16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSecretara Școlii nr. 36, judecată pentru luare de mită

Secretara Școlii nr. 36, judecată pentru luare de mită

Secretara Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova este acuzată de procurori de comiterea mai multor infracțiuni de trafic de influență și luare de mită
Secretara Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova este acuzată de procurori de comiterea mai multor infracțiuni de trafic de influență și luare de mită

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au hotărât să o trimită în judecată pe Daniela Chivu, secretara Școlii nr. 36 „Gheorghe Bibescu“ din Craiova, acuzată că a cerut mită sume cuprinse între 1.000 de lei şi 15.000 de euro. Anchetatorii au stabilit că femeia a cerut bani mai multor craioveni pentru a le „aranja“ angajarea la diverse instituţii publice, însă aceștia au rămas și fără bani, și fără un loc de muncă.

Anchetatorii au precizat că cercetările în acest dosar au fost începute în decembrie 2015, după ce un craiovean s-a plâns ofițerilor Serviciului Județean Anticorupție Dolj că secretara Daniela Chivu, de 46 de ani, i-a cerut 15.000 de euro pentru a-i găsi fiicei sale un loc de muncă. În final, bărbatul i-a dat femeii 7.500 de euro, dar fiica sa a rămas fără serviciu. Ulterior, cercetările au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au reușit să identifice șapte persoane păgubite în același fel de Daniela Chivu. „În perioada decembrie 2015 – februarie 2016, au fost înregistrate denunţurile mai multor persoane prin care sesizau faptul că, în perioada 2015-2016, C.A., secretară la o școală generală din Craiova, a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 1.000 de lei şi 15.000 de euro pentru a le facilita angajarea la diverse instituţii publice din Craiova“, au explicat anchetatorii. Femeia a fost reținută pe 10 februarie, iar a doua zi, după o noapte petrecută în arestul IPJ Dolj, a fost arestată preventiv printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj. La începutul lunii aprilie, femeia a fost plasată în arest la domiciliu, iar pe 19 aprilie, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a inculpatei. În același dosar a mai fost deferită justiției și craioveanca Emilia Amărăzeanu, de 48 de ani, care este acuzată că i-a dat secretarei Chivu suma de 3.000 de lei drept mită pentru a obține un post de secretară.

15.000 de euro, șpaga pentru un post de ginecolog

Anchetatorii au reținut că, în septembrie 2015, Daniela Chivu i-a cerut unui bărbat suma de 15.000 de euro pentru a o angaja pe fiica acestuia pe un post de ginecolog într-un spital din Craiova. Pentru a pune mâna pe bani, femeia a susținut că lucrează la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj și poate interveni pe lângă directorul unui spital din municipiu.
Ulterior, cei doi s-au înțeles asupra sumei de 15.000 de euro, din care femeia a primit o primă tranșă de 7.500 de euro. Ulterior, bărbatul a aflat din întâmplare că dăduse banii unei secretare, nicidecum unei angajate a ISJ Dolj. „La circa o săptămână după ce i-a remis suma de 7.500 de euro, persoana vătămată s-a întâlnit cu inculpata în faţa Şcolii nr. 36 Craiova, unde aceasta din urmă îl chemase pentru a-i cere cu împrumut o sumă de bani. Cu această ocazie, cei doi au fost văzuţi de o cunoştinţă comună, care, ulterior, i-a furnizat persoanei vătămate informaţii cu privire la inculpată, în sensul că aceasta lucrează ca secretară în cadrul acestei şcoli şi nicidecum în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, aşa cum aceasta precizase. Această împrejurare i-a ridicat primele semne de întrebare persoanei vătămate întrucât ştia de la soţia sa, care deţinuse anterior o patiserie în curtea acestei unităţi de învăţământ, că secretara acestei şcoli nu este o persoană serioasă, fiind cercetată în mai multe dosare penale“, au reținut anchetatorii.
Ulterior, după ce a susținut examenul de rezidențiat, pe care l-a promovat cu o notă destul de mică, fiica bărbatului și-a dat seama că nu a fost ajutată de directorul spitalului. La sfârşitul lunii noiembrie, bărbatul i-a cerut secretarei banii înapoi, însă a fost dus cu vorba de Daniela Chivu până în decembrie, când s-a hotărât să o denunțe.
Procurorii doljeni au mai stabilit că aceeași Daniela Chivu a primit alte sume de bani de la mai multe persoane vătămate. Culmea este că de la trei dintre acestea a primit bani pentru a le angaja pe același post. Daniela Chivu era membră a comisiei de examinare pentru ocuparea prin concurs a unui post de secretar la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu“ din Craiova, ocazie cu care a cerut și primit de la trei persoane sumele de 2.000, 2.500 și 3.000 de lei pentru a obține acest post.

O secretară cu probleme penale

Anchetatorii au mai reținut că secretara Daniela Chivu a primit o amendă administrativă într-un dosar de purtare abuzivă, iar în prezent este judecată pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual. Aceeași Daniela Chivu a mai fost cercetată în două dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, respectiv înşelăciune, însă a scăpat după ce a achitat prejuduiciile. Procurorii spun că, pe parcursul cercetărilor, „inculpata Chivu Anca Daniela a avut o atitudine oscilantă şi necooperantă, iniţial rezervându-şi dreptul la tăcere, după care a recunoscut o parte din infracţiunile reţinute în sarcina sa, însă într-o manieră care să-i atenueze răspunderea penală“. În ceea ce o privește pe a doua inculpată din acest dosar, Emilia Amărăzeanu, aceasta a „avut o atitudine sinceră şi cooperantă, recunoscând şi manifestând regret pentru infracţiunea comisă“, după cum au reținut anchetatorii. Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii doljeni au pus sechestru pe apartamentul Danielei Chivu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS