14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe promit principalii candidați la Primăria Craiova

Ce promit principalii candidați la Primăria Craiova

candidati primarie NET

Candidații la fotoliul de primar al Craiovei se întrec în promisiuni electorale în condițiile în care bugetul orașului pe anul în curs gâfâie din cauza restanțelor care trebuie plătite în contul proiectelor nefinalizate la timp din exercițiul financiar 2007-2013, iar proiectele pentru perioada 2014-2020 sunt abia la faza de concept. În timp ce unii anunță că vor să construiască parcări de tip Park and Ride sau un nou pasaj suprateran, alții promit craiovenilor câte o centrală de apartament din bugetul local, că vor bea cafea de două ori pe lună cu ei sau că, în viitor, orașul ar putea fi străbătut de râul Jiu după modelul metropolelor. Desigur, locurile de muncă, facilitățile fiscale pentru investitori și spațiile de învățământ modernizate sunt numitorul comun al tuturor promisiunilor. Primarul în exercițiu, Lia Olguța Vasilescu, a declarat zilele trecute că nu mai are nevoie de campanie electorală, dând de înțeles că faptele vorbesc de la sine. În realitate, marile proiecte din Craiova sunt inițiate de fostul primar Antonie Solomon, au întârzieri mari și vor scoate din bugetul local pe anul în curs nu mai puțin de 14,3 milioane de euro pentru a fi finalizate. În caz contrar, primăria trebuie să returneze toate sumele primite până acum de la Comisia Europeană.

Promisiunile candida­ți­lor la Primăria Craiova sună foarte bine, dar nici una dintre ele nu este fundamentată pe baze financiare solide. Bugetul local de anul acesta este grevat de o sumă importantă (14,3 milioane de euro), care trebuie cheltuită în contul proiectelor europene nefinalizate la timp, ceea ce lasă viitorului primar o marjă foarte mică pentru investiții. Suma reprezintă aproape jumătate din veniturile de 135 de milioane de lei (30 de milioane de euro) prognozate a fi încasate din taxe și impozite locale în 2016. Bugetul a fost construit pe un deficit de 8,5 milioane de lei, mai mic decât în 2014 (9,4 milioane de lei) și 2015 (27 de milioane de lei).
Primăria a prognozat pentru anul în curs venituri totale de 583 de milioane de lei, din care 460 de milioane de lei sunt veniturile secțiunii de funcționare, iar 122 de milioane de lei sunt veniturile secțiunii de dezvoltare.
Cheltuielile totale se ridică la 591,6 milioane de lei, dintre care doar 130 de milioane de lei (22%) sunt destinate dezvoltării. Potrivit estimărilor pe următorii trei ani, bugetul Craiovei va avea încasări de 575 de milioane în 2017, 592 de milioane de lei în 2018 și 598 de milioane de lei în 2019. După cum se observă, vârful de peste 800 de milioane de lei din 2015 nu se va mai atinge decât poate din 2020, semn că bani pentru proiectele europene aferente exercițiului financiar 2014-2020 vor veni cu întârziere. Cu un serviciu anual al datoriei publice pe 2016 de 25 de milioane de lei, primăria stă bine, totuși, la capitolul „grad de îndatorare“.
Pe anul în curs, acesta este de 8,41% și scade treptat până în 2020, când este prognozat să ajungă la 7,15%, deci viitorul primar ar putea angaja credite externe pentru finanțarea proiectelor sale.

Pavel Badea – de la parcări supraterane, la creșterea burselor școlare

În atare condiții financiare, principalii candidați la Primăria Craiova și-au lansat deja programele electorale. În prezent consilier local, fostul fotbalist al Universității Craiova, Pavel Badea, de la PNL, este considerat principalul contracandidat al actualului edil. El și-a structurat campania pe mai multe capitole sub deviza „Împreună dezvoltăm Craiova“, iar obiectivul final este anul 2020. „Ne propunem construcția mai multor parcuri industriale de tip greenfield cu suprafața între 10 și 50 hectare, care să stimuleze producția industrială și serviciile și să valorifice potențialul uman și material al zonei. Parcul Industrial va avea toate facilitățile necesare.
Toate acestea vor fi asigurate de către primărie prin investiții proprii, este una dintre promisiuni. Badea dorește și construirea unui Parc Științific și Tehnologic IT care să stimuleze potențialul inovativ și tehnico-științific al personalului academic universitar, al cercetătorilor, precum și integrarea studenților și absolvenților instituțiilor de învățământ superior în mediul socio-economic. Firmele care ar urma să investească aici vor beneficia de facilități fiscale. Candidatul PNL amintește și despre dezvoltarea parteneriatelor între universități, mediul de afaceri și administrația locală în vederea sprijinirii start-up-urilor locale și regionale, înființarea în primărie a unui departament dedicat mediului de afaceri, despre eficientizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară – Zona Metropolitană Craiova, prin atragerea de personal cu expertiză în scrierea și implementarea de proiecte cu finanțare europeană, personal care va fi angajat în perioada derulării acestora. De asemenea, pentru Badea o prioritate este dezvoltarea unui HUB focusat pe inovare socială și antreprenoriat, un spațiu dedicat tinerilor antreprenori și freelancerilor care caută un birou cu toate dotările necesare. Candidatul PNL propune redimensionarea regiilor autonome și publicarea pe site-ul primăriei a tuturor contractelor în derulare, construirea a cinci parcări de tip Park and Ride de suprafață, a câte 200 de locuri fiecare, modernizarea parcului auto deținut de societatea de transport, sistem inteligent de semafoare sau continuarea pasajului suprateran existent pentru fluidizarea traficului. Badea intenționează ca parcările supermarketurilor din interiorul orașului să fie deschise și pe timpul nopții pentru ca locatarii din zonă să le poată folosi după închiderea programului, iar în schimb agenții economici vor primi facilități fiscale. De asemenea, Badea dorește să nu mai elibereze autorizații pentru construcția de hipermarketuri în interiorul orașului. O altă măsură este reducerea treptată a prețului la gigacalorie pentru populație până la 200 de lei, prin investiții în modernizarea celor 105 puncte termice și cele 16 centrale termice, introducerea unui sistem de supraveghere video (speed dome) a domeniului public (parcuri, străzi, parcări, piețe, târguri, școli, licee și locurile de joacă pentru copii). Programul lui Badea conține și propuneri pentru creșterea numărului și a cuantumului de burse școlare acordate de municipalitate pentru învățământul primar, gimnazial și liceal cu 1.500 de burse, de la 8.500 la 10.000, și acordarea de burse pentru profesori în funcție de performanțele și rezultatele elevilor pe care aceștia îi îndrumă la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale.
Candidatul PNL mai promite amenajarea tuturor terenurilor de sport aflate în incinta școlilor și liceelor din subordinea administrației publice locale, construcția a patru bazine de înot în patru cartiere importante ale Craiovei, ce vor putea fi folosite în parteneriat de către școlile și liceele craiovene, și realizarea de noi spații de agrement sub forma unor minibaze sportive în fiecare cartier al orașului, în care să se poată practica sporturi de echipă: volei, baschet, minifotbal, tenis, handbal, prin folosirea unui teren unic marcat diferit.

Dan Cherciu – facilități pentru firmele care investesc peste 500.000 de euro

Fost consilier local din partea PNL, din care a demisionat la sfârșitul anului trecut, Dan Cherciu, un prosper om de afaceri, și-a structurat și el programul electoral pe mai multe capitole, sub deviza „Pentru Craiova“. Pentru Cherciu, susținut la primărie de către Alianța pentru Craiova formată din M10 și PNȚCD, Bănia ar trebui să fie „locul în care să îți placă să te joci, să studiezi, să muncești și să trăiești!“. Cherciu pornește din start de la premisa că administrația locală nu creează locuri de muncă în mod direct, această sarcină revenind companiilor care cresc de la sine acolo unde găsesc condițiile favorabile să o facă. „Voi renunța la politica păguboasă de impozitare și taxare exagerată a persoanelor juridice, aproape de nivelul maxim permis de lege, prin aplicarea principiului „cât mai puţin, de la cât mai mulţi“, procedând în acest scop la reducerea graduală a taxelor și impozitelor locale pe clădiri și terenuri datorate de către persoanele juridice, până la nivelul de 1% sau chiar mai puțin, dacă situația bugetară va permite“, spune Cherciu. Apoi continuă. „Unul dintre motoarele care încă mențin economia locală pe linia de plutire este sectorul IT. Cu un număr de angajați de înaltă calificare în jur de 2.000 de persoane, acest sector «neștiut» și «neînțeles», poate de aceea și deloc sprijinit, este unul dintre principalii angajatori ai orașului, care asigură o rată ridicată de plus-valoare, fără a consuma resurse materiale sau energetice. Acest sector va figura ca o prioritate a mea și de aceea voi sprijini și încuraja crearea primului cluster IT din Oltenia, care să reunească companii ce furnizează servicii și produse software, liceele cu clase de informatică, facultățile de profil din cadrul Universității Craiova, organisme publice și alte organizații cu activități în domeniul tehnologiei informației“, spune el. Cherciu promite că va încuraja firmele locale să se implice în proiectele majore inițiate de administrație, că va înființa ghișeul unic local pentru firme și un portal de internet cu informații necesare acestora. În plus, acesta dorește să scutească de taxe și impozite locale pe clădiri și terenuri, pe o perioadă de trei ani, toate firmele care realizează în anul precedent investiții de peste 500.000 de euro și crează cel puțin 20 de noi locuri de muncă. Printre proiectele sale se numără și efectuarea de reparații curente ale străzilor pe baza unor standarde de cost și calitate, iar firmele vor fi obligate, prin caietele de sarcini, să lucreze și noaptea, și în weekend. De asemenea, companiile care nu vor respecta termenele contractuale vor pierde dreptul de a li se încredința alte lucrări viitoare. Cherciu mai promite extinderea intersecțiilor de tip sens giratoriu, pasaje subterane pietonale, sistem de parcare cu plată prin parcometre în zonele centrale și concesionarea locurilor de parcare din zona blocurilor de locuințe, iar acolo unde sunt prea multe autoturisme, construirea unor parcări metalice etajate. De asemenea, Cherciu promite introducerea sistemului de distribuție pe orizontală a utilităților, realizarea rețelei subterane de fibră optică Net City, fie în parteneriat public-privat, fie din bugetul local.
În programul său se vorbește despre viabilizarea Zonei Metropolitane printr-un Plan Integrat de Dezvoltare care să includă de la amenajarea teritoriului până la regulamente privind politicile fiscale, de transport, salubritate sau furnizarea apă-canal. Pentru acest lucru, spune el, este nevoie de realizarea cadastrului Zonei Metropolitane. Cherciu promite că va înființa o „comisie locală de tăiat hârtii“, că va încuraja extinderea pe scară largă a informatizării și a interconectării bazelor de date.
Dincolo de măsurile concrete propuse, Cherciu a inclus în programul său un subcapitol pe care l-a denumit „Visul“. „Eu am un vis că, odată, Craiova va ajunge să fie străbătută de Jiu! Cele mai frumoase și fermecătoare orașe europene, fie că vorbim de Paris, Londra, Viena, Budapesta, sau mai aproape de noi, Timișoara, Oradea, chiar Bucureștiul sunt străbătute de o apă. Noi avem Jiul, de ce nu prin regularizarea cursului și folosind fondurile europene dedicate dezvoltării zonelor metropolitane să nu extindem orașul pe ambele maluri? Administrația locală trebuie doar să gândească acest proiect și să construiască pe cele două maluri o infrastructură rutieră și de utilități. Inițiativa privată va desăvârși restul!
Cum ar arăta orașul noaptea, plimbându-te pe faleza Jiului?! Nu este posibil? Eu știu că este, dacă începi. Și Dumnezeu a făcut lumea în șapte zile!“, spune el.

Horațiu Buzatu – activ pe teren, pe blog și pe Facebook

Un alt fost PNL-ist, creator al partidului Mișcarea Liberală, Horațiu Buzatu, s-a făcut remarcat în spațiul public nu atât prin programul său electoral, cât prin a surprinde problemele proiectelor în derulare din Craiova și a le publica apoi pe pagina sa de Facebook sau pe blogul personal. Buzatu nu și-a structurat unitar ideile, dar spune că va face acest lucru în următoarea perioadă, într-o broșură. În rest, Buzatu este critic la adresa actualei conduceri a primăriei. „Trebuie să renunțăm la festivismul găunos și inutil prezent în comportamentul actualilor edili. Faptul că ne mințim crezând că suntem fruntași în întrecerea capitalistă românească nu ne ajută cu nimic. Nu suntem fruntași, dimpotrivă… În al doilea rând, trebuie înțeles de toată lumea un adevăr elementar: noi locuri de muncă nu sunt și nu pot fi oferite de primărie, desigur, cu excepția angajărilor în instituțiile din subordine, dar acelea sunt limitate de organigrame. Adevăratele angajări pot fi făcute doar de investitori, iar în acest caz, aritmetica este simplă: dacă sunt noi investiții, vor fi și noi locuri de muncă. Am cercetat topul angajatorilor din Dolj și am constatat (fără prea multă surprindere) că majoritatea acestora provin din sectorul de stat: spitalul, poșta, căile ferate, învățământul etc. Dinspre sectorul privat, noroc cu fabrica de automobile, că altfel… Și totuși, ca liberal, consider că investițiile private reprezintă soluția pentru ocuparea forței de muncă, creșterea veniturilor salarial“, se arată într-una dintre postările de pe blogul său.

Florentin Gust dă centrale de apartament fiecărei familii

Un alt candidat care promite multe este deputatul Florentin Gust, de la PSRO. Deputatul și-a sintetizat ideile sub deviza „Dezvoltă Craiova cu GUST“. De departe cea mai fantezistă promisiune este aceea de a acorda fiecărei familii câte o centrală de apartament care ar urma să fie cumpărată din banii primăriei. „Prinde GUST-ul economisirii! Centrale individuale de apartament. Facturi mai mici cu 50% la apă caldă şi căldură, în trei ani. Proiectul nu presupune costuri din partea dumneavoastră, nu afectează ajutorul de căldură primit, iar investiţia va fi făcută de municipalitate“, spune Gust. Care este efectul? „După implementarea proiectului, vor fi mai mulți bani la bugetul local, pentru că banii aruncați astăzi într-o regie falimentară (societate comercială aflată în insolvență – n.r.) sunt bani pierduți“, susţine deputatul, care furnizează și un exemplu de calcul. Costul unei centrale este de aproximativ 1.000 de euro, iar 65.000 de centrale înseamnă în jur de 65 de milioane de euro. Împărțit pe trei ani, costul reprezintă puțin peste 20 de milioane de euro, bani care provin din subvenția acordată Termoficării de către primărie. De ce nu s-a făcut până acum? Pentru că „s-ar fi închis robinetul contractelor păguboase“, explică Gust. Pe lângă această promisiune, deputatul anunță în programul său că va înființa filiale ale instituțiilor importante în fiecare cartier, piețe agroalimentare la fiecare 20.000 de locuitori, iar fiecare craiovean va putea prelua în exploatare un teren la marginea orașului pentru a-și amenaja o grădină pentru consumul propriu de fructe și legume. Gust mai promite că va transforma 97 de puncte termice în creșe pentru copii, afterschool-uri, săli de sport, cantine sociale, că va reduce cu 10% impozitul pentru agenţii economici care facilitează accesul la practică al elevilor şi studenţilor (nu spune care impozit – n.r.). Și presa a fost inclusă în campania sa. „Casa Presei este un program creat pentru a da posibilitatea dezvoltării unui climat al liberei exprimări, necontrolat politic. Voi asigura tuturor instituţiilor de presă un spaţiu într-o clădire în care să îşi poată desfăşura activitatea cu chirie zero“, mai spune deputatul, care îi asigură pe craioveni că va bea cafeaua cu ei de două ori pe lună „într-un mediu informal“.

Mircea Năstase – ALDE vrea parc industrial în parteneriat public-privat

Candidatul ALDE, Mircea Năstase, pune accentul în campania sa pe înființarea în parteneriat public-privat a unui parc industrial întins pe o sută de hectare. Banii pentru infrastructură și utilități ar urma să fie asigurați din fonduri europene. În interiorul parcului industrial, un loc important îl vor avea un parc IT și un centru de formare profesională dedicat elevilor de la școlile profesionale și adulților. Năstase dorește introducerea unei mese calde la prânz la clasele primare și gimnaziale în cadrul unui proiect-pilot în zece școli, construirea unui spital municipal cu secție de pediatrie, înlocuirea sistemului de încălzire centralizat pe gaze cu pompe de căldură și construirea unei cantine a săracilor pentru cei 18.000 de asistați social din oraș.

Raportat la promisiunile candidaților de mai sus, actualul edil, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că nu mai are nevoie de campanie electorală. Totuși, pe pagina sa de Facebook, preluată de online-urile de casă, edilul postează aproape zilnic imagini favorabile cu investițiile din oraș sau răspunde criticilor presei acreditând ideea că toate aspectele negative sau ilegale semnalate sunt doar răutăți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS