10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalele Olteniei suferă din cauza lipsei de personal

Spitalele Olteniei suferă din cauza lipsei de personal

Spitalele din Oltenia se confruntă cu o lipsă acută de cadre medicale. În secțiile de Oncologie, spre exemplu, sute de pacienți sunt îngrijiți de o mână de specialiști, care se luptă și cu lipsa aparaturii medicale. Alte secții au fost închise după ce au rămas fără specialiști. Medicii tineri fug de spitalele de provincie, cei mai mulți țintesc posturile din marile orașe sau aleg să plece în străinătate. Cei care suferă sunt pacienţii, ce nu pot beneficia de îngrijiri la standarde decente, dar și puținii medici care rămân în aceste unități medicale și sunt suprasolicitați.

Spitalele din orașele mai mici ale Olteniei se golesc de medici, asistente și infirmiere. În unele unități medicale, anumite secții s-ar închide dacă n-ar exista medici pensionari sau măcar un medic cu jumătate de normă. În România există mai puțin de doi medici la mia de locuitori, ca urmare a migrației personalului medical în țările din Vestul Europei. Acest lucru se resimte și în unitățile din Oltenia. La Spitalul Orășenesc Corabia, cele mai importante secții, Medicină Internă și Chirurgie, au deficit de medici. Secția de Medicină Internă are 50 de paturi. Ca toți pacienții să poată fi îngrijiți, se lucrează cu doi medici ieșiți la pensie. „Avem mari probleme legate de lipsa medicilor. În Secția de Medicină Internă avem un singur medic cu normă întreagă. Ca să reușim să facem față, am mai încheiat contract cu doi medici ieșiți la pensie. Am mai avea nevoie de cel puțin doi specialiști care să lucreze în regim normal. Am scos posturi la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni. Problema este că medicii tineri nu mai aleg să lucreze în spitalele mici, țintesc posturile din marile orașe, și cu greu îi mai convingi să vină aici. Nici în Secția de Chirurgie situația nu este mai bună. Un singur medic chirurg trebuie să se ocupe de 50 de pacienți pe lună“, a spus directorul Spitalului din Corabia, Filip Cristian Florentin.

„Medicii se feresc de spitalele din orașele mai mici“

Spitalul Municipal Caracal este una dintre cele mai importante unități medicale din Olt, deservind jumătate din populația județului. Adresabilitatea către această unitate a crescut în ultimii ani. Cele mai solicitate secții sunt Neurologia și Oncologia. La Oncologie, toate cele 25 de paturi sunt mereu ocupate. Până nu de mult, pacienții era îngrijiți de un singur medic. În urmă cu două luni, a mai fost adus un medic oncolog. Ca activitatea să se desfășoare normal, ar trebui să fie însă trei medici. Nevoia de specialiști se resimte și în secțiile de Endocrinologie și Oftalmologie. La Endocrinologie nu există nici un specialist în acest moment, iar la Oftalmologie singurul medic nu poate să facă față tuturor solicitărilor. „Am scos posturi la concurs, dar, din păcate, nu s-a prezentat nimeni. Medicii se feresc de spitalele din orașele mai mici, deși noi am încercat să creăm condiții bune de lucru. Este vorba însă și de navetă. 75% dintre cadrele medicale vin din Craiova și este greu ca zilnic să stea pe drumuri. Spitalul are însă nevoie de specialiști pentru că deservește jumătate din județul Olt“, a explicat dr. Liviu Radu, managerul unităţii medicale din Caracal.
La Spitalul Municipal Motru, puținii medici se zbat să facă față numărului mare de bolnavi. Unitatea are nevoie ca de aer de cadre medicale, care nu se îngrămădesc să lucreze aici. Singurul medic din Secția de Psihiatrie și-a luat concediu fără plată timp de un an, iar spitalul a rămas fără nici un specialist. În plus, în Secția de Ortopedie lucrează un sigur medic, care are doar jumătate de normă. „Până acum am avut un medic psihiatru, dar și-a luat concediu fără plată timp de un an, legea îi permite, și a plecat să lucreze la o clinică privată din Craiova. În acest moment, facem toate demersurile, astfel încât să scoatem postul la concurs pentru că nu putem ține secția închisă. Probleme avem și la Ortopedie. Aici lucrează un sigur medic, care are doar jumătate de normă. Avem nevoie măcar de încă un specialist cu normă întreagă. Și în secția ORL mai avem doar un medic. Din păcate, însă, medicii preferă să lucreze în spitalele din Craiova sau în clinici private, nu în spitalele mici, care o duc destul de greu“, a declarat managerul spitalului, dr. Teodor Zavate.

Puțini tineri mai aleg să devină medici oncologi

Nici cea mai importantă unitate medicală din Mehedinți nu stă mai bine când vine vorba de medici. Problema cea mai mare este la Secția de Oncologie de la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu-Severin. Dacă în 1990 aici exista un compartiment de oncologie care avea doar două saloane, unul pentru bărbați și altul pentru femei, acum secția are opt saloane, în care sunt internați într-o zi și câte 50 de bolnavi. „Din păcate, avem un singur medic cu normă întreagă în secție, iar numărul bolnavilor este din ce în ce mai mare. Tot aici mai există un specialist, dar cu jumătate de normă. Acesta are și un centru privat de oncologie și, prin contract cu CAS, pacienții asigurați sunt tratați gratuit în acest centru. În spital ar fi nevoie de patru medici oncologi, astfel încât bolnavii să beneficieze de îngrijiri de calitate. Am scos un post la concurs, dar nu s-a prezentat nimeni. Problema este că numărul medicilor oncologi la noi în țară este foarte mic. Puțini tineri mai aleg această specializare, care este foarte grea“, a precizat dr. Cristian Jianu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean din Severin.
Dacă în Mehedinți este mare nevoie de oncologi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina lipsesc asistentele și infirmierele. În Secția de Oncologie a spitalului sunt încadrați cinci medici, dintre care un rezident în ultimul an. Aici sunt internați lunar 340 de pacienți. Este însă nevoie de infirmiere și asistente. „Ar trebui să avem 17 asistente în secție, dar sunt doar 11. Avem nevoie și de trei infirmiere. Este nevoie de doi medici și pentru laboratorul de analize medicale, un medic în Secția de Gastroenterologie și unul la Urologie“, a explicat Elena Vișan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS