9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-au afișat ofertele școlare: Liceele din județ au medii mai mari la admitere decât cele din Craiova

S-au afișat ofertele școlare: Liceele din județ au medii mai mari la admitere decât cele din Craiova

La Liceul CFR din Craiova, ultima medie de admitere a fost 2,30. Este cea mai mică medie de admitere din județ la învățământul liceal. (FOTO: Traian Mitrache)
La Liceul CFR din Craiova, ultima medie de admitere a fost 2,30. Este cea mai mică medie de admitere din județ la învățământul liceal. (FOTO: Traian Mitrache)

Inspectoratul Școlar Județean Dolj a afișat oferta de admitere la liceu pentru anul școlar 2016-2017. Elevii au la dispoziție numărul de locuri, dar și ultima medie de admitere. O primă analiză asupra ofertei arată că la mai multe licee din Craiova ultima medie de admitere a oscilat între 2 și 3, în timp ce în județ sunt din ce în ce mai puține medii sub 5 și chiar există unități școlare la care media de admitere nu a scăzut sub 7. De altfel, în județ, calitatea învățământului este penalizată de elevi, care nu se mai înscriu la liceu. În aceste condiții,  la Cârcea și Malu Mare nu mai există învățământ liceal, ci doar profesional.

În Craiova, la Liceul Tehnologic Auto, Liceul de Transporturi Căi Ferate Craiova, Liceul Tehnologic „George Bibescu“, Liceul Transporturi Auto, Liceul Adventist, ultima medie de admitere a elevilor în clasa a IX-a este cuprinsă între 2,30 și 3,90. Cerințe mai mari sunt la liceele din județ, unde mediile de admitere au ajuns să nu mai scadă sub 5.
La Liceul „Mihai Viteazul“ din Băilești, ultimele medii de admitere se încadrează între 6,08 și 7,28, iar la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni, în funcție de specializare, ultimele medii de admitere sunt cuprinse între 7,76 și 8,68. Pentru Liceul „Dimitrie Filișanu“ din Filiași, elevii trebuie să aibă medii minime cuprinse între 5,34 și 8,33. Chiar și la Liceul „Alexandru Macedonski“ din Melinești ultima medie de admitere a fost 6,30, iar la Liceul Tehnologic „Constantin Nicolaescu Plopșor“ din Plenița, media de admitere nu a scăzut sub 6,31.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj susține că este de apreciat că au crescut mediile de admitere în județ și că se fac eforturi pentru a aduce pe același aliniament și liceele din Craiova. „Pentru anul școlar următor, s-au aprobat mai multe clase de școală profesională decât pentru liceu și în acest fel sperăm să nu mai fie mult timp medii de admitere sub 5“, a spus inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu.

La Malu Mare și Cârcea dispare învățământul liceal

În județ, două licee care au avut promovabilitate mică la bacalaureat vor școlariza doar învățământ profesional. „La Malu Mare și Cârcea nu s-au mai dat clase de liceu pentru că numărul elevilor era scăzut și aceste unități școlare au rămas doar cu învățământ profesional“, a precizat inspectorul școlar general Lavinia Craioveanu.
De altfel, o parte din licee și-au diminuat forțat numărul de locuri pentru că în acest an va fi un număr mai mic de absolvenți de gimnaziu.
„A venit aprobat un număr de clase mai mic decât cel de anul trecut. Acest lucru s-a datorat faptului că la clasa a VIII-a sunt mai puțini elevi. S-a redus numărul de clase la licee din Craiova, dar și din județ. În Craiova, măsura s-a aplicat la Liceul «Traian Vuia», Liceul «Henri Coandă», Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul de Arte și Meserii «Constantin Brâncuși». În județ, s-au redus clasele la Liceul Amărăștii de Jos și la liceul din Călărași“, a precizat inspectorul școlar general.

Liceele cu cele mai mari medii

Planurile de școlarizare au rămas la fel la unitățile școlare din Craiova care au medii mari de admitere. Cap de afiș este Colegiul Național „Frații Buzești“, unde ultima medie de admitere orientativă pentru elevi a fost 9,58. În top urmează Colegiul Național „Carol I“ din Craiova, unitate școlară la care ultimul candidat a avut media 9,18.
La Colegiul Național „Elena Cuza“ s-a intrat în schimb cu 8,60, la clasa de bilingv germană. Medii mari sunt și la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ – 9,15, Liceul „Nicolae Titulescu“ – 8,92, Liceul „Tudor Arghezi“ – 8,71, Liceul „Henri Coandă“ – 8,27 și Liceul „Charles Laugier“ – 7,82. Elevii care vor să opteze pentru clase bilingve, pedagogice, sportive sau pentru specializările din domeniul artelor trebuie să susțină probe eliminatorii, care vor avea loc în această lună.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj a anunțat că broșura cu oferta liceelor va ajunge în unitățile școlare pe 9 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS