12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDispute pe înscrierea copiilor nevaccinați la grădiniță

Dispute pe înscrierea copiilor nevaccinați la grădiniță

Medicii DSP Dolj anunță că grădinițele care vor fi găsite că au copii nevaccinați vor fi amendate (FOTO: arhiva GdS)
Medicii DSP Dolj anunță că grădinițele care vor fi găsite că au copii nevaccinați vor fi amendate (FOTO: arhiva GdS)

Unitățile de învățământ preșcolar sunt în plină perioadă de înscriere a copiilor pentru anul școlar 2016-2017, procedeu care a declanșat adevărate dispute pe tema includerii în comunitate a micuților nevaccinați. Reprezentanții DSP Dolj spun că acești copii nu trebuie primiți în grădinițe și anunță că vor aplica amenzi în cazul în care găsesc astfel de situații. Pe de altă parte, directorii grădinițelor spun că nu pot să îi oblige pe părinți să accepte vaccinarea celor mici și nici să le îngrădească dreptul la educație refuzând cererile, pentru că ar fi o măsură împotriva Legii Educației.

Există părinți care refuză să le facă copiilor vaccinurile prevăzute de programul național de imunizare. La înscrierea în grădinițe se solicită însă adeverință cu vaccinurile făcute, document care trebuie depus la dosar, dar nu și în aplicația electronică ce validează înscrierea. În aceste condiții, directorii unităților școlare spun că nu știu cum să procedeze. „În aplicația electronică care validează înscrierea la grădiniță nu se solicită adeverință de vaccinare. Practic, copilul este validat că are dreptul să frecventeze grădinița. Legea Educației Naționale spune că orice copil are dreptul la educație. Pe de altă parte, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică spun că dacă primim copii nevaccinați ne dau amendă. Eu nu știu cum să procedez în acest caz“, a declarat directorul unei unități școlare. Totodată, inspectorul pentru învățământ preșcolar Cristina Ciocoiu a precizat că „nu s-a primit nici o hârtie scrisă prin care acești copii nevaccinați nu au voie în grădinițe. Nici nu știm câți copii sunt în această situație. Se aude doar că ar fi multe cazuri. Și atunci apare întrebarea: Ce facem cu copiii nevaccinați, nu le mai dăm dreptul la educație?“, a spus inspectorul școlar.

Înscrierea copiilor nevaccinați este contravenție

Reprezentanții DSP Dolj spun însă răspicat că preșcolarii care nu sunt vaccinați nu trebuie primiți în grădinițe pentru că pun în pericol sănătatea celorlalți copiii. „Există un plan de vaccinări antituberculoză, antihepatită, antihaemophilus, antirujeolă, antirubeolă, antioreion, antipoliomielită. Calendarul vaccinării începe de la maternitate, când se fac vaccinurile împotriva hepatitei și tuberculozei, după care, în decurs de un an, se fac celelalte vaccinuri, la intervale bine stabilite. Până la vârsta de unu-doi ani, cel târziu, vaccinarea trebuie să fie completă și copilul să fie protejat de aceste boli pe care le poate lua în colectivitate. Conform Legii sănătății publice, vaccinarea este obligatorie. Un copil nevaccinat nu trebuie inclus în colectivitate pentru că reprezintă pericol pentru ceilalți. Cum este posibil acest lucru? Foarte simplu. Rezistența la anumite boli variază de la un individ la altul. Un copil vaccinat poate lua hepatită, tuberculoză, rubeolă de la un copil nevaccinat în cazul în care are alte boli și îl prinde cu imunitatea scăzută. Practic, copiii nevaccinați dezvoltă adevărate focare de infecții în unitățile școlare, și avem exemple recente în țară“, a spus medicul Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj. Medicii din cadrul DSP spun că există și un act normativ care interzice includerea în colectivități a copiilor nevaccinați și pe baza căruia vor aplica amenzi. „Există Hotărârea de Guvern 857/2011, care la articolul 55 specifică clar că reprezintă contravenție primirea în unitățile pentru protecția, educarea și instruirea copiilor și tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii și fără documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copiilor și tinerilor. Amenda pentru astfel de situații este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoane fizice, și între 5.000 și 10.000 de lei pentru unități școlare dacă se constată că nu sunt cazuri izolate și e un fenomen de masă. Verificările unităților vor începe de la toamnă“, a spus medicul Ștefan Popescu. Potrivit celor de la DSP Dolj, în cazul în care directorii primesc în această perioadă copii fără vaccinuri, au obligația să informeze părinții că trebuie să se angajeze că până la sfârșitul anului vor imuniza copiii. În cazul în care nu se respectă normativele, medicii DSP Dolj susțin că directorii grădinițelor pot cere excluderea copiilor nevaccinați din comunități. „Pentru a avea dreptul la educație trebuie respectate anumite norme. Copiii au și dreptul la sănătate“, a mai spus medicul Ștefan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS