12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriȘi morții sunt datornici la ANAF?

Și morții sunt datornici la ANAF?

În imagine se vede clădirea în care a activat biroul notarial al lui Cosmin Sandu. La mai bine de cinci ani de la data decesului său, fostul notar Cosmin Sandu este trecut de ANAF pe lista datornicilor la nivel național (FOTO: arhiva GdS)
În imagine se vede clădirea în care a activat biroul notarial al lui Cosmin Sandu. La mai bine de cinci ani de la data decesului său, fostul notar Cosmin Sandu este trecut de ANAF pe lista datornicilor la nivel național (FOTO: arhiva GdS)

Pe lista cu cei care datorează sume de bani către bugetul consolidat al statului se regăsesc persoane influente care au și venituri semnificative: notari, oameni de afaceri, dezvoltatori imobiliari. Doar că pe listele ANAF, în primii 300 de datornici pe țară figurează și un fost notar, decedat în noiembrie 2010. Iată cum spune Fiscul că vrea să execute mortul.

Se spune că de bănci și de ANAF nu scapi nici după moarte. Zicala se aplică în Dolj, unde GdS a constatat că în primii 300 de datornici către ANAF, pe țară, se numără și o persoană care fusese domiciliată în Dolj, dar care a decedat în 2010.
Pe listele publicate zilele trecute de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în primii 300 de datornici persoane fizice figurează opt persoane din Dolj, care datorează către bugetul de stat 20,73 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Dolj. Printre persoanele fizice care datorează sume mari de bani către bugetul general consolidat figurează notari publici, dezvoltatori imobiliari și alți întreprinzători privați. Datoriile provin, în mare parte, ca urmare a neplății impozitului pe venitul realizat de acele persoane și stabilit în urma unor acte de control ale Fiscului; din tranzacții imobiliare pentru care nu s-a plătit TVA; din alte impozite datorate statului și pentru care s-au depus declarații la Fisc.
În totalul de peste 180.000 de români care figurează cu datorii pe acea „listă a rușinii“ sunt 4.724 de doljeni, cu datorii totale de aproape 69 de milioane de lei.

ANAF execută datornicii chiar și dincolo de moarte

Fiscul a trecut pe liste și o persoană decedată de ani buni, care ar datora statului peste un milion de lei. Este vorba despre fostul notar public Cosmin Sandu care s-ar fi sinucis aruncându-se de pe balconul apartamentului în care locuia, în centrul Craiovei. El figurează pe listele ANAF cu o datorie totală de 1,4 milioane de lei. Cum este posibil să figureze cu datorii la stat o persoană decedată de mai bine de cinci ani? AJFP Dolj a precizat cum sunt urmărite bunurile debitorului și după moarte. Iată explicația Fiscului: „În cazul persoanei decedate care apare pe listă s-a declarat succesiunea vacantă și este în curs de desfășurare procedura conform OG nr. 14/2007, republicată, pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului“.
Dobânzile și penalitățile stabilite de Fisc fostului notar sunt mai mari decât debitul principal, ceea ce arată că s-au calculat accesorii pe o perioadă mare de timp. Conform listelor cu datornici publicate de ANAF, în dreptul lui Cosmin G. Sandu figurează o datorie totală de 1,4 milioane de lei, din care debitul principal este de 661.176 de lei și accesoriile (dobânzi și penalități) au ajuns la 738.824 de lei. GdS a întrebat Fiscul doljean dacă defunctului notar i s-au calculat dobânzi și penalități și după ce acesta a decedat. Șefa AJFP Dolj, Bogdana Camelia Oprescu, a precizat că respectivei persoane nu i s-au mai calculat dobânzi și penalități după data decesului, ci „obligațiile“ într-o altă evidență a Fiscului doljean.

Cel mai mare datornic are de plată 6,3 milioane de lei

tabel

Persoana fizică din Dolj care figurează cu cele mai mari debite la ANAF este Ovidiu Răzvan Țugui, fost asociat la firma de construcții Coremi SA. Potrivit ANAF, el ar datora statului enorma sumă de 6,30 milioane de lei, din care 3,49 milioane de lei reprezintă debitul principal. Potrivit Fiscului, debitorul ar fi contestat o parte din datorii, dar au rămas necontestate 2,8 milioane de lei. Sumele ar proveni din TVA neplătit la tranzacții imobiliare realizate de dezvoltatorul respectiv pe persoană fizică. Până la închiderea ediției, Răzvan Țugui nu a putut fi contactat de GdS.
Pe locul al doilea în Dolj, în topul datornicilor, ar fi Marcel Florin Popescu, care ar datora statului 3,7 milioane de lei, datoria fiind în totalitate necontestată.
Potrivit legislației fiscale, dacă o persoană fizică vinde locuințe sau terenuri în scop comercial, atunci datorează TVA de plată la stat. În schimb, dezvoltatorii nu au plătit acei bani, iar Fiscul i-a somat abia după trei – patru ani de la efectuarea tranzacțiilor imobiliare, astfel că s-au acumulat dobânzi și penalități, de multe ori mai mari decât debitul principal.

Cum explică un notar datoria uriașă de 1,8 milioane de lei către Fisc

Notarul Ilie Găgeatu, care figurează pe listă al treilea pe județ ca datornic la ANAF, cu o sumă de 1,8 milioane de lei, a explicat pentru GdS cum a ajuns la suma uriașă pe care o datorează Fiscului, din care el consideră că foarte multe sunt dobânzi și penalități de întârziere: „Eu am devenit plătitor de TVA în decembrie 2002. În 2003 m-am asociat cu alt notar și prin asociere nu mai eram plătitor de TVA și eu am încasat în anul 2003 fără TVA. Când au venit și au făcut controale, cum se făceau controalele respective (de la ANAF – n.r.), mi-au calculat TVA-ul pe întreg anul 2003 și în continuare și vă dați seama că din 2003 și până acum, în anul în care suntem, câte dobânzi și câte penalități s-au adunat. Despre asta este vorba și despre nimic altceva. Eu știu că am contestat în instanță și m-am judecat cu ei câțiva ani, până prin 2010. Am pierdut în instanță, pentru că spuneau că nu știu ce nu am depus și la probleme din acestea contabilicești nu mă pricep și am avut niște contabili vai de mama mea“, a declarat Ilie Găgeatu, contactat telefonic de GdS. Notarul a precizat că este executat silit de către ANAF și că are toate conturile blocate de Fisc, dar nu a putut preciza în ce interval își va achita datoria de 1,8 milioane de lei.
În continuare, mai apar pe lista de datornici și notari și dezvoltatori imobiliari. Vili Horațiu G. Ene figurează pe listă cu un debit către bugetul de stat de 1,74 milioane de lei. Potrivit arhivei GdS, persoana respectivă fusese condamnată în 2013 de Înalta Curte de Casație și Justiție, la patru ani și trei luni de închisoare pentru evaziune fiscală.
Aurel Iovan – tot dezvoltator imobiliar – figurează pe liste cu o datorie de 1,63 milioane de lei.

Un notar contestă mai mult de trei sferturi din debite

Notarul public Alina Corina Mladin Preoteasa apare pe listele ANAF cu debite totale de 1,45 milioane de lei. „Eu am contestat suma, pentru că este mai de mult problema cu dumnealor. Pentru mine este foarte neplăcută situația aceasta. Este mult, mult mai mică datoria. Foarte mult din această sumă colosală care apare acolo este din dobânzi și penalități. Mai mult de jumătate din sumă reprezintă penalitățile. Este vorba despre impozitul care s-a acumulat, este impozitul pe venit și o altă parte mai mică este TVA. Din ce știu eu din ultima fișă ROL pe care am consultat-o, cred că din suma care apare acolo 30% reprezintă suma principală, adică debitul care nu este mai mare de 20.000 de lei. TVA provine de la onorariile percepute de mine“, a explicat notarul. Mladin a adăugat că a contestat somațiile de la Fisc, încă de la început, iar în ultimele săptămâni s-a adresat instanței de judecată, dar nu a primit încă un termen.
În primii 300 de datornici pe țară mai figurează Adrian Ionuț Stoian, cu datorii totale de 1,02 milioane de lei.
Listele cu datornici continuă cu persoane din Dolj care au sub un milion de lei debite și accesorii de plată la Fisc. Cei mai mulți sunt notari publici, dar se mai găsesc și un executor judecătoresc și un avocat și alți liber profesioniști sau antreprenori.
GdS a încercat să obțină puncte de vedere de la persoanele care figurează în primii zece datornici, dar până la închiderea ediției, mulți dintre aceștia nu au putut fi contactați.

Adrian Mititelu figurează cu datorii de 324.000 de lei

Pe lista datornicilor figurează și nume cunoscute publicului. Fostul finanțator al Universității Craiova, Adrian Mititelu, este înscris pe listele ANAF cu un debit total de 324.000 de lei. „Recunosc datoriile, dar dacă eu am de cinci ani toate conturile blocate, toată averea sechestrată… Sincer să fiu, cred că datoria provine de la niște spații pe care le-am avut închiriate și nu am plătit impozitul pe chirii. Sunt de acum trei – patru ani datoriile, vă spun cu aproximație. La vremea aia începuse nenorocirea cu echipa și nu mi-am mai plătit impozitele, pentru că mi-au trebuit bani pentru avocați și pentru altele“, a spus Adrian Mititelu. Fostul finanțator al Universității Craiova a dat asigurări că, până la sfârșitul anului, își va plăti la Fisc toate datoriile pe care le are pe persoană fizică, dacă îi vor fi deblocate. Pe firme, Mititelu figurează cu datorii de milioane de lei, pentru care are diverse sechestre.

S-a autosesizat Autoritatea de protecție a datelor cu caracter personal

Publicarea listelor de către ANAF a datornicilor, cu numele acestora și cu localitatea din care provin, nu este pe placul multora dintre datornici, la nivel național. Astfel că aceștia consideră că ANAF ar fi încălcat prevederile legislației privind protecția datelor cu caracter personal. Potrivit EvZ.ro, „Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal s-a autosesizat, după ce ANAF a făcut publice listele cu datorii a peste 180.000 de persoane fizice. În plus, ANAF riscă 180.000 de procese după publicarea listei respective pentru că numele și prenumele, alături de alte informații ce pot duce la identificarea unui cetățean, sunt date cu caracter protejat“, a informat publicația ieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS