16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine ține la secret lucrările de la Water Park?

Cine ține la secret lucrările de la Water Park?

Water Park-ul din Craiova ar trebui dat în folosință în această lună, potrivit declarațiilor date de constructori în aprilie. Realitatea ar putea fi însă alta.
Water Park-ul din Craiova ar trebui dat în folosință în această lună, potrivit declarațiilor date de constructori în aprilie. Realitatea ar putea fi însă alta.

Dacă în aprilie constructorii care lucrează la „Complexul de agrement acvatic“ din Craiova se declarau optimiști în privința finalizării proiectului și anunțau că „în mai Water Park-ul va deveni funcțional“, în prezent, pe șantierul din Parcul „Tineretului“ s-a lăsat tăcerea. Cel puțin la nivel declarativ. Constructorii susțin că nu mai au voie să ofere presei nici un fel de informație privind derularea lucrărilor, fără acordul primăriei, în timp ce reprezentanții instituției în cauză spun că nu au cunoștință de vreo astfel de decizie.

În urmă cu exact o lună, Gazeta de Sud prezenta stadiul lucrărilor de la „Complexul de agrement acvatic“ din Parcul „Tineretului“, cunoscut craiovenilor sub denumirea de Water Park, iar declarațiile de pe șantier erau extrem de optimiste. Potrivit constructorilor, lucrările se apropiau atunci de finalizare, iar în luna mai obiectivul ar fi gata. „Cu lucrările executate suntem undeva la 98%. Tragem tare pentru ca la sfârșitul lunii (aprilie – n.r.) să fim aproape gata, adică să mai rămână doar niște probe de făcut, curățenie și alte mici retușuri. Eu zic că de luna viitoare (mai – n.r.), Water Park-ul din Craiova va deveni funcțional“, susținea, pe 6 aprilie, reprezentantul constructorului. Acesta oferea și câteva detalii privind lucrările rămase: „Bazinele sunt ok, nu au fisuri, nu curg, acum aplicăm ultimul strat de vopsea. La exterior mai trebuie ridicate conductele și cuplate la jgheaburile toboganelor, la zona de lansare, iar, la interior, structura de metal este ridicată și începem să montăm toboganele care vor fi folosite iarna“.
Pentru o cât mai bună informare a cititorilor, GdS a mai încercat să ia legătura cu constructorul și săptămâna trecută, pentru ultimele detalii privind derularea proiectului, însă, de data aceasta, cei care lucrează la Water Park au refuzat să mai vorbească, pe motiv că nu au acceptul Primăriei Craiova. Același răspuns l-am primit și ieri, în momentul în care am ajuns la poarta șantierului, deși, inițial, ni se transmisese că putem filma în incintă: „Ne pare rău, dar nu avem voie să mai oferim nici un fel de informație, decât cu acordul scris al primăriei. Cei de la primărie ne-au transmis ca presa să nu mai aibă acces pe șantier. Ei sunt beneficiarii, ei decid, așa că nu va vorbi nimeni cu dumneavoastră. Asta e situația, trebuie să înțelegeți“.
Spusele constructorilor, vădit stânjeniți la apariția GdS, sunt contrazise însă de reprezentanții Primăriei Craiova. „Nu știu de vreo astfel de decizie a primăriei“, a spus, ieri, viceprimarul Mihail Genoiu. Nici celălalt viceprimar al Craiovei, Dan Dașoveanu, nu avea ieri cunoștință de vreo interdicție a presei la Water Park: „Nu am auzit de așa ceva și nu cred că cineva din primărie și-a permis să transmită așa ceva constructorilor. Organizarea de șantier este a lor. Eu, ca beneficiar, nu am preluat încă nimic de la ei, ca să pun condiții“.

Există lucrări neconforme?

În această situație, apare o întrebare firească: cine ține la secret lucrările de la Water Park? Există cumva neconformități în derularea lucrărilor care nu trebuie dezvăluite și care ar putea întârzia ultimul termen de finalizare a proiectului lansat de constructor, luna mai? Ce ar mai ține în loc inaugurarea Water Park-ului?
Chiar dacă nici un reprezentant al constructorului nu a putut oferi detalii despre stadiul actual al lucrărilor de la „Complexul de agrement acvatic“ din Parcul „Tineretului“, GdS a aflat, pe surse, că lucrurile nu ar fi chiar roze și că inaugurarea s-ar putea lăsa așteptată. Din câte se pare, subsolul clădirii administrative se inundă din cauza pânzei freatice care este prea sus în această zonă, dar și pentru că la orice ploaie apa se mai scurge prin cupolă, astfel că un tavan de rigips, de la etaj, a căzut în urmă cu ceva timp, din cauza umezelii. În plus, pompele care sunt montate la subsol și care ar trebui să scoată apa nu ar fi chiar așa de folositoare, pentru că scurgerea nu s-ar face așa cum trebuie și apa nu ar ajunge la pompe (unele pompe chiar s-ar fi defectat la un moment dat). Totodată, mai multe componente ale toboganelor nu ar avea ștuțurile de racordare la conductele de apă (așa ar fi fost achiziționate), iar partea de sus de la un tobogan ar fi fost montată greșit. Mai mult, la „lazy river“, unul dintre punctele de atracție ale parcului acvatic, ar fi apărut o serie de crăpături în stratul de beton, în timp ce rigolele de la bazinul olimpic din interior ar fi parțial acoperite. Cum constructorul a intrat în mod misterios în „silenzio stampa“, rămâne de văzut dacă la toate aceste deficiențe prezentate de GdS s-a găsit până la urmă o soluție pentru remediere sau chiar ele sunt cauza pentru care pe șantier s-a lăsat tăcerea.

Cifrele Water Park-ului

„Complexul de agrement acvatic“ din Parcul „Tineretului“ este un proiect de 80 de milioane de lei, din care 41 de milioane sunt din bugetul local (bani împrumutați de municipiul Craiova de la o bancă austriacă). Lucrările au fost atribuite de primărie în februarie 2013 unei asocieri de firme formată din Delta ACM (lider al asocierii), Polystart și UTI Grup, și au avut până acum, la nivel declarativ, mai multe termene de finalizare: vara anului 2014 (variantă lansată de primar în fața jurnaliștilor la o vizită pe șantier și acceptată vrând-nevrând de constructori), octombrie 2015 (data prevăzută în contract), decembrie 2015 (dată lansată de primărie) și mai 2016 (dată oferită GdS de constructori în aprilie, la ultima vizită pe șantier). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS