12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondamnați pentru fraudarea APIA cu 400.000 de lei

Condamnați pentru fraudarea APIA cu 400.000 de lei

Procurorii au stabilit că SC Silvornamental SRL a cerut și obținut de la APIA Dolj subvenții pentru o suprafață de teren mult mai mare decât cea pe care o lucra
Procurorii au stabilit că SC Silvornamental SRL a cerut și obținut de la APIA Dolj subvenții pentru o suprafață de teren mult mai mare decât cea pe care o lucra

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au condamnat, săptămâna trecută, trei persoane acuzate că au fraudat Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj cu peste 400.000 de lei. Condamnații sunt administratorul unei societăți comerciale, un consilier superior al APIA Dolj, dar și un inspector din cadrul primăriei comunei doljene Lipovu.

Inculpații din acest dosar de corupție – Cristian Badea, administratorul SC Silvornamental SRL, Ioana Florina Păun, consilier superior în cadrul APIA Dolj, și Cornel Vătău, inspector în cadrul Primăriei Lipovu – Compartimentul Agricol, au fost deferiți justiției în mai 2015, sub acuzațiile de abuz în serviciu, luare de mită, fals intelectual, folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene și înșelăciune.
În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupție s-a reținut că, între anii 2010-2013, Cristian Badea, în calitate de administrator al SC Silvornamental SRL, a solicitat APIA Dolj acordarea de sprijin financiar în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață (fonduri europene și de la bugetul național), „folosind cu rea-credință documente false și inexacte cu privire la dreptul său de folosință și de utilizare a suprafețelor pentru care a solicitat și încasat sprijin financiar“. Documentele au fost completate de mai multe persoane, însă numai una ar fi acționat cu vinovăție, au explicat anchetatorii. Este vorba de o adeverință „falsificată cu bună știință de inculpatul Vătau Cornel, în calitate de inspector în cadrul Primăriei comunei Lipovu – Compartimentul Agricol, pentru campania din anul 2010. În cuprinsul acestui document, inculpatul Vătau Cornel a atestat în mod nereal faptul că SC Silvornamental SRL utilizează o suprafață totală de 276,50 ha teren arabil, deși în evidențele primăriei figura cu o suprafață mai mică“, au precizat procurorii DNA.
Cât despre consiliera APIA, anchetatorii au reținut că aceasta ar fi luat mită de la Badea pentru a soluționa favorabil cererile de plată. Astfel, în perioada 2011-2013, „inculpata Păun Ioana-Florina, în calitate de consilier superior în cadrul APIA – Centrul Județean Dolj, a pretins și primit, în mod repetat, sume de bani și alte foloase materiale, în valoare totală de 14.700 de lei, de la inculpatul Badea Cristian, pentru ca, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, să soluționeze cererile unice de plată formulate de SC Silvornamental SRL, cu consecința obținerii de către aceasta de sume de bani mai mari decât cele care i se cuveneau“, au mai reținut anchetatorii.
În dosarul penal întocmit pe numele celor trei inculpați, APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 400.761,90 lei, iar procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile aparținând inculpaților Cristian Badea și Ioana Florina Păun. În același dosar penal a fost inculpată și SC Silvornamental SRL, firma fiind acuzată de folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene, înșelăciune și participație improprie la comiterea infracțiunilor de fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale.

Doi condamnați cu suspendare, unul cu executare

Săptămâna trecută, pe 26 aprilie, judecătorii de la Tribunalul Dolj i-au găsit vinovați și i-au condamnat pe cei trei inculpați pentru faptele reținute de procurori. Astfel, Cristian Badea a primit o pedeapsă de 3 ani, 7 luni şi 10 zile de închisoare, din care se scad cele două luni de arest preventiv.
Ioana Florina Păun a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, iar Vătău a primit o pedeapsă de 2 ani și 4 luni de închisoare, tot cu suspendare. În plus, Ioana Păun a fost obligată să presteze 90 de zile de muncă la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fond Locativ Craiova sau la Serviciul Public de Asistenţă Medico-Socială Craiova, iar Vătău – 90 de zile de de muncă în folosul comunităţii la Primăria Lipovu. Societatea administrată de Badea a fost amendată cu 120.000 de lei, iar, în plus, instanța a dispus și dizolvarea SC Silvornamental SRL. De asemenea, cei trei inculpați și SC Silvornamental SRL au fost obligați de instanța de judecată să achite APIA suma totală de 400.761,90 de lei, din care suma de 313.029 lei reprezintă bani din bugetul UE achitați de APIA pentru campaniile agricole din anii 2010-2013. Instanța a mai dispus confiscarea sumelor de bani şi contravaloarea foloaselor necuvenite în valoare totală de 14.700 de lei, primite de Ioana Păun de la inculpatul Cristian Badea, dar și menținerea sechestrului pus asupra bunurilor deținute de Cristian Badea și Ioana Florina Păun.
Hotărârea Tribunalului Dolj nu este una definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.
Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS