17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnat cu suspendare în dosarul șpăgilor de la Buletine

Condamnat cu suspendare în dosarul șpăgilor de la Buletine

Anchetatorii au reținut că, în schimbul unor sume de bani, inculpatul aranja eliberarea în regim de urgenţă a unor documente de stare civilă (Foto: Arhiva GdS)
Anchetatorii au reținut că, în schimbul unor sume de bani, inculpatul aranja eliberarea în regim de urgenţă a unor documente de stare civilă (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au condamnat ieri pe bărbatul acuzat că racola persoane care se prezentau la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova și, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 și 200 de euro, aranja eliberarea în regim de urgenţă a unor documente de stare civilă. Inculpatul a primit o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare și a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității la Direcția Copilului sau la Biblioteca Județeană.
Cercetările în acest dosar au fost începute în ianuarie 2015, după ce anchetatorii s-au sesizat din oficiu despre faptul că Ioan Kovacs, de 41 de ani, „contra unor sume de bani, intervine pe lângă funcţionari ai Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova pentru a facilita întocmirea sau preschimbarea unor cărţi de identitate şi alte documente de stare civilă în regim de urgenţă“.
În urma anchetei, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au reținut că, după anul 2007, în baza unui protocol încheiat între Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Romilor Dolj și Direcția de Evidență a Persoanelor (DEP) Craiova, Kovacs ajuta romii analfabeţi să completeze cererile adresate funcționarilor de la Buletine. Ulterior, după expirarea protocolului, bărbatul a ajuns să se comporte ca un funcționar al DEP Craiova. Deranjați de această situație, funcționarii de la Buletine au reacționat și au cerut directoarei să-l dea afară pe bărbat din instituție, însă fără succes. „Toate aceste facilităţi acordate fără drept de conducerea unităţii, în pofida faptului că nu era angajatul instituţiei, au creat o stare de frustrare în rândul personalului angajat şi au creat convingerea că acesta are o poziţie privilegiată, având influenţă asupra directorului executiv. Atitudinea manifestată de inculpat faţă de personalul angajat a determinat mai multe intervenţii ale acestora la directorul unităţii, cu solicitarea ca inculpatul Kovacs Ioan să fie îndepărtat din instituţie şi să nu i se mai permită accesul“, au mai reținut anchetatorii.

Condamnat cu suspendare pentru șpăgile primite

De asemenea, procurorii au mai reținut că „toate acestea i-au permis inculpatului să pună la punct un plan infracţional bine conturat şi, uzând de influenţa pe care o avea, să pretindă şi să primească de la persoanele pe care le racola sume de bani cuprinse între 50 şi 250 de euro sau sume de câte 100 de lei, pentru eliberarea preferenţială a actelor de identitate sau de stare civilă, după caz“. Ulterior, pe 4 februarie 2015, Kovacs a fost prins în flagrant după ce primise 250 de euro de la un investigator sub acoperire, care încerca, chipurile, să obţină o carte de identitate în regim de urgenţă. Asupra bărbatului au fost găsiți 50 de dolari, 270 de lei, 250 de euro, o chitanță și șapte timbre fiscale. Banii dați de investigator au fost găsiți în buzunarul din spate al pantalonilor. De asemenea, asupra inculpatului a fost găsită și o legătură de 16 chei, despre care Kovacs a declarat că le-a găsit în acea dimineață, în curtea Direcţiei, împreună cu cartea de identitate a unei femei. Ulterior s-a stabilit că erau cheile fostei directoare Madlen Voicinovschi, care erau utilizate de aceasta la biroul personal, fişete și la alt spațiu din instituție. A urmat o percheziție domiciliară, iar anchetatorii au descoperit acasă la Kovacs diverse documente, acte de stare civilă sau formulare tipizate folosite de funcționarii DEP Craiova. Pe 5 februarie, Kovacs a fost arestat preventiv sub acuzația de trafic de influență, iar două luni mai târziu, pe 6 aprilie, a fost eliberat din arest.
Bărbatul a fost trimis în judecată în august, anul trecut, iar ieri, judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au găsit vinovat și condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență. De asemenea, instanța l-a obligat pe inculpat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității la Direcția Copilului sau la Biblioteca Judeţenă „Alexandru şi Aristia Aman“. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de către inculpat și procurori.

Traficul de influenţă
Potrivit Codului penal, pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS