11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocuri de joacă uitate de primărie

Locuri de joacă uitate de primărie

Multe dintre locurile de joacă din Craiova așteaptă să fie modernizate. Cu toate că primăria a investit nouă milioane de euro pentru achiziționarea și montarea unor locuri de joacă noi, cele vechi rămân un real pericol pentru micuții care sunt aduși aici pentru recreere. În plus, sunt destul de sărăcăcioase în privința mobilierului și dotărilor, fiind încropite cu mobilier vechi, adunat de la cele dezasamblate.

Astfel de exemple se găsesc în mai toate cartierele orașului, Craiovița Nouă, Brazda lui Novac, strada Principatele Unite. În aceste locuri, într-un perimetru de câțiva metri pătrați, sunt aruncate trei-patru piese, tobogane, balansoare, leagăne și câte un carusel.
Unul dintre aceste locuri este cel amplasat lângă complexul Niela din Craiovița Nouă. Întreg complexul de joacă destinat copiilor se limitează la două tobogane, un balansoar, un carusel și un leagăn. Toate sunt uzate, cârpite pe alocuri, iar unele dintre ele rupte. Ceea ce se vrea un spațiu de relaxare pentru copii este mai degrabă un loc sărăcăcios pe care administrația locală l-a încropit în bătaie de joc. Scaunele de la leagăn și balansoar sunt tocite de trecerea timpului, iar treptele de la cele două tobogane sunt înlocuite cu blăni de lemn. În plus, la unul dintre cele două tobogane, unul dintre parapeții care are drept scop protejarea copiilor este pe jumătate rupt, poate și din cauză că este improvizat dintr-un placaj prins cu șuruburi de scheletul metalic.
În același cartier, în zona blocului 52, se află un alt loc de joacă, cu nimic diferit de cel anterior. Mobilierul este la fel de vechi, se vede clar că fiecare piesă provine din ansambluri diferite. Este șocant faptul că tot echipamentul destinat celor mici este compus dintr-un tobogan, un balansoar și un leagăn, aruncate în imediata vecinătate a platformei de gunoi. Balansoarul metalic este prins cu lanțuri de scheletul metalic, lăsat într-o parte. E dotat cu patru scaune din plastic de culori diferite și are, în locul mânerelor, sudate niște dreve de fier în formă de T. Singurul care a „rezistat“ este toboganul. În cazul acestuia, amenințarea vine de la un fir care atârnă între cele două blocuri și care trece la câțiva centimetri distanță de el.
Un alt loc de joacă, tot în Craiovița Nouă, este cel din spatele Big-ului. Toate echipamentele destinate jocurilor celor mici sunt vechi, dacă ar fi să ținem seama de plăcuțele care sunt fixate pe ele și pe care scrie că au fost fabricate în anul 2006. Spațiul fiind mai mare aici, au fost instalate mai multe echipamente: trei tobogane, două balansoare, un leagăn și un carusel, cu măsuțele și băncile aferente. Părculețul nu este îngrădit, dar o plăcuță care tronează pe alee face cunoscut faptul că deținătorul este Primăria Municipiului Craiova. Cineva a ținut cu tot dinadinsul să facă graffiti pe ea și să încerce să contorsioneze tabla din care este confecționată.

Cine a rupt caruselul?

Mult mai „afectat“ de uzură este mobilierul de la unul dintre locurile de joacă din cartierul Brazda lui Novac, de pe strada col. Scarlat Demetriade. Scaunele de la carusel sunt rupte, iar acesta cu greu mai poate fi folosit de către copii, reprezentând un pericol pentru siguranța lor. Oricând se pot lovi sau zgâria în marginile de plastic ascuțite și crestate, cel mai probabil în urma ruperii. Cât despre cele două scaune de la unul dintre leagăne, unul este rupt pe margine, iar cel de-al doilea a fost înlocuit cu un carton prins rudimentar în șuruburi. Echipamentele sunt mai degrabă demne de clasat decât destinate spre folosința celor mici. Și unde mai pui că acesta se află amplasat la nici o sută de metri distanță de un loc de joacă cu dotări moderne! Pesemne că administrația locală a decis că unii dintre micuți merită un loc de joacă mai bun, alții nu.

Loc de joacă părăsit?

Părculețul din curtea interioară a blocurilor 12-14 de pe strada Principatele Unite din Craiova are și el o vechime considerabilă. Mobilierul a fost amplasat aici în anul 1998 și cuprinde două tobogane, două balansoare, două leagăne, o măsuță și câteva scaune din plastic, toate vechi. Ca și cum nu i-ar fi fost suficientă vechimea, acesta a fost stropit cu ulei de motor în urmă cu o lună. Locul de joacă pare mai degrabă nefolosit fiindcă iarba a crescut din abundență. Oricum, unele dintre echipamente nu pot fi folosite, ca de exemplu leagănul, ale cărui scaune sunt prinse cu sârmă, iar la unul dintre ele veriga de care este fixat lanțul este ruptă. Din câte spun locatarii din blocurile învecinate, locul de joacă nu prea este dorit aici, fiindcă este invadat de elevi, care îi deranjează.
Întrebat despre starea proastă în care se găsesc unele dintre locurile de joacă din Craiova, despre vechimea lor și dacă ar putea fi înlocuite, reprezentanta RAADPFL, regia care are în administrare aceste spații, a spus: „Noi avem în administrare locurile de joacă din Craiova. Cine credeți că le distruge, nu tot persoane rău intenționate?! În fiecare zi avem astfel de probleme. În privința modernizării acestora și a investițiilor care se fac în aceste locuri de joacă, decide administrația locală“, a precizat Aurelia Filip, director RAADPFL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS