24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn Craiova s-a inventat trotuarul de mers în dungă

În Craiova s-a inventat trotuarul de mers în dungă

Lucrările de modernizare a unor străzi din Craiova te lasă cu gura căscată. Cum altfel poți reacționa când în mijlocul unor trotuare proaspăt reabilitate și care nu măsoară mai mult de un metru tronează din loc în loc stâlpi de beton?! Trecătorii sunt nevoiți să se strecoare în dungă sau să ocolească pe carosabil. Pe alte străzi ale orașului nici nu se pune problema reabilitării, din moment ce ele figurează la primărie ca asfaltate, dar în realitate sunt pline de gropi și mocirlă.

Se pare că „minunile“ din Caracal se mută și la Craiova. Din dorința de a moderniza cât mai multe străzi, administraţia locală şi constructorul gafează, lucrările fiind executate pe repede înainte. Exemple sunt stâlpii din beton care tronează în mijlocul unor trotuare de pe străzile Elena Farago și Paltinului din cartierul Craiovița Nouă. Aici, ca să lase loc parcărilor, proiectul prevede îngustarea vechilor trotuare, fără să mai țină seama că din loc în loc sunt stâlpi de beton. Trotuare care după ciuntire au rămas cu o lățime de nici un metru și fix în mijloc sunt stâlpii. Trecătorii se văd nevoiți să se strecoare în dungă sau să meargă direct pe carosabil. Oricât ai încerca, este imposibil ca două persoane să se deplaseze pe trotuar, din cauza lățimii reduse, dar mai ales a stâlpilor plantați de-a lungul acestuia. Nu se pune problema plimbării unui copil cu o tricicletă sau un cărucior. În această stare se găsesc trotuarele de pe strada Elena Farago, iar muncitorii de la Delta, firma care se ocupă de modernizarea străzilor orașului pe contractul-cadru, continuă cu îngustarea trotuarelor și pe strada Paltinului. Și aici, mare parte din zona destinată pietonilor a fost înghițită de viitoarele parcări, iar stâlpii de beton se află fix în mijlocul trotuarului. Prin urmare, craiovenii care vor circula zilnic pe aici vor fi nevoiți să facă slalom printre stâlpii care susțin cablurile electrice.
„Bătaie de joc. Trotuarele reabilitare au în mijloc stâlpi de curent și trebuie ocoliți prin stradă“, a spus Florin Tudorașcu, proprietar într-un bloc de pe strada Paltinului. Întrebate despre această situație și despre modul în care arată, după reabilitare, trotuarele de pe străzile Paltinului și Elena Farago, autoritățile locale spun că nu știu.

Nici o stradă din cartierul Catargiu fără gropi

Pe principiul nici o stradă fără gropi, în Craiova ajungi să nu te mai surprindă faptul că multe dintre străzile orașului sunt pline de hârtoape. Când intri în cartierele mărginașe ale orașului, dacă vorbești de gropi este puțin spus, cratere este mai degrabă termenul potrivit, fiindcă sunt drumuri care nu au văzut niciodată asfaltul sau piatra cubică, ci doar pe alocuri piatră de râu, și cratere, în care te afunzi până la gleznă. Mai rău este când plouă, fiindcă gropile se umplu cu apă și devin adevărate capcane, mai ales pentru șoferi.
Într-o astfel de stare sunt cele mai multe străzi din cartierul craiovean Catargiu, iar străzile Poienii și Tismana le întrec pe toate. Sunt străzi de pământ, pline de bălți, gropi și nămol. Pe strada Poienii, încă de la intrarea dinspre strada Siretului dai într-o groapă plină cu apă. Faci câțiva metri și te afunzi în nămol. Nu există trotuar, borduri sau asfalt. Din loc în loc, pământul ros lasă să se vadă pietrișul aruncat, pesemne cu ani în urmă, în gropile care se cască acum în mijlocul drumului. Localnicii sunt nemulțumiți, dar autoritățile, spun ei, nu-i iau în seamă.
„După cum se vede, este o stradă de pământ, care după ploaie e plină de nămol. În urmă cu patru-cinci ani, s-a introdus canalizare și apă, dar după terminarea lucrărilor strada a fost lăsată așa.
Acum câțiva ani, am făcut o sesizare la Primăria Craiova, prin care solicitam ca strada să fie pietruită cu piatră de râu, balast sau pavată cu piatră cubică. Ni s-a răspuns că astfel de lucrări nu pot fi făcute deoarece strada figurează ca fiind pietruită. În realitate, strada nu a fost niciodată pietruită“, a spus Laurențiu Turea, localnic.
La rândul ei, strada Tismana, tot din cartierul Catargiu, poate concura cu brio pentru Cartea Recordurilor în ceea ce privește gropile, nămolul și bălțile. Mersul cu mașina sau pe jos pe această stradă este echivalentul unui slalom prin cele mai desfundate coclauri dintr-un sat uitat de lume.
Localnicii se plâng de ani buni, dar doleanțele lor nu sunt luate în seamă de către autoritățile locale. „Strada noastră este la vreo 500 de metri de Spitalul Județean. După introducerea în toamnă a canalizării pe această stradă, starea carosabilului a rămas un dezastru, nu se poate intra decât cu autoturismul 4×4, în special când plouă. Ne distrugem mașinile și nici nu putem intra în curte! Compania de apă care a făcut canalizarea nu este responsabilă de aducerea străzii la o stare cât de cât practicabilă? Primăria când are în plan să asfalteze această stradă? Oamenii așteaptă de peste zece ani asfaltarea străzii, iar de promisiuni sunt sătui. Am făcut sesizare și la Telefonul Cetățeanului și bineînțeles că nu vine nimeni!“, s-a plâns Sarmis Săndulescu, localnic de pe strada Tismana din cartierul Lascăr Catargiu.
În ceea ce privește modernizarea acestor străzi, din partea autorităților locale măcar există bunăvoința promisiunilor. „Pe strada Tismana se va reface pavajul. Lucrările vor începe în cursul lunii mai. În ceea ce privește strada Poienii, aceasta este în programul de investiții. Lucrările vor începe aici în partea a doua a anului“, a spus Mihail Genoiu, viceprimarul municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS