16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi kilometri de gropi și bălți pe strada Calea Brezei

Doi kilometri de gropi și bălți pe strada Calea Brezei

De pe Calea Brezei a dispărut, în timp, orice urmă de piatră, strada fiind acum  doar o înșiruire de gropi (Foto: Lucian Anghel)
De pe Calea Brezei a dispărut, în timp, orice urmă de piatră, strada fiind acum
doar o înșiruire de gropi (Foto: Lucian Anghel)

Dacă ar fi să se facă un top al străzilor din Craiova care ar trebui evitate, Calea Brezei s-ar afla, cu siguranță, în plutonul fruntaș. Strada face legătura între Brestei și cartierul Rovine 2 (Troaca), are o lungime de doi kilometri, dar este tot mai greu accesibilă pentru autovehicule. Greu se pare că le va fi și autorităților să o reabiliteze, pentru că procedura de licitație privind modernizarea străzii Calea Brezei și a altor două artere din Bănie s-a anulat anul trecut și nu a mai fost reluată.

Șoferii care se încumetă să traverseze strada Calea Brezei din Craiova își pun mâinile în cap și se jură că a doua oară nu vor mai trece pe acolo. Pe lângă îndemânare și nervi de oțel ai mai avea nevoie și de o mașină de teren, pentru a fi sigur că ajungi la destinație. Localnicii nu au însă de ales și după ani buni de chin acum nu mai pot decât să dea din mâini a resemnare. „Nu avem ce face. Aici locuim, dar asta nu se mai poate numi stradă. Nu vedeți în ce hal a ajuns. Este groapă după groapă, cu greu se mai poate circula pe aici. Nu s-a mai interesat nimeni de strada asta de ani de zile. Măcar niște piatră să se fi pus“, a spus un localnic.
Într-adevăr, strada Calea Brezei arată mai rău ca o uliță din mediul rural. Cum intri dinspre Brestei artera pare asfaltată, dar după vreo sută de metri de asfalt plin de crăpături începe dezastrul. Piatra care a fost cândva aici a dispărut, iar strada este acum doar o înșiruire de gropi și bălți. Și nu este vorba de câteva sute de metri, ci de doi kilometri. „Eu ce aș putea să mai spun… Se vede cum arată strada. Piatră nu s-a mai pus pe aici de mai bine de zece ani. Așa a mai venit la câțiva ani un buldozer să o niveleze, dar degeaba. Plătim impozite de oraș, dar condițiile sunt mai rău decât la țară. Aste e situația“, a afirmat o craioveancă de pe Calea Brezei. Strada este circulată, dar șoferii care trec pe aici o fac doar de nevoie. „Dacă nu aș fi avut de transportat niște materiale în zonă nu aș fi intrat pe strada asta. Dar nu am încotro“, a recunoscut un șofer.

Reabilitarea străzii a rămas în aer

Strada Calea Brezei a mai fost în atenția autorităților locale în urmă cu câțiva ani, dar reabilitarea ei a rămas și acum în aer. Nu se știe când se va interveni pentru repararea străzii, nu mai vorbim de modernizare. În 2011, în Consiliul Local Craiova se aproba o hotărâre privind modificarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru investiţia „Reabilitare şi modernizare strada Calea Brezei“. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) era atunci de 4.504.040 lei, din care construcţii+montaj 3.919.060 lei, iar durata de realizare a lucrărilor era estimată la șapte luni. De atunci a urmat o lungă pauză.
Strada a reapărut la orizont în ianuarie 2015, când Primăria Craiova scotea la licitație, la pachet, proiectul tehnic și execuția pentru reabilitarea și modernizarea unui tronson din strada Brestei (cel cuprins între strada Pelendava și Podul Cernele) și a încă trei drumuri din vecinătate, Calea Brezei (tronsonul dintre canalul colector și Troaca) și străzile Craiovița și Ogorului, cu o valoare a contractului de peste trei milioane de euro. Pentru strada Calea Brezei, primăria avea alocați 3.651.060 de lei (fără TVA), iar termenul de execuție era același: șapte luni.
Fiind vorba despre o licitație separată de cea pe care o face primăria pentru a încheia obișnuitul acord-cadru privind „Lucrări de reparații și întreținere străzi, alei, trotuare și parcări în municipiul Craiova“ (acord atribuit în prezent firmei Delta ACM), Calea Brezei nu a mai fost trecută pe lista străzilor din oraș cu probleme. „Fiind prinsă pe investiții și fiind vorba de o licitație separată pentru reabilitare şi modernizare nu avea rost să trecem strada pe lista celor care vor fi reparate pe baza acordului-cadru. Nu aveam de ce să intervenim să o reparăm, dacă ea urma să fie asfaltată integral“, au precizat reprezentanți ai primăriei. Numai că „procedura de licitație pentru strada Brestei și celelalte trei artere, printre care și Calea Brezei, s-a anulat ulterior (anul trecut, n.r.) și nu a mai fost reluată“, după cum au mai menționat reprezentanții Primăriei Craiova.
În aceste condiții, de o începere a lucrărilor de reabilitare a străzii Calea Brezei nu mai poate fi vorba momentan și cum drumul nu a încăput nici pe mâna celor de la Delta ACM, măcar pentru reparații curente, craiovenii care locuiesc aici ar mai avea de așteptat până când autoritățile locale își vor îndrepta privirile către ei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS