8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjArtişti şi scriitori din China, Israel şi Franţa - la Festivalul internaţional de literatură „Tudor Arghezi“

Artişti şi scriitori din China, Israel şi Franţa – la Festivalul internaţional de literatură „Tudor Arghezi“

Tudor Arghezi are o stea pe Aleea Personalităţilor din Târgu Jiu
Tudor Arghezi are o stea pe Aleea Personalităţilor din Târgu Jiu

Israel, Slovacia, Grecia, Franţa, Macedonia, Ungaria, China şi România sunt ţările reprezentate la Festivalul internaţional de literatură „Tudor Arghezi“, care va începe astăzi la Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti. Astfel, Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj va organiza, în perioada 19-22 mai, cea de-a 36-a ediţie a Festivalului internaţional de literatură „Tudor Arghezi“. Directorul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, a precizat că este cea de-a XI-a ediţie a festivalului de când acesta a devenit internaţional, manifestările din 2016 urmând să beneficieze de prezenţa unor personalităţi din literatură şi artă plastică. Între invitați se află Katika Kulavkova, academician din Macedonia, Xiao Xiao, poetă din China şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din Republica Chineză, şi academicianul Nicolae Manolescu, preşedintele al Uniunii Scriitorilor din România, fost ambasador UNESCO al României.

Vor fi lansate două volume bilingve dedicate lui Tudor Arghezi

Ion Cepoi a mai spus că în cadrul festivalului vor fi lansate două volume dedicate scriitorului Tudor Arghezi. „Anul acesta vom lansa două volume «Tudor Arghezi – 11 poezii», bilingve, unul în română-greacă – este pentru prima dată când Tudor Arghezi este tradus în limba greacă şi acest fapt îl datorăm unei colaborări extraordinare cu Asociaţia Culturală «Balcania Contemporană» din Atena, și al doilea este româno-maghiar, în traducerea lui Attila Balazs, un poet din Slovacia şi în ilustraţia lui Gyorgy Lipcsey, un artist plastic maghiar de talie europeană. Există şi alte premiere: cele două volume «Tudor Arghezi – 11 poezii», ediţiile româno-greacă şi româno-maghiară sunt lansate la Festivalul Internaţional de Carte de la Salonic, din Grecia, care are loc în aceste zile. Aşadar paşii pe care Centrul i-a făcut pentru internaţionalizarea adevărată a acestui festival sunt semnificativi“, a precizat Ion Cepoi. Pentru organizarea festivalului au fost alocaţi aproximativ 40.000 de lei din bugetul instituţiei, la suma respectivă adăugându-se o cotă parte a Primăriei Târgu Cărbuneşti şi a Bibliotecii Judeţene Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS