21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Caracatița“ Hexi Pharma - milioane de euro în Oltenia

„Caracatița“ Hexi Pharma – milioane de euro în Oltenia

Firmele controlate de afaceristul Dan Condrea, implicat în scandalul dezinfectanților diluați furnizați spitalelor din țară, declanșat de investigațiile echipei tolo.ro, au obținut contracte de milioane de euro în Oltenia de la mai multe instituții, dintre care majoritatea spitale județene de urgență. GdS a analizat toate anunțurile de atribuire a contractelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, iar concluzia este uluitoare: firmele controlate de Condrea s-au întins ca o caracatiță și au primit bani publici prin toate metodele posibile: licitație deschisă, negociere fără publicarea unui anunț de participare pe motiv de urgență sau prin atribuire directă fără nici o concurență. Printre instituțiile din Craiova care au făcut afaceri cu acestea se numără Spitalul de Urgență, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“, Inspectoratul Școlar Județean și Universitatea din Craiova.

Investigațiile echipei de jurnaliști de la tolo.ro au scos la lumină dimensiunea fraudei din sistemul medical și pericolele care îi pândesc pe pacienți în spitalele românești. Pe scurt, jurnaliștii au demonstrat cum mai mulți dezinfectanți vânduți aproape tuturor spitalelor din țară de firma Hexi Pharma a lui Dan Condrea aveau o concentrație și de până la zece ori mai mică decât ceea ce scria pe etichetă. Este vorba despre produsele Thor și Suprasept, dar suspiciunile planează și asupra altor produse din grupul Hexi. Investigația pornită de tolo.ro a fost apoi dezvoltată și de alți jurnaliști de investigație și a ajuns în atenția televiziunilor. Jurnaliștii au adus dovezi care arătau că firmele controlate de Condrea, inclusiv un off-shore din Cipru, își vindeau produsele între ele la prețuri de zece ori mai mari și apoi erau plasate spitalelor din țară. Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că erau diluați, dezinfectanții erau vânduți la suprapreț în sistemul sanitar românesc. Potrivit anchetelor jurnalistice, aproape că nu a existat spital care să nu fi cumpărat produse de la firmele lui Condrea. Trei societăți sar în ochi în cel mai mare scandal din ultimii ani din domeniul sănătății: Hexi Pharma – furnizor de dezinfectanți, Medical Cleaning – furnizor de servicii de curățenie și Signum Service – firmă specializată în arhivare. Despre aceasta din urmă, jurnaliștii au arătat că ea a câștigat mai multe contracte pentru arhivarea documentelor din spitale. După o analiză a tuturor contractelor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, GdS a reușit să obțină o imagine a afacerilor derulate de cele trei firme cu instituțiile din Oltenia. Vorbim de milioane de euro din bani publici care au început să umple conturile firmelor din 2010 încoace prin trei metode: licitație deschisă sub formă de acord-cadru semnat pe mai mulți ani, negociere directă fără publicarea unui anunț de participare, motivul fiind o urgență pe care autoritățile cu greu o pot explica și cumpărarea directă de la firmele lui Condrea. Cei mai mulți bani au venit prin prima metodă.

Spitalul din Craiova a dat milioane de euro pe dezinfectanți

Dezinfectanți de la Hexi Pharma au cumpărat toate spitalele județene din Oltenia. Și o fac de câțiva ani buni. Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și-a început aventura cu Hexi Pharma în 2009, atunci când a lansat o licitație pe loturi pentru achiziționarea de dezinfectanți. Din suma totală a contractelor, de 829.563 de lei fără TVA, peste jumătate, 448.275 de lei fără TVA, i-a revenit firmei lui Condrea. Un an mai târziu, spitalul a organizat altă licitație cu același scop, dar suma contractelor a crescut la 1.249.000 de lei fără TVA. Din aceasta, cea mai mare parte s-a dus în conturile Hexi Pharma – 953.090 de lei fără TVA. 2011 avea să fie, însă, anul în care Hexi urma să câștige sume mult mai mari, de peste un milion de euro. Mai întâi, spitalul a cumpărat dezinfectanți prin negociere, fără anunț de participare, invocând o situație de urgență. Din suma totală a contractelor, de 444.200 de lei fără TVA, 286.900 de lei fără TVA i-a revenit Hexi Pharma. Aceasta a fost doar încălzirea. Spitalul a scos apoi la licitație semnarea unui contract de acord-cadru pe mai mulți ani pentru achiziționarea de dezinfectanți. Suma totală: 6.183.260 de lei fără TVA (aproximativ 1,9 milioane de euro cu tot cu TVA). Hexi Pharma a luat și de această dată potul cel mare, fiind declarată câștigătoare a două loturi: unul de 3,3 milioane de lei și altul de 1,3 milioane de lei, ambele sume fără TVA. În total, pe baza contractelor semnate în 2011, Hexi a câștigat de pe urma Spitalului de Urgență Craiova 5,5 milioane de lei cu TVA (1,2 milioane de euro). Și, totuși, un an mai târziu, Hexi Pharma avea să primească încă un contract doar pe baza negocierii și pe motiv de urgență în valoare de 93.600 de lei fără TVA, deși în 2011 semnase un acord cadru care se întindea pe mai mulți ani. Cei mai mulți bani i-a primit Hexi de la Spitalul Județean Craiova, în 2014. Spitalul a organizat o nouă licitație pentru semnarea unui contract de acord-cadru, iar suma totală a acestuia a ajuns la 12,8 milioane de lei fără TVA (15,8 milioane de lei cu TVA, adică 3,5 milioane de euro). Firmei Hexi Pharma i-au revenit două treimi din sumă – 8,8 milioane de lei fără TVA.

Hexi Pharma a ajuns și în Slatina, Vâlcea și Severin

Spitalul Județean Slatina a semnat și el mai multe contracte cu această firmă, începând de acum câțiva ani. Prima licitație pentru achi­ziționarea dezinfectan­ți­lor a avut o valoare de 827.000 de lei fără TVA, din care Hexi a primit 263.000 de lei fără TVA. A urmat o negociere fără anunț de participare pe același motiv al urgenței, prin care Hexi a mai primit un contract de 112.400 de lei fără TVA, apoi spitalul a organizat o licitație în 2013 pentru semnarea contractului de acord-cadru. Din suma totală de aproape 500.000 de lei fără TVA, Hexi a primit 227.100 de lei fără TVA. Relațiile cu firma lui Condrea au continuat și în 2015, atunci când spitalul a pus la dispoziția firmelor cea mai mare sumă, tot sub forma unui acord-cadru: 2,9 milioane de lei fără TVA, din care partea Hexi a fost de un milion de lei fără TVA.
Spitalul Județean Vâlcea a început afacerile cu Hexi în 2011, când i-a atribuit direct un contract, pe motiv de urgență, în valoare de 63.000 de lei fără TVA. Ulterior a organizat o licitație din care Hexi a ieșit cea mai câștigată. Din suma de 114.295 de lei fără TVA, Hexi Pharma a primit 91.670 de lei fără TVA. Lucrurile au evoluat apoi în 2014, când spitalul din Vâlcea a cumpărat dezinfectanți pe baza unei licitații deschise. Din suma totală de 2,1 milioane de lei fără TVA, mai bine de jumătate, 1,2 milioane de lei fără TVA, a revenit Hexi. Spitalul a organizat o nouă licitație în 2015, la care Hexi Pharma a primit un contract de doar 77.000 de lei fără TVA din suma totală de 541.000 de lei fără TVA, și încă una prin care unitatea a cumpărat dezinfectanți sterilizant la rece – Peroster de 70.200 de lei fără TVA.
Hexi Pharma a ajuns și la Severin, cu care a semnat în iunie anul trecut un contract de 735.000 de lei fără TVA pentru furnizarea de dezinfectanți. Suma reprezintă cea mai mare parte din totalul de 875.000 de lei fără TVA pe care spitalul a pus-o la bătaie tuturor firmelor prezente la licitație. Societatea lui Condrea a avut relații contractuale și cu spitalele din Calafat și Caracal. Cu primul a semnat un contract infim, de 2.000 de lei fără TVA, pentru furnizarea de medicamente dintr-un total de 365.000 de lei fără TVA, cât avea la dispoziție spitalul, iar cu cel din urmă, un contract pe o sumă modică, de 11.250 de lei fără TVA, dintr-un total de 482.000 de lei fără TVA.

Două pagini de contracte directe la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova

Cealaltă firmă din grupul Hexi, Medical Cleaning, a câștigat bani frumoși și foarte ușor la Craiova. Instituția care i-a oferit cele mai multe contracte este Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“. Medical Cleaning a prestat servicii de dezinsecție și deratizare, iar contractele le-a primit prin atribuire directă fără licitație. În SEAP, aceste contracte se întind pe două pagini, ceea ce duce la un total de 30 de contracte semnate în patru ani. Interesant este că relațiile comerciale dintre spital și firmă au început în octombrie 2012, la puțin timp după schimbarea conducerii Primăriei Craiova. Totodată, și prețurile au evoluat de la un contract la altul, în funcție de suprafața pe care se făcea dezinsecția. Cel mai recent contract a fost semnat în ianuarie anul acesta și prevede dezinsecția unei suprafețe de 117.600 de metri pătrați (11,7 hectare) la un preț de 0,33 de lei pe metrul pătrat. În total, contractul are o valoare de 47.000 de lei fără TVA. De precizat că în celelalte contracte semnate de-a lungul anilor, metrul pătrat dezinsectat a costat și 0,2 lei fără TVA. Cu Medical Cleaning a avut contract și Filarmonica „Oltenia“ în 2015, dar suma a fost mică – 900 de lei fără TVA.

Bani grei plătiți de Universitate și ISJ Dolj pentru arhivare

Cea de-a treia firmă din grupul Hexi a oferit servicii de arhivare mai multor instituții din Oltenia, dar a furnizat și 20 de litri de dezinfectant Thor Unității Medico Sociale Bechet. De exemplu, Signum a semnat în 2015 un contract cu Spitalul Slatina pentru arhivarea documentelor, în valoare de 193.548, 39 de lei fără TVA. Aceasta a fost și suma estimată inițial din contract, dar, de regulă, la licitație, prețul scade ca urmare a concurenței dintre firme.
Signum nu a redus nici măcar cu un ban prețul cerut prin contract. Acești bani au fost obținuți la o licitație la care a fost singurul ofertant.
Celelalte contracte pe care le-a semnat cu alte instituții au fost primite direct, așa cum este cazul Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin, căruia Signum i-a furnizat cutii de carton de 1.200 de lei.
Și Filarmonica „Oltenia“ i-a atribuit direct un contract în aprilie anul acesta, în valoare de 6.568 de lei fără TVA. Obiectul: ordonare și grupare documente, inventariere dosare, consultanță privind raportarea documentelor la nomenclator. Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Dolj a cadorisit și el firma cu două contracte directe, unul de 10.000 de lei, în 2012, și altul de 4.000 de lei, în 2015, pentru pregătirea, ordonarea, constituirea și inventarierea documentelor.
Cele mai mari sume pentru arhivare le-au plătit către Signum Universitatea din Craiova – 70.400 de lei, în 2013, și Inspectoratul Școlar Județean Dolj, în 2012, 62.500 de lei. Printre aceste servicii se numără îndepărtarea capselor, a agrafelor și a obiectelor metalice care au costat 90 de lei fără TVA pe metru liniar.
De asemenea, tot la metru s-a cuantificat și ordonarea documentelor – 90 de lei, inscripționarea dosarelor – 80 de lei. De asemenea, metrul liniar de dosare inventariate a costat 120 de lei fără TVA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS