17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcolile cu cei mai mulți angajați

Școlile cu cei mai mulți angajați

Unele dintre liceele craiovene au peste 30 de posturi pentru personal nedidactic (Foto: GdS)
Unele dintre liceele craiovene au peste 30 de posturi pentru personal nedidactic (Foto: GdS)

Unitățile de învăță­mânt preuniversitar au publicat, la cererea Ministerului Educației Naționale, lista nominală a angajaților în acest an, fiind incluse atât cadrele didactice, cât și personalul nedidactic. În Dolj, unitățile școlare cu cei mai mulți angajați sunt liceele.
În Craiova, unitatea de învățământ cu cel mai numeros personal nedidactic este Colegiul Național „Ștefan Odobleja“, care dispune de 34 de angajați pentru curățenie și întreținere. Directorul unității școlare susține că personalul este insuficient.
„Sunt 19 femei de serviciu, trei fochiști, patru muncitori de întreținere, trei bucătari, trei paznici, un necalificat la spălătorie. Ar mai trebui angajați încă pe atât pentru că sunt 11 corpuri de clădire și un total de 58.000 mp. Cred că este cea mai mare școală din oraș. ARACIP-ul recomandă să mai angajăm pentru că suprafața de curățenie pentru un îngrijitor trebuie să fie de 700 mp, iar la noi norma este dublă, dar trebuie ca posturile să primească aprobare. Suntem în așteptare, pentru că există un act normativ care nu s-a mai pus în aplicare și care prevede normarea la număr de elevi. Noi avem 1.500 de elevi și conform acelui act ar trebui să nu mai facem angajări. În perioada următoare, angajările pe care le vom face vor fi pe posturile care se vor elibera. Vom avea disponibile două posturi de îngrijitor și două de laborant, unul pe tehnice și altul pe chimie“, a declarat Aurora Simon, directorul unității școlare. Colegiul are şi 110 profesori, din care 101 titulari. Majoritari sunt inginerii, care ocupă 33 de posturi pentru domeniile electric, mecanic, electronic și construcții. Acestora li se adaugă șapte maiștri.

140 de cadre didactice la Colegiul „Frații Buzești“

Pe locul secund ca număr de angajați este Colegiul Național „Frații Buzești“, care apare cu 33 de angajați ca personal nedidactic. Cei mai mulți – 23, apar încadrați la secțiunea portar, îngrijitor, pompier, curier. Directorul unității școlare, Zamfirică Petrescu, spune însă că aceștia sunt îngrijitori, iar încadrarea a fost făcută conform nomenclatorului. Managerul susține că în prezent unitatea nu mai are nevoie de personal nedidactic. „Suntem la capacitate maximă, nu trebuie făcute angajări. Personalul deservește 2.530 de elevi și preșcolari“. Colegiul are şi 140 de profesori. Cei mai mulți sunt învățătorii – 24, urmați de 15 educatoare. Pe discipline, situația arată că la acest colegiu sunt 14 profesori de matematică, 11 profesori de limba engleză și 10 profesori de limba română. În topul unităților cu mulți angajați se află și Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, cu 123 de cadre didactice și 28 de posturi de personal nedidactic.

La „Ștefan Velovan“, înainte erau 50 de îngrijitori

O altă unitate de învățământ cu personal numeros este Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan“ din Craiova, care apare cu 24 de posturi nedidactice. Directorul colegiului, dr. Ionuț Pătularu, spune că mai are nevoie de personal.
„Am avea nevoie în general de personal pentru îngrijire. Acum sunt 24 de persoane care trebuie să asigure lucrările de îngrijire a unității școlare. Înainte de Revoluție numărul lor era dublu, erau 55-60 de femei de serviciu. Spațiul care trebuie îngrijit este foarte mare. Școala are o suprafață de 4,5 hectare și 10.000 de metri pătrați de construcții, în care sunt incluse școala, căminele și cantina. Sunt 1.805 copii“, a declarat Ionuț Pătularu, directorul unității de învățământ. După Colegiul Pedagogic se situează Colegiul Național „Elena Cuza“, care are 24 de posturi pentru personal nedidactic și 110 posturi pentru personal didactic, dar și Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate Craiova, care are 23 de posturi de personal nedidactic și 65 de profesori.
În Craiova sunt și licee care au angajați mai puțini decâr ar avea nevoie. Unul din ele este Liceul Tehnologic „George Bibescu“, care la capitolul personal nedidactic are doar 13 angajați. Conducerea spune că de mult timp este sub normă. „Încerc de mulți ani să mai deblochez posturi pentru personal de îngrijire. În perioada următoare va trebui să facem angajări pentru că avem construcții noi. S-au construit laboratoare, un cămin“, a declarat Petre Cauc, directorul liceului. Unitatea de învățământ are 65 de cadre didactice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS