14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOcolna: Lumina se aprinde din farfuria cu untură

Ocolna: Lumina se aprinde din farfuria cu untură

La 70 de kilometri de Craiova, în satul Ocolna, care administrativ face parte din comuna Amărăștii de Jos, peste 150 de familii trăiesc în condiții greu de descris. Nu au curent electric, iar când se lasă seara, casele sunt luminate printr-o metodă foarte veche. Oamenii pun pe mese farfurii cu untură și fac fitile din fâșii de cearşafuri. În aceste condiții mănâncă sau pun copiii să își fac temele pentru școală. Iar acesta nu este singurul neajuns al localnicilor.

În satul Ocolna, populat în majoritate de romi, curentul electric este doar pentru casele de la drumul principal. Restul localnicilor spun că deși au făcut solicitări încă de acum patru ani pentru curent electric, au rămas să se descurce cum pot. Despre lipsa curentului electric discută zilnic mai ales mamele și bunicile, care merg să își ia copiii de la grădiniță sau de la școală. Oricine este nou în localitate află de problema lor.
„Noi trăim aici ca nelumea. Casele noastre nu au becuri, dacă ați putea să credeți una ca asta! Facem lumină din te miri ce. Sunt zeci de copiii care nu au lumină acasă deși stăm la o stradă distanță de școală“, spune una dintre bunici în fața grădiniței din Ocolna. Pe strada pe care ne indică doamna, sunt case mici, din chirpici sau BCA, pe lângă care zburdă zeci de copiii, care au ieșit de la grădiniță sau de la școală. Așteaptă să se facă mâncarea, care fierbe de zor pe aragazuri. Vestea că cineva întreabă dacă au curent electric îi strânge pe toți la un loc pentru a arăta condițiile în are trăiesc. Unii spun că au noroc cu mila vecinilor pentru un bec. „Am stat doi ani pe întuneric. Foarte greu ne descurcam, mai ales că am un copil bolnav, are probleme cu inima și trebuie să îl veghez mereu. Ca să am și eu un bec în casă, m-am legat la stâlpul vecinului. Am avut și frigider, dar mi-a zis vecinul să nu îl folosesc că nu mă mai lasă. Și trebuie să țin cont, pentru că nu am alte posibilități. Numai câțiva suntem mai aproape de casele din principală și putem să avem curent. Plătim facturile împreună cu ei. În rest este prăpăd“, a spus Simona Moina.
Pentru cei care nu se pot lega de la un consumator, singurele posibilități rămân lămpile cu baterii, iar când acestea se consumă, se folosește ceea ce ei numesc feștilă, adică o farfurie cu untură în care pun ca fitil o bucată de cârpă. Ca să ne arate cum își luminează casa, una din localnice ne invită în locuința din BCA. Are două camere curate, văruite frumos, cu linoleum care imită parchetul ca să acopere pământul. De tavane atârnă dulia care ar trebui să mențină becul. Nu are curent electric, așa că a rămas doar instalația. Femeia spune că are copii la școală, care își fac temele în condiții grele.
„Am și lampă modernă cu baterii, dar se consumă repede. Țin doar câteva seri. Și ca să cumpărăm altele, trebuie să mergem opt kilometri până la magazin la Amărăștii de Jos. Așa că singura soluție rămâne să punem untură și un fitil făcut din cearşaf. Când se lasă seara, la lumina asta își fac temele copiii. Ca să nu luăm foc, punem untura în farfurie de tablă. Se afumă casa, dar asta este situația. Așa facem lumină și iarna, și vara“, explică Maria, o altă localnică. Și nu este un caz izolat. „Vecina mea a crescut cinci copiii la feștilă, și e gravidă din nou. Nu are de unde să se lege cu firele de curent că e prea departe de ea casa care are un stâlp“, mai spune Maria.

Un proiect început de mult timp

Localnicii din Ocolna spun că au depus cereri ca să aibă curent electric. „Au venit, ne-au luat buletinele, au făcut hârtii scrise să vină să pună stâlpi. Sunt patru ani de când tot sperăm și nimic“, spune Simona Moina.
Problema localnicilor din Ocolna este cunoscută de Primăria Amărăștii de Jos. Edilul Ion Dinu spune că la Ocolna sunt 150 de case care nu au curent electric și nu știe când vor avea. „A fost un proiect de zece miliarde de lei vechi pentru curent electric. Au venit toți să fie racordați, dar nu le-au mai pus stâlpi. Așteptăm să vedem când vor cei de la CEZ să îi racordeze“, zice primarul.
În localitate sunt săteni care susțin că cele 150 de case sunt construite fără autorizație pe terenul stațiunii de exploatare agricolă Dăbuleni. Primarul din Amărăștii de Jos susţine însă că localnicii pot deveni abonați fără probleme. „Chiar dacă au casele pe o fâșie din terenul stațiunii, nu sunt probleme. I-am trecut în registrul agricol cu casă de locuit și le-am dat adeverință pentru dosar. Să vedem când vor veni“, explică acesta.

Nu avem nici apă, nici medic și nici farmacie

Localnicii fără curent electric nu au nici apă, deși în localitate există rețea. „Noi am făcut o fântână. Nu ne-au pus nici cișmea. Tot la principală este și apa“, explică oamenii.
Și dacă pentru celelalte probleme mai găsesc soluții salvatoare, atunci când copii se îmbolnăvesc, cei din Ocolna spun că îi ia în pătură și merg mai bine de opt kilometri pe jos ca să ajungă la medic. „În Ocolna nu este medic și când fac copiii temperatură îi luăm în pături și trebuie să mergem cu ei la Amărăștii de Jos. Aici nu este nici măcar o farmacie, să luăm și noi medicamente. Nu avem, de fapt, nimic: nici medic, nici farmacie, nici polițist, nici primărie. Ne descurcăm cum putem“, se plânge una din mămici. Veniturile celor din Ocolna se bazează în special pe alocațiile copiilor. Simona Moina are 24 de ani și trei copii. „Venitul este format din două alocații de 80 de lei și una de 200 de lei. În total 360 de lei. Ca să mai facem și noi câte ceva să le oferim copiilor mai muncim cu ziua, la câmp la pepeni, cu 50 de lei ziua. Când se termină munca acolo, încărcăm tirurile pe aici“, spune femeia. Cei mici merg cu toții la grădiniță, unde sunt 138 de copii. I-a mobilizat și programul „Fiecare copil în grădiniță“, prin care se acordă tichete de 50 de lei. Mamele spun însă că de trei luni aceste tichete nu au mai fost acordate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS