11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrimişi în judecată pentru licitaţii trucate

Trimişi în judecată pentru licitaţii trucate

Primarul comunei doljene Mârșani este acuzat că și-a pus semnătura pe mai multe contracte păguboase pentru bugetul comunei (Foto: arhiva GdS)
Primarul comunei doljene Mârșani este acuzat că și-a pus semnătura pe mai multe contracte păguboase pentru bugetul comunei (Foto: arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a 12 inculpați, printre care se numără primarul și viceprimarul comunei doljene Mârșani. Inculpații, în frunte cu primarul Constantin Ghencioiu, sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu și fals intelectual, iar vicele Răducanu și de comiterea infracțiunii de uzurparea funcției.

La începutul lunii aprilie, ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice descindeau la „locuințele unor persoane bănuite de comiterea unor fraude în domeniul achizițiilor publice în perioada 2011-2014, dar și la sediul unei instituții publice locale“, după cum au precizat reprezentanții IPJ Dolj.
Ulterior, pe 6 aprilie, procurorul de caz a dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de zece inculpați din acest dosar. Este vorba de Constantin Ghencioiu, primarul comunei Mârșani, Laurențiu Răducanu, viceprimarul din Mârșani, Constanța Anghel, contabila primăriei, Marcel Gugu, fostul director al Școlii din Mârsani, dar și de Marioara Dan, de 55 de ani, contabilă la aceeași unitate de învățământ. Ceilalți cinci inculpați reținuți în aceeași zi sunt Tudor Cîrjaliu și Mădălina Tănăsescu, administratorii unor societăți comerciale, dar și proiectantul Marcel Tănăsescu și diriginții de șantier Daniela Mitrea și Paul Brădiș.

Anchetatorii au găsit licitații „trucate“ la Mârșani

Oamenii legii au explicat că primarul din Mârșani este suspectat că a acordat mai multe lucrări prin licitații simulate, iar după aceea a achitat din bugetul comunei lucrări care ori nu au fost recepționate, ori nici măcar nu au fost executate de firmele care cu câștigat licitațiile.
„În perioada 2009-2015, reprezentanţii Unității Administrativ-Teritoriale Mârşani, fără a respecta procedura din domeniul achiziţiilor publice, au încheiat contracte de achiziţii directe de produse şi servicii cu diferite societăţi comerciale, respectiv au atribuit prin organizarea unor licitaţii publice trucate contracte de achiziţii unor societăţi comerciale, acceptând, astfel, la plată, facturi pentru produse şi servicii care nu au fost recepţionate sau executate în realitate“, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
Lucrurile ar fi stat în același fel și în cazul lucrărilor făcute la o școală din comună. „În aceleaşi condiţii s-a procedat şi în cazul unei școli din localitate unde, prin simularea procedurii de licitaţie, a acordat unei societăţi lucrări de reparaţii, aprobând situaţii de plată pentru lucrări supraevaluate“, au mai explicat anchetatorii. De asemenea, în urma anchetei s-a stabilit că primarul Ghencioiu a concesionat un teren unei societăţi comerciale cu încălcarea unei hotărâri a Consiliului Local Mârşani, prejudiciind astfel bugetul comunei. Plăţile nelegale efectuate de reprezentanţii Primăriei Mârşani au fost calculate de oamenii legii la aproximativ 340.000 de lei. O parte din prejudiciul stabilit de anchetatori a fost recuperat în cursul urmăririi penale. Pe 7 aprilie, procurorii craioveni au cerut arestarea preventivă a celor zece inculpați, însă Judecătoria Craiova a respins propunerea procurorilor.
Ulterior, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a celor zece inculpați, dar și a altor doi – Alina Pîrvu și Florentina Stoian. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova, instanță care nu a stabilit încă primul termen de judecată.
Constantin Ghencioiu este candidatul PSD pentru un nou mandat de primar al comunei Mârșani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS