11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea din spatele dosarului „Buldotancul“

Povestea din spatele dosarului „Buldotancul“

Procurorii anticorupție din Craiova au dispus trimiterea în judecată a unui martor din dosarul „Buldotancul“, în care fostul deputat PSD de Gorj, Mugurel Surupăceanu, a fost, inițial, condamnat la șapte ani de închisoare, apoi achitat la Curtea de Apel Craiova. Este vorba de Dănuț Filipescu, fost coleg al lui Surupăceanu, care, după cum susțin anchetatorii, a dat „declarații mincinoase“ în fața instanțelor de judecată. Declarațiile date de Filipescu reprezintă unul dintre motivele pentru care Surupăceanu a fost achitat de judecătorii din Craiova.

Pentru a înțelege cum au ajuns procurorii DNA din Craiova să-l acuze pe Dănuț Filipescu de comiterea mai multor infracțiuni de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, trebuie să începem cu dosarul „Buldotancul“.
În luna mai 2009, procurorii anticorupție dispuneau trimiterea în judecată a lui Mugurel Surupăceanu, fost prefect de Gorj și ales deputat de Gorj în noiembrie 2008.
Alături de Surupăceanu au mai fost trimiși în judecată Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic (CE) Turceni, Silvică Boiangiu, director de investiţii la CE Turceni, Viorel Vasile, fost director Direcţia Comercială a CE Truceni, dar și a lui Sorin Bușan, fost administrator al SC Voron Trans SRL. Printre acuzațiile care s-au adus inculpaților s-au numărat abuzul în serviciu, spălarea banilor ori complicitatea la abuz în serviciu.
Anchetatorii au reținut că inculpatul Surupăceanu Mugurel, „deţinând controlul asupra societăţii comerciale Voron Trans SRL prin intermediul inculpatului Buşan Sorin, impus ca administrator, a realizat o înţelegere cu inculpatul Cristea Dumitru (cei doi aflându-se în bune relaţii de mai mulţi ani) pentru vânzarea, prin această societate, a unui utilaj terasier multifuncţional (tractor forestier) către SC Complexul Energetic Turceni SA. Suma de 836.570 de lei pe care complexul energetic a plătit-o la final pentru cumpărarea acestui utilaj a fost de patru ori mai mare decât preţul de import, inclusiv taxele şi comisioanele“. Utilajul cu pricina, unul folosit și defect, fusese cumpărat din Rusia în 2004 cu numai 51.000 de dolari. Ulterior a fost revopsit și vândut CE Turceni cu peste 250.000 de euro la cursul leu/euro din octombrie 2007.
Mai departe, Cristea a dat dispoziții directorilor de la investiții și Direcția Comercială pentru a întocmi documentaţia de achiziţie astfel încât utilajul să ajungă la SC Voron. Același Cristea este cel care a semnat documentele privind urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, dar și documentele prin care s-a stabilit procedura de achiziţie a utilajului. „În condiţiile în care utilajul era învechit şi avea defecţiuni, s-a implicat în recepţionarea acestuia şi, de asemenea, a aprobat efectuarea plăţii contravalorii utilajului“, au mai reținut procurorii.
Anchetatorii au mai susținut că Surupăceanu a ținut în permanență legătura cu Cristea și a coordonat acţiunile lui Bușan, care reprezenta SC Voron în relaţia cu CE Turceni.

Condamnați de judecătorii gorjeni

Pentru că Surupăceanu era deputat în 2009, dosarul a fost trimis pentru judecare la Curtea Supremă. În 2012, după ce Surupăceau și-a dat demisia din Parlament, dosarul a ajuns la Tribunalul Gorj. În octombrie 2013, judecătorii gorjeni s-au pronunțat în acest dosar. Surupăceanu a fost condamnat la șapte ani de închisoare, iar Cristea și Bușan la câte șase ani de închisoare. Ceilalți doi inculpați, Viorel Vasile și Silvică Boiangiu, au fost condamnați la câte patru ani închisoare cu suspendare.
Instanța a reținut că „inculpatul Surupăceanu a fost cel ce a stabilit în detaliu cu martorul Colun Vasile modalitatea de înstrăinare la SC Complex Energetic Turceni SA a utilajului terasier pe care acesta îl adusese din Rusia, a tranzacţionat bunul de pe o firmă pe alta până în momentul în care s-a înţeles cu inculpatul Cristea asupra modalităţii de atribuire a contractului, folosind pentru ducerea la bun sfârşit a acestor activităţi pe inculpatul Buşan Sorin, persoană pe care a impus-o în calitate de administrator la SC Voron Trans SRL“.
O mare parte din suma de bani obținută de la CE Turceni pe utilajul defect a ajuns în conturile SC Tutto Mobili SRL, firmă administrată de Dănuț Filipescu și deținută de sora lui Surupăceanu. Bușan a virat suma de 586.570 de lei în conturile SC Tutto Mobili, iar diferența de bani a fost mutată în alte conturi ale SC Voron. Instanța a mai reținut că, pentru a se da aparența de legalitate a transferului banilor către SC Tutto Mobili, între această societate și SC Voron a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare pentru un circular. S-a mai reținut că, în realitate, SC Voron nu avea nevoie de un astfel de circular, motiv pentru care nici nu a fost folosit după cumpărare. De altfel, comisarii Gărzii Financiare au stabilit că circularul a fost înregistrat în contabilitatea firmei cu suma de 168.067 de lei, însă valoarea reală stabilită de un expert a fost de… 10.000 de lei. „Beneficiarul real al veniturilor realizate de societate (SC Tutto Mobili – n.r.) a fost inculpatul Surupăceanu Mugurel, care a dispus de modul de utilizare a sumelor de bani şi a folosit bunuri ale firmei“, a mai reținut instanța.
Judecătorii din Gorj au mai reținut că „între inculpaţii Surupăceanu şi Cristea existau relaţii de mai multă vreme şi prin funcţiile deţinute, cei doi s-au ajutat reciproc, în perioada 2007 – 2008 firme controlate de primul furnizând către SC Complex Energetic Turceni SA piese de mobilier, respectiv executarea unor lucrări de montare tâmplărie cu geam termopan. În acelaşi timp, inculpatul Cristea Dumitru a achiziţionat de la SC Magico Trading SRL, unde Surupăceanu deţinuse funcţia de administrator, un autoturism marca Rover 75 cu un preţ infim faţă de valoarea de piaţă de la acea dată“. În final, instanța a consemnat că, „indiferent de modul în care s-au cunoscut inculpaţii sau de relaţiile pe care le-au avut între ei, instanţa a reţinut că în ceea ce priveşte achiziţionarea utilajului terasier, aceştia au acţionat în mod deliberat, prejudiciind în acest fel patrimoniul SC Complex Energetic Turceni SA prin efectuarea unor cheltuieli cu nerespectarea dispoziţiilor legale“.

Surupăceanu, achitat la Curtea de Apel Craiova

Hotărârea Tribunalului Gorj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat în februarie 2015.
Judecătorii craioveni au hotărât să admită apelul formulat de avocații lui Surupăceanu, acesta din urmă fiind achitat printr-o hotărâre definitivă. În schimb, Cristea a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare, iar Bușan la trei ani de închisoare, tot cu suspendare. Ceilalți doi inculpați au rămas cu pedepsele stabilite de instanța de fond. Instanța a luat act că „persoana vătămată, Complexul Energetic Oltenia, succesoare în drepturi a SC Complex Energetic Turceni SA, nu s-a constituit parte civilă în procesul penal“ și a dispus confiscarea sumei de 586.570 de lei de la Buşan.
Să vedem cum s-a ajuns la achitarea fostului deputat Surupăceanu. Judecătorii craioveni au înlăturat din dosar declarațiile martorului Vasile Colun, fost administrator al SC Voron Trans SRL, plecat între timp în Rusia. Soții Colun fuseseră audiați înainte de începerea urmăririi penale, iar după ce s-au mutat din țară nu au mai putut fi audiați de instanțele de judecată. „Declaraţia martorului Colun Vasile constituie principalul mijloc de probă privind stabilirea vinovăţiei inculpatului Surupăceanu Mugurel invocată atât în cuprinsul rechizitoriului, cât şi în motivarea sentinţei pronunţate de instanţa de fond. Curtea de Apel Craiova constată că numitul Colun Vasile nu a fost audiat în calitate de martor în cursul urmăririi penale, declaraţia sa olografă a fost luată în faza actelor premergătoare începerii urmăririi penale“, au motivat judecătorii din Craiova.
Printre altele, Vasile Colun explicase în declarațiile date că Surupăceanu l-a pus să repare și să vopsească utilajul vândut CE Turceni, să vândă utilajul cu pricina prin SC Voron, dar și că a fost pus de Surupăceanu să semneze contractul de vânzare-cumpărare a circularului pentru SC Voron Trans SRL.
De asemenea, Curtea de Apel Craiova a reținut că judecătorii de la Tribunalul Gorj au reținut greșit că între Surupăceanu și Cristea exista o înțelegere, mai ales că mai mulți martori și ceilalţi inculpaţi nu au confirmat această înţelegere.
Și așa ajungem la Filipescu, acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Curtea de Apel a reținut o declarație… mincinoasă

De asemenea, instanța a reținut că probele strânse de procurori nu au dovedit o înțelegere între Surupăceanu și directorul Cristea.
„Faptul că în anul 2004 inculpatul Cristea Dumitru a cumpărat un autoturism marca Rover 75 de la SC Magico Trading SRL Petroşani la care inculpatul Surupăceanu Mugurel deţinuse 50% din părţile sociale şi îndeplinise funcţia de administrator nu poate demonstra existenţa unei înţelegeri între cei doi, înţelegere despre care nefondat aminteşte instanţa de fond şi invocă listingurile telefonice privind comunicările efectuate între numărul 0744… al abonatului SC Tutto Mobili SRL, utilizat de Surupăceanu Mugurel, nr. 0744… al abonatului SC Rominex SA Timişoara şi nr. 0740… al abonatului SC Complex Energetic Turceni utilizat de Cristea Dumitru. Instanţa de apel reţine că administratorul SC Tutto Mobili SRL a negat în faza de cercetare judecătorească faptul că primul număr de telefon menţionat ar fi fost folosit de inculpatul Surupăceanu Mugurel“. Administratorul SC Tutto Mobili, societate deținută de sora lui Surupăceanu, era Dănuț Filipescu.
Procurorii și judecătorii gorjeni reținuseră din analiza listingurilor privind convorbirile efectuate de pe aceste numere de telefon, că între Surupăceanu și Cristea avuseseră loc mai multe convorbiri, ceea ce dovedea înțelegerea privind vânzarea utilajului.
De asemenea, Curtea de Apel Craiova a mai reținut că „din probele administrate în cauză nu rezultă că inculpatul Surupăceanu Mugurel a avut vreo implicare la încheierea contractului de furnizare a utilajului terasier“.
Marți, la mai bine de un an de la achitarea fostului deputat, procurorii DNA readuc în discuție dosarul „Buldotancul“ și susțin că Filipescu a dat declarații mincionoase în fața instanței.

Filipescu, judecat pentru favorizarea făptuitorului

Procurorii DNA din Craiova au anunțat, marți, trimiterea în judecată a lui Dănuț Filipescu, acuzat de comiterea a trei infracțiuni de mărturie mincinoasă și patru de favorizarea făptuitorului.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în datele de 4.05.2010, 22.04.2013 și 09.05.2014, inculpatul Filipescu Dănuţ a fost audiat ca martor într-o cauză penală instrumentată inițial de către procurorii anticorupție și aflată la acele momente în curs de judecare. În aceste împrejurări, inculpatul Filipescu Dănuţ, în mod repetat, a făcut declaraţii mincinoase în faţa instanţelor de judecată cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei, susţinând că a fost unicul utilizator al unui post telefonic şi că de la acesta a purtat convorbiri cu unul dintre inculpații din cauza respectivă“.
Mai mult decât atât, în septembrie 2013, același Filipescu a dat o declaraţie pe proprie răspundere autentificată la un notar în care susținea aceleași lucruri, documentul fiind depus ulterior la dosarul „Buldotancul“. „Prin această conduită, inculpatul a urmărit să îngreuneze aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, să inducă în eroare instanțele de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței de judecată“, mai spun procurorii DNA.

Utilajul cumpărat de CE Turceni, vândut la fier vechi cu 16.000 de lei

După trimiterea în judecată a inculpaților, în martie 2010, Voron Trans SRL a intrat în insolvenţă, la cererea DGFP Sibiu, iar Tribunalul Sibiu, prin lichidatorul judiciar GRUP INSOLV SPRL, a dispus ca toate bunurile înstrăinate de societate în ultimii trei ani, inclusiv utilajul vândut la CE Turceni, să se întoarcă în patrimoniul debitoarei. Potrivit gorjnews.ro, începând cu 25 mai 2012, lichidatorul a scos la vânzare utilajul, iniţial suma fiind de 199.000 de lei. După două luni, în iulie, preţul acestuia a scăzut la 22.400 de lei, iar în final, utilajul a fost vândut unei firme din Târgu Jiu, pentru fier vechi, cu suma de 16.000 de lei. Complexul Energetic Oltenia (CEO) s-a înscris la masa credală în cadrul procesului de insolvenţă al SC Voron Trans cu suma de 836.570 de lei, însă procesul de insolvenţă s-a încheiat fără ca CEO să recupereze vreun leu din cei 836.570 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS