12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii sunt așteptați la Noaptea Muzeelor

Craiovenii sunt așteptați la Noaptea Muzeelor

Secția de Științele Naturii a adunat în anii trecuți cel mai mare număr de vizitatori în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor (Foto: arhiva GdS)
Secția de Științele Naturii a adunat în anii trecuți cel mai mare număr de vizitatori în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor (Foto: arhiva GdS)

Locuitorii Băniei sunt invitați sâmbătă, 21 mai, în intervalul orar 19.00 – 3.00, la a XII-a ediție a evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor“.
Muzeul Olteniei îi așteaptă pe cei interesați la expozițiile permanente specifice „Redescoperă Istoria“, la Secția de Istorie-Arheologie, „Facerea Pâinii și Ritmurile Vieții“, la Casa Băniei, „Oltenia Terra Fosilis“, „Tipuri de Ecosisteme – Flora și Fauna Olteniei“, „Universul și Sistemul Nostru Solar“ și „Planetariul“, la Secția de Științele Naturii.
Iubitorii de cultură muzeală sunt așteptați însă să descopere și expozițiile temporare. La Casa Băniei, vizitatorii pot admira expoziția „Sărbătorile primăverii în Oltenia“, care pune în valoare, printre altele, și costumul tradițional de sărbătoare din zonă, precum și artefactele religioase (icoane). De asemenea, cei care se vor opri o clipă în spațiul etnografic de la Muzeul Olteniei vor avea ocazia să achiziționeze din pavilionul special amenajat formele tradiționale ale ceramicii obogene, dar și ulcioare, străchini, ploști, căni, cănuțe, vaze, solnițe.
Secția de Științele Naturii aduce în fața vizitatorilor și expoziția internațională itinerantă „Imaginea culturilor tradiționale din lume văzută prin ochii copiilor“, cuprinzând peste 200 de lucrări din România, Canada, China, Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Iran, India, Rusia, Turcia, Ucraina, Polonia, Muntenegru, Kazahstan, Azerbaidjan, Bangladesh, Maroc, Egipt, Filipine etc. Tematicile abordate în cadrul expoziției sunt axate pe dansul și costumul popular, nunta, arhitectura și ocupațiile tradiționale din țările de proveniență.
La Secția Istorie-Arheologie este deschisă și expoziția temporară „Portretul lui Václav Havel“ care reprezintă, în fapt, un omagiu adus aniversării a 80 de ani de la nașterea acestei personalități emblematice pentru istoria Republicii Cehe. La aceeași secție a Muzeului Olteniei poate fi vizitată și expoziția temporară „Toscana. Color. Monocrom. Experimental“, ce cuprinde 32 de lucrări ce redau peisaje, rezultatul a două călătorii făcute în pitoreasca regiune italiană Toscana, în octombrie 2014 și în mai 2015 de către fotograful Sebastian Prioteasa, membru al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu“. Într-o perioadă de vogă a artei fotografice, Sebastian Prioteasa propune o veritabilă expoziție de artă a culorilor și formelor.
„Noaptea Europeană a Muzeelor“ este un eveniment inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, fiind coordonat de organisme europene precum Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM).
Intrarea la toate muzeele în noaptea de sâmbătă este gratuită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS