8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria Craiova impozitează un cetățean care are acte pe Cârcea

Primăria Craiova impozitează un cetățean care are acte pe Cârcea

OCPI face lumină în cazul cetățeanului impozitat de Primăria Craiova, dar și de Primăria Cârcea. Din 2014 a fost radiat înscrisul de carte funciară pe Craiova, pentru proprietatea respectivului cetățean, care a fost intabulată pe comuna Cârcea. Cu alte cuvinte, Primăria Craiova impozitează omul pentru un teren care figurează pe teritoriul administrativ al altei localități, ceea ce este imposibil, din punct de vedere legal. Cetățeanul a contestat decizia de impunere emisă de DIT Craiova în 2016 și încă așteaptă răspuns.

Pe 14 aprilie, GdS scria, în articolul intitulat „Cetățean impozitat de două primării pentru același imobil“, povestea lui Doru Roșu, care locuiește pe Aleea 7 Drumul Apelor, ce aparține de comuna Cârcea. Omul este pus să plătească impozit atât de către Primăria Craiova, unde fusese înregistrat inițial ca plătitor de impozit pe teren și pe casă, cât și de Primăria Cârcea, care i-a acordat autorizația de construire a casei în anul 2014. Tot la Cârcea plătește Doru Roșu și impozitul pe teren tot din anul 2014, ca urmare a intabulării respectivului teren pe teritoriul comunei Cârcea, conform documentelor (Extras de carte funciară de la Oficiul de Cadastru și certificat de nomenclatură stradală), care arată că respectivul teren pe care omul este proprietar figurează pe teritoriul administrativ al comunei Cârcea.
Cetățeanul a încercat încă din 2014 să ceară Primăriei Craiova să fie scos de la plata impozitului pe teren și pe casă de către municipalitate, pe motiv că proprietatea sa a fost intabulată pe Cârcea și își plătește acolo impozitele, dar Primăria Craiova i-a răspuns că, în conformitate cu Planul Urbanistic General, proprietățile bărbatului figurează în intravilanul Craiovei.

Impozitat și de Craiova, și de Cârcea

Așadar, s-a ajuns la situația exagerată ca pentru aceeași bucată de pământ Doru Roșu să fie impozitat de două primării. În plus, la Direcția de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, bărbatul figurează că ar locui pe Aleea 5 Drumul Apelor, la nr. 30, dar în realitate acesta stă pe Aleea 7 Drumul Apelor, la nr. 3, străduța lui fiind perpendiculară pe Aleea 5.
Cum s-a ajuns într-o astfel de situație? „Domnul Roșu Doru figurează în evidențele fiscale la Primăria Craiova cu teren și clădire în baza declarației fiscale nr. 219741/ 28.12.2005 înregistrată la Primăria Municipiului Craiova, și a documentelor anexate: contract de vânzare-cumpărare din anul 2001 (conform actului de proprietate, terenul este situat pe teritoriul municipiului Craiova) certificatul de urbanism nr. 1589/17.06.2003 eliberat de Primăria Municipiului Craiova, certificatul de nomenclatură stradală nr. 24078/16.10.2003 cu amplasarea terenului în Nomenclatorul străzilor din Municipiul Craiova pe Aleea V Drumul Apelor, Nr. 30, Plan de amplasament și situație cu schițele imobilului – teren și clădire. Obligațiile fiscale către bugetul local al Primăriei Craiova au fost achitate de domnul Roșu Doru integral până la 30 iunie 2014“, scria Primăria Craiova zilele trecute, sub forma unui drept la replică.

Primăria Cârcea spune că este legal să impoziteze acel teren

În același timp, Primăria Cârcea explică faptul că atâta timp cât acel teren de pe Aleea 7 Drumul Apelor, respectiv casa cetățeanului, a fost intabulat de Oficiul de Cadastru din 2014 pe teritoriul comunei Cârcea, atunci ar fi un abuz din partea Primăriei Cârcea să îl scoată pe Doru Roșu din evidențele fiscale ale comunei. „El trebuie să plătească impozit la Primăria Cârcea, conform legii“, a explicat luna trecută primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză.
Cetățeanul respectiv nu are doar extrasul de carte funciară care arată intabularea terenului și a casei pe Cârcea, ci și actul de identitate al bărbatului este făcut tot pe Cârcea. Pe cartea de identitate a lui Doru Roșu, eliberată în 2015, adresa de domiciliu este pe comuna Cârcea, pe Aleea 7 Drumul Apelor, nr. 3.

Terenul nu mai figurează ca fiind pe teritoriul Craiovei

„Conform Planului Urbanistic General al Municipiului Craiova, aprobat de Consiliul Local Craiova prin Hotărârea nr. 23/2000 și avizat de Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului cu nr. 93/2000, terenul este poziționat în intravilanul municipiului Craiova“, mai preciza Primăria Craiova.
GdS a adresat o serie de întrebări către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj pentru a lămuri situația privind poziționarea terenului lui Doru Roșu. OCPI a explicat că respectivul teren figurează pe Cârcea începând din anul 2010. Modificările în actele omului au fost făcute în 2014.
După efectuarea de măsurători, OCPI a constatat că terenul este pe Cârcea, ca și alte terenuri din zonă. Iată cum a ajuns o zonă din Drumul Apelor să fie clar în raza administrativ teritorială a comunei Cârcea.
„Conform coordonatelor rezultate în urma măsurătorilor efectuate în sistem de proiecție «stereografic 1970», imobilul cu adresa poștală Aleea 7 Drumul Apelor nr. 3 se încadrează în limitele aferente unității administrativ teritoriale Cârcea, existente în baza de date a OCPI Dolj și înregistrate ca urmare a implementării proiectului «RELUAT» – Registrul Electronic al Unităților Administrativ Teritoriale, proiect ce a transpus în delimitări geografice limitele unităților administrativ teritoriale (UAT-urilor) pentru prima dată de când există Legea nr. 2/1968, legea care descrie forma de organizare teritorială, dar nu include și referiri la delimitarea dintre două UAT-uri. Implementarea proiectului a avut loc în anul 2010“, a precizat conducerea OCPI Dolj, printr-un răspuns transmis la întrebările GdS.

OCPI a radiat înregistrarea terenului respectiv pe teritoriul Craiovei

Totodată, OCPI Dolj a lămurit situația privind terenul lui Doru Roșu, poziționat cadastral în tarlaua T10 SDE, precizând că a fost sistată înregistrarea cadastrală pentru acel teren în cartea funciară electronică (CFE) a Primăriei Craiova încă din anul 2014. „În anul 2014 a fost depusă cererea cu numărul 18246/19.02.2014 cu obiectul «Extindere/desființare construcții și actualizare informații tehnice» pentru imobilul de mai sus, moment în care a fost notată transcrierea imobilului cu numărul cadastral 11114 din CFE 218101 al localității Craiova, în CFE 34078 a localității Cârcea, totodată fiind sistată CFE 218101 a localității Craiova, conform încheierii de carte funciară nr. 23683/2014“, au precizat cei de la OCPI Dolj. Sistarea cărții funciare electronice pe Craiova a acelui teren înseamnă că acel teren din Aleea 7 Drumul Apelor nu mai este intabulat pe Craiova din anul 2014.

Primăria Craiova cere impozit pentru un teren din Cârcea

Primăria Cârcea spune că nu există nici un conflict în instanță privind zona de pe Aleea 7 Drumul Apelor, lucrurile fiind clare din moment ce OCPI intabulează toate casele care se construiesc în acea zonă pe teritoriul comunei Cârcea.
Deși nu există nici un proces în instanță, iar terenul este intabulat de OCPI pe teritoriul comunei Cârcea, Primăria Craiova susține că ar exista un conflict în zonă, invocând noile prevederi ale legislației fiscale valabile de anul acesta, pentru a-l ține „captiv“ pe Doru Roșu în evidențele fiscale ale Craiovei. Astfel că omul este în continuare dublu impozitat de două primării, pentru același imobil. „În cazul în care se ivește un conflict cu privire la delimitarea teritorială între două unități administrativ-teritoriale, cu privire la aceeași materie impozabilă, până la clarificarea conflictului, contribuabilul datorează impozitele și taxele locale, la bugetul local al unității administrativ-teritoriale în a cărei evidență erau înscrise imobilele. Celelalte organe fiscale nu au dreptul să perceapă impozite și taxe locale până la soluționarea conflictului, dreptul de impunere revine noului organ fiscal cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a soluționat conflictul, conform prevederilor art. 43. alin. 3 din Legea nr. 207 privind Codul de Procedură Fiscală“, susține Primăria Craiova, care a confirmat faptul că Roșu a contestat decizia de impunere emisă pe numele său în 2016, prin care omului i se solicită plata impozitelor pe casă, pe teren și pe mașinile acestuia, dar că acea contestație nu s-a soluționat până la data transmiterii răspunsului către GdS, pe motiv că termenul de soluționare este de 45 de zile, potrivit legislației fiscale.
Doar că aceste prevederi fiscale au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, însă pe 2014 și 2015 Primăria Craiova a impozitat cetățeanul în cauză, deși terenul lui trecuse pe teritoriul altei unități administrativ teritoriale.

„O să acționez Primăria Craiova în instanță!“

Contactat de GdS, Doru Roșu a precizat ieri că nici până la această dată nu a primit răspuns la contestația făcută în urmă cu mai bine de o lună, prin care contesta decizia de impunere emisă de Primăria Craiova în 2016 pe numele său. „Eu la Craiova nu voi mai plăti nici un impozit și nici nu au cum să îmi ia banii, din moment ce eu am din 2014 toate actele pe Cârcea și plătesc impozitele la Cârcea. O să acționez în instanță Primăria Craiova în cazul în care continuă cu această impozitare necuvenită asupra mea!“, a spus Doru Roșu, pentru GdS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS