cu program special. Intrarea a fost liberă, iar publicul s-a putut bucura de expoziții inedite. Craiova a fost plină de viață până spre dimineață.
La Muzeul de Artă, de pildă, curioșii au stat la o coadă care se întindea pe câţiva metri. În total, aproximativ 4.808 vizitatori au trecut pragul instituției de cultură din Cetatea Banilor în noaptea de sâmbătă spre duminică, ne informează reprezentanții ei. În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2016, instituția muzeală a propus spre vizitare, în premieră, Sala Corneliu Baba, căci patrimoniul muzeului a fost îmbogățit cu lucrări de pictură și obiecte ce au aparținut marelui artist și care fac parte din donația doamnei Maria Muscalu Albani. Expoziția a fost organizată într-un spațiu care nu a mai fost deschis publicului și care a fost inclus în circuitul muzeal.
De asemenea, publicul a avut acces la un ghidaj audio-video, ce a putut fi descărcat pe telefonul mobil sau tabletă. 21 de opere de artă, care au un QR Cod, au fost descrise detaliat vizitatorilor. Instituția a venit în întâmpinarea iubitorilor de frumos și cu alte expoziții temporare, pe lângă cele permanente. „Avem o expoziție Mircea Roman. Este unul dintre cei mai mari artiști români, singurul sculptor premiat la Trienala de la Osaka. Este un artist cu cote internaționale, un artist pe care craiovenii trebuie să-l vadă neapărat. Cei care nu au avut ocazia să-i admire lucrările în această noapte o mai pot face până pe 26 mai“, a precizat Claudia Mandi, muzeograf.
Impresiile publicului nu s-au lăsat mult așteptate, așa că în cărțile de oaspeți, pe lângă mulțumirile legate de oportunitatea vizitării muzeului în regim special, s-au așternut nu numai păreri, dar și inimioare. Mara care a declarat în scris că i-a plăcut foarte mult nu s-a putut abține să nu-și mărturisească dragostea printr-un desen.

Număr-record de vizitatori la Muzeul Olteniei

Cele patru secții ale Muzeului Olteniei au fost vizitate și în acest an de un număr mare de craioveni. „Sunt puțin luat prin surprindere, căci față de edițiile anterioare, încă de la ora 19.00 avem un aflux mare de public. Expoziția «Redescoperă istoria» intră pentru prima dată în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor și e firesc să existe un interes din partea publicului pentru a vedea această expoziție“, a precizat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei. Dacă „Redescoperă istoria“ s-a numărat printre expozițiile preferate de public în acest an la Secția de Istorie- Arheologie, la Științele Naturii punctul de atracție l-a constituit, și de această dată, Planetariul și peștera. „Totul m-a impresionat, iar «Redescoperă Istoria» mi-a plăcut foarte mult“, au fost impresiile la cald ale craiovenilor, în vreme ce copiii s-au arătat încântați de multitudinea lucrurilor interesante pe care le-au descoperit în sălile expoziționale ale muzeelor.
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii din Franța. În întreaga Europă, peste 3.000 de muzee au primit sâmbătă noapte oaspeți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS