8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul Judeţean Craiova a reluat toate intervențiile chirurgicale

Spitalul Judeţean Craiova a reluat toate intervențiile chirurgicale

În sălile de operaţie se folosesc în prezent dezinfectanți de la alte firme decât Hexi Pharma  care au contract cu unităţile medicale
În sălile de operaţie se folosesc în prezent dezinfectanți de la alte firme decât Hexi Pharma
care au contract cu unităţile medicale

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova, cel mai mare din Oltenia, a decis vineri după-amiază reluarea tuturor intervențiilor chirurgicale și a internărilor. Săptămâna viitoare, stocul de dezinfectanți produși de Hexi Pharma urmează să fie înlocuit, până atunci însă se folosesc produsele de la alte două firme cu care unitatea medicală are contract. După ce, joi, activitatea din mai multe spitale a fost blocată, fiind operate doar urgențele, vineri toate unitățile medicale din Oltenia au început să cumpere dezinfectanți de la alte firme, prin achiziție directă.

După ce, joi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova nu s-au operat decât cazurile care nu mai suportau amânare pentru că de la Ministerul Sănătăţii (MS) a întârziat transmiterea unei recomandări oficiale de retragere a dezinfectanţilor Hexi Pharma și de stabilire a procedurii de achiziție a noilor produse, conducerea unității medicale a decis, vineri după-amiază, să reia toate intervențiile chirurgicale. În acest moment, se folosesc dezinfectanții de la alte două firme care au contract cu unitatea medicală. La începutul săptămânii viitoare urmează să fie achiziționate produsele ce vor înlocui dezinfectanții de la Hexi Pharma. „De astăzi (vineri – n.r.), activitatea a început să se desfășoare normal, au fost făcute operațiile de urgență și o parte din cele pentru cazurile cronice. Aseară am luat legătura cu reprezentanții MS și am găsit toți furnizorii de la care putem cumpăra dezinfectanții ce îi pot înlocui pe cei de la Hexi Pharma. Am stabilit împreună cu cei de la minister să apelăm la procedura de negociere fără publicare, adică un fel de licitație în regim de urgență, astfel încât să putem cumpăra cât mai repede. Marți o să aibă loc negocierea. Până sunt aduse noile produse, folosim dezinfectanții de la celelalte două firme cu care avem contract în acest moment, am făcut comenzi mai mari către acestea astfel încât să acoperim necesarul. Ar trebui să fie schimbată legislația achizițiilor publice în domeniul sanitar astfel încât să primeze raportul calitate-beneficiu și nu să fim obligați să luăm produsele care au cel mai mic preț“, a spus dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova.

Produsele Hexi Pharma, sigilate în toate spitalele

La Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, toate produsele Hexi Pharma au fost sigilate. Intervențiile chirurgicale nu au fost amânate în acestă unitate medicală pentru că au fost folosiți dezinfectanții pe care spitalul îi avea de la alte firme. Conducerea spitalului spune că dezinfectanții care vor înlocui produsele de la Hexi Pharma sunt cumpărați prin achiziție directă, așa cum s-a procedat tot timpul. „În spital nu se mai folosesc produsele Hexi Pharma, sunt sigilate toate și urmează să aflăm ce trebuie să facem cu ele. Astăzi s-a făcut comisie la nivelul spitalului și împreună cu epidemiologii s-a decis ce dezinfectanți să fie cumpărați din lista de biocide de pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Facem achiziție directă așa cum am făcut tot timpul și cumpărăm de la alte firme. O parte din produse au venit chiar în această dimineață, pe altele urmează să le primim mâine dimineață. Activitatea din spital a funcționat normal pentru că s-au folosit produsele pe care le mai aveam de la alte firme. Noi le cumpărăm tot timpul prin achiziție directă pentru că așa se procedează la toate spitalele, cu excepția spitalelor județene. Achizițiile sunt sub 30.000 de euro, ceea ce înseamă că trebuie să facem achiziție directă, după cum spune Ordonanța 34“, a declarat Alice Gavrilă, managerul Spitalului „Filantropia“.
În cea mai importantă unitate medicală din Mehedinți, Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, s-au făcut demersuri pentru cumpărarea dezinfectanților prin achiziție directă, iar o parte dintre ele deja au ajuns în spital vineri. „A venit în spital o echipă de specialiști de la Direcția de Sănătate Publică Mehedinți (DSP), au sigilat toate produsele Hexi Pharma din stoc și ni s-a spus să achiziționăm dezinfectanți de la alte firme. Am făcut comandă și o parte deja au ajuns. În mod normal, fiind spital județean, trebuie să facem licitație, însă acum, fiind o situație de urgență, ni s-a dat o derogare astfel încât să putem face achiziții directe. Practic, Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) a dat o informare prin care se spune că spitalele care trebuie să cumpere dezinfectanți pot să apeleze la achiziție directă“, a declarat Margareta Popescu, director economic la Spitalul Județean de Urgență Severin.
După ce, joi dimineață, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina s-au făcut doar intervențiile chirurgicale de urgență, vineri conducerea spitalului a anunțat că au fost achiziționați dezinfectanți și a fost reluată activitatea normală. „Noi am primit de ieri, de la ora 14.00, dezinfectanți de la alte firme și am reluat activitatea normală în blocul operator. Cumpărăm produsele prin achiziție directă pentru că oricum nu depășesc suma de 30.000 de euro, pentru restul dezinfectanților am făcut licitații și avem contracte în derulare“, a precizat Elena Vișan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Se dorește modificarea legislației achizițiilor publice în domeniul sanitar

Vineri, corpul de control al premierului a efectuat mai multe controale inopinate la patru spitale bucureștene și la Ministerul Sănătății. Este vorba despre Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca, Spitalul Clinic de Urgență Universitar București, Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan“ și Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, potrivit unui comunicat al instituției. Tot vineri, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au stabilit că este nevoie să se modifice urgent legislația achizițiilor publice în domeniul sanitar și au con­­venit asupra adop­tă­rii unui nou set de norme de control și testare a dezinfectanților și a condițiilor din spitale. Un comunicat al Administrației Prezidențiale arată că cei doi oficiali au convenit că se impune adoptarea unui nou set de norme de control și testare a dezinfectanților și a condițiilor de sanitație în spitale. Totodată, președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au stabilit că este rapid nevoie de modificarea legislației achizițiilor publice în domeniul sanitar, pentru a asigura un mai bun control al calității produselor achiziționate în spitalele publice din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS