16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de locuitori din Pleşoi, proprietari de pământ doar pe hârtie

Zeci de locuitori din Pleşoi, proprietari de pământ doar pe hârtie

În comuna doljeană Pleşoi nu s-a finalizat aplicarea legilor funciare. Sunt oameni care au pământul doar pe hârtie, însă nu au avut şansa să îl muncească niciodată. Aceştia susţin că pământurile lor au fost date altor cetăţeni, iar lor li s-a dat, pe hârtie, pământ situat la zece kilometri de sat şi care nu le-a aparţinut.

În 2004 a avut loc înființarea comunei Pleșoi și împărțirea satelor între comuna Predești și nou-înființata administrație teritorială. Predești a rămas cu Predeștii Mici și Bucicani, iar comunei Pleșoi i-au revenit satele Milovan, Cârstovani, Pleșoiu și Frasin. După desfiinţarea CAP-urilor, oamenii au început să lucreze pământul pe care l-au avut de la strămoşii lor. De aici au început însă problemele, povestesc oamenii.
Mai mulţi locuitori din Pleşoi au venit în aceste zile la Gazeta de Sud ca să ceară sprijinul și să povestească abuzurile pe care oficialităţile le fac. „Ni se refuză nejustificat şi nemotivat punerea în posesie cu suprafeţele de teren pe care părinţii noştri le-au deţinut. Reprezentanţii Primăriei Pleşoi folosesc aceste terenuri pentru propriile interese şi ridicarea în mod fraudulos, prin falsificarea documentelor, a subvenţiilor de la APIA. Mai mult, reprezentanţii primăriei au întocmit cu complicitatea altor instituţii acte de vânzare-cumpărare pentru terenuri care au aparţinut unor persoane care au decedat. Cu adeverinţe false au primit bani de la APIA pentru animale şi teren foarte multe persoane neîndreptăţite, pe suprafeţe care în realitate se suprapun sau sunt deţinute de alţi proprietari cărora li se refuză punerea în posesie sau emiterea titlului de proprietate. În această situaţie suntem peste 50 de persoane înregistrate la Primăria Pleşoi. Am sesizat aceste aspecte atât la prefectură, cât şi la poliţie, însă nu am primit răspuns. Ne vrem pământul muncit de părinţii noştri“, se menţionează în sesizarea depusă la redacţie, semnată de mai mulţi locuitori din comună. Mai mult decât atât, oamenii susţin că reprezentanţii primăriei au refuzat restituirea proprietarilor de drept sau a moştenitorilor terenurilor ce le-au aparţinut înaintea colectivizării, pe motiv că nu există teren suficient pe teritoriul localităţii Pleşoi pentru a soluţiona toate cererile. „În comună există o suprafaţă de rezervă retrocedabilă de 1.291,61 hectare“, se adaugă în sesizare.

„Avem nevoie de aproximativ 460 de hectare“

Reprezentanţii Primăriei Pleşoi susţin însă că cele sesizate de locuitorii acestei comune sunt în mare parte false. Cu un singur aspect sunt de acord, acela că, într-adevăr, mai este nevoie de teren pentru oameni.
„Ne trebuie aproximativ 460 de hectare. Noi ne-am desprins ca şi comună din Predeşti, de aici şi multe probleme apărute pe legea funciară. Pentru rezolvarea tuturor cazurilor problemă, avem doar două soluţii: solicitarea de teren din comunele învecinate sau din domeniul de stat. Izlazul comunei este de 190 de hectare. De doi ani nu am mai avut dreptul să concesionăm acest teren. A rămas practic la dispoziţia tuturor locuitorilor. Am plătit deja o firmă de cadastru care să efectueze planurile parcelare. Reprezentanţii prefecturii au decis ca toţi reprezentanţii comunelor cu astfel de probleme să fie convocaţi după alegerile de pe 5 iunie pentru a găsi soluţii ca până la sfârşitul anului să fie rezolvate multe din problemele care au decurs de la aplicarea legii funciare“, a spus Ion Ionescu, primarul comunei Pleşoi.

Primarul din Pleşoi a încheiat un contract cu o firmă de cadastru

Reprezentanţii Prefecturii Dolj cunosc foarte bine nemulţumirile oamenilor. Potrivit acestora, primarul comunei Pleşoi a încheiat într-adevăr un contract cu o firmă de cadastru care lucrează la întocmirea planurilor parcelare – act obligatoriu pentru emiterea titlului de proprietate. Pentru cererile nesoluţionate în temeiul Legilor fondului funciar, aşa cum au fost definite de Legea nr. 165/2013 ca fiind cererile pentru care nu s-a emis titlu de proprietate, au fost emise procesele-verbale de punere în posesie, însă nu pe vechiul amplasament, ci pe terenuri libere aflate la dispoziţia comisiei locale de aplicare a Legilor fondului funciar din Pleşoi. După întocmirea planurilor parcelare, documentaţia urmează să fie înaintată către Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate având termen stabilit prin lege până la 1 ianuarie 2017 să emită toate titlurile de proprietate.
„Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a dispus ca în această perioadă să se desfăşoare consultări între Serviciul Juridic al Instituţiei Prefectului – Judeţul Dolj şi primarii şi secretarii unităţilor administrativ teritoriale din judeţul Dolj, pentru a se stabili necesarul de teren şi modul de punere în aplicare a legii“, se precizează în răspunsul primit de la Prefectura Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS