11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalele din Oltenia, prinse în scandalul dezinfectanților diluați

Spitalele din Oltenia, prinse în scandalul dezinfectanților diluați

Spitalul Județean de Urgență Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia, folosește unul dintre dezinfectanții firmei Hexi Pharma (Foto: Arhiva GdS)
Spitalul Județean de Urgență Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia, folosește unul dintre dezinfectanții firmei Hexi Pharma (Foto: Arhiva GdS)

Ministerul Sănătății a dispus controale mixte, după ce jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor (GSP) au scris că soluțiile dezinfectante folosite în spitalele din România ar fi diluate. Totodată, Parchetul General s-a autosesizat în acest caz, iar procurorul general interimar al României a anunțat marți că a sesizat secția de urmărire penală pentru întocmirea unui dosar în această cauză. Gazeta de Sud a aflat că majoritatea spitalelor din Oltenia se numără printre unitățile din țară care se aprovizionează de la firma Hexi Pharma, cea care, potrivit documentelor prezentate de GSP, în reţeta pentru producerea substanţelor Thor şi Suprasept erau folosite concentraţii de până la nouă ori mai mici ale unor ingrediente decât ar fi trebuit în mod normal şi faţă de cum era trecut pe etichete.

Substanțele folosite ca dezinfectanți în spitalele din România sunt mult diluate, comparativ cu concentrațiile de pe etichetă și pentru care s-au primit avizele, după cum arată o anchetă publicată zilele trecute de Gazeta Sporturilor (GSP). Mai mult, statul român nu verifică aceste substanțe.
Firma Hexi Pharma livrează dezinfectanți în majoritatea județelor din țară, inclusiv în spitale din Oltenia. Produsele sunt folosite de medici și de personalul auxiliar pentru evitarea contaminării cu bacterii ce produc infecții nosocomiale, care pot fi fatale pentru pacienți. Spre exemplu, în Dolj numai anul trecut au fost înregistrate 165 de cazuri de infecții intraspitalicești, după cum arată raportările făcute de spitale.
În Oltenia, mai multe spitale primesc unul dintre dezinfectanții de bază de la firma Hexi Pharma. Este vorba de Thor, folosit pentru dezinfecția și curățarea suprafețelor și echipamentelor medicale.
GSP arată că acesta este unul dintre dezinfectanții în cazul căruia pe etichetă este scrisă o concentrație mai mare de substanță decât în realitate.

Managerii spitalelor nu pot controla calitatea dezinfectanților

Întrebați despre această situație, părerea managerilor mai multor spitale este unanimă: nu au atribuția și nici mijloacele necesare să controleze calitatea dezinfectanților.
Spitalul Județean de Urgență Craiova este una dinte unitățile care folosește în cantități mari dezinfectantul Thor. Managerul spitalului, dr. Bogdan Fănuță, spune însă că nu are cum să verifice dacă substanțele dezinfectante au concentrațiile normale. „Avem contract pentru dezinfectantul Thor cu cei de la Hexi Pharma, iar pentru alți dezinfectanți avem contract cu alte două firme, alese prin licitație. Nu putem controla substanțele din sticlele pe care le primim, nu avem laboratoare specializate și nici atribuții în acest sens. La licitație cerem ca firmele să aibă toate autorizațiile date de instituțiile abilitate, așa cum se întâmplă și în cazul medicamentelor. Dacă au avizul de la Agenția Națională a Medicamentului nu avem cum să reîncepem noi să le testăm. Atunci când cumpărăm trebuie să aibă grijă ca produsele să aibă toate aprobările de punere pe piață“, explică dr. Bogdan Fănuță.
Altă unitate medicală care folosește dezinfectantul Thor de la Hexi Pharma este Spitalul de Boli Infecţioase Craiova. Dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt al instituției, precizează că atât timp cât produsul are avizul de punere pe piață, spitalul nu are atribuții și posibilități să facă alte verificări: „Avem contract cu Hexi Pharma pentru Thor. Nu avem însă atribuția să verificăm conținutul produselor. Dacă firma vine cu avizul, nu avem că să facem“.
La Spitalul din Filiași, situația este aceeași. Managerul spitalului susține că face toate demersurile pentru ca infecțiile intraspitalicești să nu fie o problemă și a încheiat contract cu un medic epidemiolog care vine de trei-patru ori pe an să recolteze probe din secții. Nu poate fi verificată însă și calitatea dezinfectanților primiți de la firme. „Le cerem firmelor certificatul de calitate, declarația de conformitate. În baza acestora folosim produsele. Cantitatea, concentrația acestor produse este stabilită de laboratoare specializate înainte ca produsul să fie pus pe piață și să primească avizele necesare. Dacă produsul vine cu toate avizele, le luăm de bune. Am avut contract anul trecut cu Hexi Pharma“, explică dr. Ioana Dumitru, managerul unității medicale din Filiași.
Și în Spitalul din Segarcea se folosește tot dezinfectantul de la firma Hexi Pharma. În același timp, managerul spitalului spune că una dintre sursele infecțiilor intraspitalicești o constituie și cadrele medicale, și pacienții care ies din unitatea sanitară îmbrăcați în halatul sau în pijamalele din spital. „Oricine intră oricând în spitale. În spitalele din Occident nu se întâmplă așa“, spune dr. Doru Gofiţă, managerul unității medicale.

DSP-ul verifică actele, nu substanța

Cine ar trebui să verifice aceste produse? Practic, firma producătoare pentru obținerea avizului de introducere pe piață a produsului trebuie să facă analiză de laborator care să ateste calitatea dezinfectantului. Aceasta se poate face la unul dintre laboratoarele private din țară, specializate în domeniu. În cazul firmei Hexi Pharma, laboratorul este, potrivit GSP, Unilab. Mai departe, pentru obținerea avizului firma depune un dosar la Comisia Națională pentru produse Biocide aflată în subordinea Centrului de Monitorizare a Riscului din Institutul Național de Sănătate Publică care dă aprobare. Problema este că după ce produsul începe să fie comercializat și ajunge în spitale nimeni nu mai face o analiză de laborator pe parcursul utilizării lui ani de zile, deși vorbim de substanțe de care depinde viața oamenilor.
Întrebați de modul în care se fac controalele la nivel județean, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj (DSP) spun că ei verifică doar dacă spitalele au toate produsele care se folosesc pentru dezinfecție și actele necesare folosirii lor. „Noi verificăm dacă spitalele au toate produsele care se folosesc pentru dezinfecție. Dacă au certificat de calitate, autorizație de punere pe piață, dacă sunt etichetate în limba română, dacă se încadrează în termenul de valabilitate și dacă au viza de punere pe piață în UE. În cazul în care în spital un medic sesizează că sunt probleme cu un anumit dezinfectant se anunță Ministerul Sănătății, se creează un sistem de alertă și încep verificările. La nivelul DSP, nu există un laborator care să facă aceste analize. Acum produsele primesc avizul de la un laborator specializat în momentul în care intră prima dată pe piață. În timpul comunismului exista un singur laborator, Larex“, declară dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.
Ministrul sănătății, Cada­riu-Achimaș, a recunoscut că acum se controlează doar hârtiile. „Nu facem analize de laborator pe dezinfectante. Noi controlăm hârtii. Asta se va schimba“, a spus ministrul, după cum arată GSP.

Nici spitalele din Gorj nu verifică substanţele pentru dezinfecţie

Nici în Gorj, unitățile spitalicești nu verifică substanţele dezinfectante primite de la producătorii de specialitate pentru a stabili dacă se află şi în recipient ce scrie pe etichetă. Acest lucru nu este realizat nici de către Direcţia de Sănătate Publică Gorj. Potrivit reprezentanţilor DSP Gorj, controalele Inspecţiei Sanitare de Stat au vizat doar aprovizionarea cu substanţe dezinfectante şi situaţia infecţiilor nosocomiale şi lipsa igienei din unităţile medicale controlate. Verificările vizează doar documentele de conformitate şi nu calitatea substanţelor folosite de cadrele medicale. Despre unele dintre substanţe se spune că ar fi mult diluate şi chiar nu ar avea efectul urmărit de a distruge viruşii, bacteriile şi microbii.

Au dat amenzi pentru lipsa dezinfectanţilor

Potrivit Elenei Sfârlează, şefa Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul DSP Gorj, de la începutul acestui an şi până în prezent au fost efectuate mai multe controale în unităţile medicale de pe raza judeţului. „Toate controalele noastre au vizat documentele de conformitate. Produsele de dezinfecţie vin însoţite de documente de conformitate, avizate de ministerul de resort. Facem aceste verificări şi nu cele de conţinut. Sigur că am aplicat amenzi de la începutul anului şi până în prezent şi pentru lipsa substanţelor dezinfectante, lipsa igienei, infecţiile nosocomiale. Se raportează periodic infecţii nosocomiale. Substanţele dezinfectante vin sigilate, au anumite specificaţii tehnice“, precizează Elena Sfârlează, care este şi director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Au cumpărat de la Hexi Pharma pentru că era ieftin

Florin Brâncuş, şeful Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, a declarat că până în prima parte a acestui an unitatea medicală a beneficiat de substanţe dezinfectante de la firma Hexi Pharma, pe motiv că erau ieftine: „Am luat şi noi până la începutul anului de la această firmă, dar până acum au fost consumate toate substanţele. Verificăm fişa tehnică şi trebuie să fie conformă cu ce ne transmite nouă medicul responsabil din spital. Noi nu facem analize de conţinut. Poate cei de la DSP să facă. Noi verificăm acele documentaţii care sunt avizate de instituţii de specialitate. Nu am primit sesizări, plângeri de la cadrele medicale în privinţa calităţii substanţelor de dezinfecţie folosite. De fiecare dată se are în vedere preţul cel mai mic. Acum am luat de la alte firme“, a declarat şeful Serviciului Achiziţii, din cadrul Spitalului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS