14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOpt milioane de euro, delapidare la SC Romvag SA Caracal

Opt milioane de euro, delapidare la SC Romvag SA Caracal

Procurorii susțin că prejudiciul adus producătorului de vagoane de marfă  se ridică la aproximativ opt milioane de euro
Procurorii susțin că prejudiciul adus producătorului de vagoane de marfă
se ridică la aproximativ opt milioane de euro

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din Olt au anunțat, ieri, că au început cercetările față de zece persoane suspectate de comiterea mai multor infracțiuni, de la constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave și delapidare, până la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.
Tot ieri, ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt și cei ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Olt, coordonați de un procuror DIICOT, au făcut patru percheziţii domiciliare în București, Chiajna și Corbeanca, la locuințele suspecților. De asemenea, oamenii legii au avut de pus în executare 12 mandate de aducere emise pe numele suspecților din acest dosar penal, toți fiind duși la Slatina pentru a fi audiați. Potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax, unul dintre suspecți este omul de afaceri Cristian Burci.
Anchetatorii au precizat că „în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2006 şi până în prezent, membrii grupului infracţional au creat un prejudiciu SC R. SA, prin săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi delapidare, în valoare de 7.099.000 euro şi 3.811.756 lei, constând în introducerea în circuitele comerciale a unor persoane fizice şi societăţi comerciale la care suspecţii deţineau acţiuni sau erau controlate în totalitate de către persoane apropiate ale acestora“. Compania la care se referă anchetatorii este SC ROMVAG SA Caracal, cumpărată în anul 2004 de grupul International Railway Systems (IRS), controlat de omul de afaceri Cristian Burci, care deținea și Astra Vagoane Arad și Meva SA Drobeta Turnu Severin.
Procurorii DIICOT au mai explicat că „suspecţii au reciclat diferite sume de bani care proveneau din infracţiuni, în cuantum de 18.099.000 euro şi 3.811.756 lei, iar prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile şi evidenţierea în actele contabile sau în alte documente contabile a cheltuielilor care nu au avut la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive, au creat un prejudiciu statului român în sumă de 25.646.825 lei“.

Romvag Caracal, vândută în 2012

SC Romvag Caracal, Astra Vagoane și Meva SA au intrat în insolvență în anul 2010, iar în vara anului 2012 au fost preluate de la Cristian Burci pentru su­ma de peste 30 de milioane de euro de un joint-ven­ture for­mat din două firme înre­gis­trate în Ger­ma­nia şi Olan­da. Potrivit zf.ro, activele celor trei fa­brici au fost transfe­ra­te pe o nouă firmă, numită Astra Rail In­dus­tries, care este deţinută de As­tra Rail Management BV din Olanda, cu un pa­chet de acţiuni de 95%, şi de Astra Rail Ma­nage­ment din Ger­ma­nia, cu 5%.
Potrivit datelor făcute publice pe pagina romvag.ro, Romvag Caracal a început să producă vagoane de marfă încă din 1973, iar de atunci a construit şi vândut peste 70.000 de vagoane noi, din care aproximativ 50.000 de vagoane au fost vândute la export. Romvag a fost, pentru o perioadă, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de vagoane de marfă, având o capacitate maximă de 5.000 de vagoane construite pe an. Cu o suprafață de 114.000 de metri pătrați, Romvag este una dintre cele mai mari fabrici de vagoane de marfă din lume.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS