6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCaptivi pe aleea nămoalelor

Captivi pe aleea nămoalelor

Este de neimaginat că în Craiova, în 2016, te poți scufunda în nămol până la glezne pe unele dintre străzile și aleile orașului. Acest lucru este posibil în Bariera Vâlcii. Aleea 1 Plopului, care face legătura între strada Merișorului și strada Plopului, este un bun exemplu. Nu poți să intri aici dacă nu ai cizme de cauciuc. De zece ani, spun localnicii, nimic nu s-a mișcat pe strada lor. Când plouă se îngroapă în nămol, iar iarna înnoată prin nămeți.

Sunt blocați în mijlocul nămoalelor, nu-și pot duce copiii la grădiniță sau la școală, iar când merg la muncă, la magazin sau sunt nevoiți să plece de acasă își pun în picioare cizmele de cauciuc sau își așază pungi de plastic peste încălțăminte. „Pe strada noastră este dezastru. Luăm cizme de cauciuc când plecăm de acasă. Avem parcate mașinile în capătul străzii. Curtea este plină de nămol… Am făcut sesizări și degeaba. Stăm aici de zece ani. Așa a fost mereu, dar de când se lucrează la rețeaua de apă este și mai rău. Am vorbit la primărie, am făcut nenumărate sesizări. Au spus că se rezolvă, dar când? Lucrările sunt de trei ani începute. Au săpat și au lăsat așa. Ne punem pungi în picioare, vai de noi“, se plânge Florina Ghiță, care stă pe Aleea 1 Plopului.
De la un capăt la altul, aleea este acoperită cu mocirlă și cu bălți. Din loc în loc, pământul este lăsat, semn că aici s-au făcut lucrări la rețeaua de apă. „Aleea este un dezastru. Nu putem să ne deplasăm, nu putem să ieșim cu mașinile. De ani buni se întâmplă să stăm blocați în aceste nămoale. Se surpă pământul, peste tot este nămol“, spune Doru Tâmburescu, alt locuitor de pe Aleea 1 Plopului.

Stă cu mașina blocată în nămol

La jumătatea străzii, un automobil stă înțepenit în nămol, cu roțile din față suspendate într-o groapă căscată în pământul înmuiat de ploaie. Proprietarul spune că nimeni nu se încumetă să intre pe stradă și să-l ajute să-și scoată mașina. Se plimbă în jurul autoturismului, jucând mocirla cu picioarele, după care ridică neputincios din umeri. „Vedeți, este foarte frumos. Cred că o să apelăm la un specialist în cultura orezului, pentru că strada este propice acestei culturi. Lăsând gluma la o parte este dezastru. Mașina mea este blocată de câteva zile în mijlocul drumului. Este suspendată. Nimeni nu vrea să intre aici să mă remorcheze. Am sunat la primărie și nimeni nu face nimic pe această stradă. Nu este o stradă privată. Când plouă este dezastru. Iarna suntem blocați aici. Nu ducem copiii la grădiniță, la școală. Eu nu am mai dus nici copilul la grădiniță zilele acestea pentru că nu se poate circula. Am vorbit la primărie și ne spun că vin, vin. Când au trecut pe aici, nici nu au intrat din capătul străzii. Firma care a lucrat la rețeaua de apă a făcut treabă de mântuială. Au astupat șanțurile cu pământ și au lăsat așa. Când le-am zis să pună pietriș ne-au zis să dăm și noi ceva la băieții care vin cu mașinile. Eu pe strada asta mi-am distrus trei mașini, iar la aceasta, care a rămas blocată în nămol, am spart baia de ulei de vreo trei ori din cauza străzii“, spune Costi Ignătescu, alt locuitor de pe Aleea 1 Plopului.
De la capătul celălalt al aleii venea în grabă o bătrână, care a alunecat și a căzut în nămol. „Să dați la ziar strada noastră!“, strigă femeia. Cele câteva zeci de familii care locuiesc pe alee sunt condamnate să meargă zilnic prin nămol atunci când plouă.
„O mizerie de stradă. Mocirlă până la genunchi. Nu vine nici ambulanța, mori în casă. Strada este așa de zece ani. Umblăm doar cu cizme. Ce să mai zic eu la anii mei, că abia pot să mă deplasez până la magazin“, spune Ioana Licurici.

Promisiuni, promisiuni

Întrebați cum de mai există astfel de străzi sau alei în Craiova anului 2016, reprezentanții administrației locale fac promisiuni.
„După ce terminăm lucrările de asfaltare pe strada Bariera Vâlcii vom intra și pe strada Parângului, cam într-o lună. Aceasta este prinsă în același pachet cu strada Bucovățului. Când vom reabilita strada Parângului vom reabilita și aleile adiacente“, a declarat pentru GdS, Dan Dașoveanu, viceprimarul Craiovei.
În ceea ce privește constructorul, acesta are termene mult mai scurte. „Pe Aleea 1 Plopului, lucrările sunt terminate, conductă, cămine de hidrant, hidranți, cămine de vane, cămine de apometre. Se mai lucrează la refacerea sistemului rutier, la care momentan, din cauza ploilor din ultimele zile, nu se poate interveni încă o zi sau două, dar până marți, săptămâna viitoare, o să finalizăm“, au transmis reprezentanții Hidroconstrucția, firma care lucrează în zonă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS