14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacultatea de Sport a rămas fără stadion

Facultatea de Sport a rămas fără stadion

Facultatea de Educație Fizică și Sport a rămas fără 8.100 mp de teren, pe care avea  stadionul și pista de atletism. După retrocedare, facultatea a rămas doar cu o fâșie de teren  la care nu va mai avea acces în cazul în care se va împrejmui suprafața retrocedată. (FOTO: Claudiu Tudor)
Facultatea de Educație Fizică și Sport a rămas fără 8.100 mp de teren, pe care avea
stadionul și pista de atletism. După retrocedare, facultatea a rămas doar cu o fâșie de teren
la care nu va mai avea acces în cazul în care se va împrejmui suprafața retrocedată. (FOTO: Claudiu Tudor)

Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității din Craiova a rămas fără teren pentru susținerea probelor de atletism și fotbal, în urma retrocedării a peste 8.000 de metri pătrați din suprafața terenului, în urmă cu doi ani. De curând, noul proprietar și-a exprimat intenția de a împrejmui terenul retrocedat, iar reprezentanții facultății spun că în acest caz nu știu unde se vor derula probele practice pentru admitere la licență.

Cum a ajuns Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității din Craiova, care funcționează în sediul de pe strada Brestei din anul 1997, să piardă terenul pe care se susțineau probele sportive pentru admitere și pe care se antrenează peste 1.000 de studenți și chiar și sportivi de la diverse cluburi, este o întrebare la care actualul decan, prof.univ.dr. Marian Dragomir, nu are răspuns. Acesta a spus că în urmă cu doi ani s-a trezit că mare parte din teren este retrocedată și de atunci studenții au mai avut acces pe el doar prin bunăvoința noului proprietar. Acesta și-a exprimat de curând intenția să-și împrejmuiască proprietatea, ceea ce ar însemna că în vară nu ar mai fi o bază sportivă pentru susținerea probelor practice. În plus, în urma împrejmuirii, facultatea nu ar mai avea acces nici la fâșia de teren de câțiva metri cu care a rămas în urma retrocedării.
„Suprafața retrocedată este de 8.100 de metri pătrați. Este afectat în primul rând stadionul, pentru că jumătate din el e retrocedat. Acest stadion, pe lângă partea de fotbal, are și o pistă unde se desfășoară probele nu numai ale studenților, ci și ale celorlalți cursanți de la celelalte facultăți din universitate. Pe noi ne îngrijorează această retrocedare pentru că în luna iulie avem admitere la facultate și vom avea probleme serioase legate de desfășurarea concursului, care presupune susținerea probelor de teren, alergare pe suprafețe de la 100 la 1.500 de metri. Sunt și probele de săritură în lungime și aruncarea greutății, pe care le susțin și fetele, și băieții. În acest moment, în orașul Craiova nu există nici un stadion care să aibă pistă de atletism“, a precizat prof. univ. dr. Marian Dragomir, decanul facultății.

Nu sunt bani să fie cumpărat, dar se încearcă închirierea

Decanul Facultății de Educație Fizică și Sport spune că singura soluție în prezent este să închirieze suprafața retrocedată. „În momentul de față, noi avem o înțelegere cu proprietarul terenului ca să găsim o soluție de închiriere pentru suprafața pe care dumnealui o are. Este o persoană cu care noi ne-am înțeles de doi ani și faptul că de când a intrat în posesia terenului nu l-a îngrădit este pentru că a înțeles situația delicată prin care trec facultatea și universitatea, în momentul de față neavând suma necesară pentru a o răscumpăra“, a mai spus prof. univ. dr. Marian Dragomir. Această variantă nu asigură însă terenul de sport pe o perioadă mare de timp. „Dacă proprietarul va găsi să-l vândă, nu avem cum să ne opunem și nici posibilitatea să-l cumpărăm“, a mai spus decanul.
Speranțele cadrelor di­dac­tice ale Facultății de Educație Fizică și Sport sunt legate de finanțarea unui proiect pe fonduri europene scris încă din 2009.
„Universitatea din Craiova are un proiect pentru două cămine și un teren de sport care are toate avizele pentru a primi finanțare. Acest stadion ar fi mutat în altă zonă a campusului facultății, care are o suprafață totală de aproximativ şase hectare. Noul stadion este proiectat în zona în care se află mesele pentru tenis de câmp. Proiectul scris prevede o pistă de 300 de metri și un teren de fotbal. Este o soluție de perspectivă de doi-trei ani“, a precizat prof. univ. dr. Marian Dragomir. Profesorii spun că de ani buni nu s-au mai făcut investiții, iar în momentul de față, Facultatea de Educație Fizică și Sport dispune de sala de sport de la „Oblemenco“ și câteva săli mai mici, care nu au fost modernizate. În schimb, au fost făcute proiecte și studii de fezabilitate care prevăd realizarea unui bazin de înot și a unei săli sportive.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS