10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInformaticienii de aur ai Colegiului „Frații Buzești“

Informaticienii de aur ai Colegiului „Frații Buzești“

Elevii Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, calificați în lotul lărgit al României  pentru informatică, alături de profesorul Marius Nicoli
Elevii Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, calificați în lotul lărgit al României
pentru informatică, alături de profesorul Marius Nicoli

Olimpiadele naționale de informatică s-au finalizat. În urma acestei competiții, județul Dolj are un premiu I la juniori și două mențiuni, una la juniori și alta la seniori. Performanțele au fost obținute de trei elevi ai Colegiului Național „Frații Buzești“, care au fost premiați cu aur la aceste competiții pentru care au fost pregătiți de profesorul Marius Nicoli. Cei trei au reușit, de asemenea, să se califice în lotul lărgit al României, iar în aceste zile se pregătesc intens pentru o nouă probă de baraj, care va stabili lotul restrâns ce va reprezenta țara la competițiile internaționale.

Adrian Emanuel Dicu, elev în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Frații Buzești“ din Craiova, a reușit în aceste zile să ocupe primul loc pe podium la Olimpiada Națională de Informatică, desfășurată la București. Nu a fost singura performanță la această competiție. Colega sa, Alexandra Maria Udriștoiu, a obținut mențiune.
Cei doi elevi, premiați cu medalie de aur de Ministerul Educației Naționale, au reușit să se califice în lotul lărgit al României, performanță obținută și de liceanul Ioan Bogdan Iordache la Olimpiada Națională pentru Seniori desfășurată la Craiova. Chiar dacă sunt de vârste diferite, toți au experiență în competițiile școlare.
„Am început studiul informaticii în clasa V-a. Primul rezultat important pentru mine a fost obținut în clasa a VIII-a, o mențiune la națională, urmat de premiul I în clasa IX-a, mențiune în clasa X-a și mențiune și anul acesta, în clasa a XI-a“, a spus Bogdan Iordache, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Frații Buzești“. Pentru a face performanță la informatică, Bogdan spune că este nevoie doar de un calculator și de multă voință.
„Nu trebuie calculatoare foarte performante sau alte dotări. Orice calculator de la școală este suficient de bun pentru a lucra pe el. Un rol important pentru mine îl are și studiul individual, pe lângă ajutorul de la domnul profesor, care îmi arată probleme și alte noțiuni și eu caut să rezolv alte probleme și să îmi completez cunoștințele de teorie“, a mai spus liceanul.

Singura elevă de clasa a VIII-a calificată la națională

Alexandra Maria Udriș­to­iu a început să descopere tainele informaticii din clasa a VI-a. În prezent, este singura elevă din ultimul an de gimnaziu din județul Dolj care a reușit să se califice la olimpiada națională. „Pregătirea pentru olimpiadă am început-o în clasa a VI-a, alături de domnul profesor Marius Nicoli. Atunci am participat pentru prima dată la olimpiadă, dar cele mai importante premii le-am obținut în clasele a VII-a și a VIII-a, când am reușit să mă calific și în lotul național. Ca și premii în clasa a VII-a am obținut premiul II la națională și medalie de bronz la balcaniadă, iar anul acesta am luat mențiune la națională“, a spus eleva. De asemenea, Alexandra depune eforturi pentru admiterea la liceu. Își dorește să fie admisă la specializarea Matematică-Informatică de la Colegiul Național „Frații Buzești“, pentru a continua pregătirea.

Folosește calculatorul de la trei ani

Adrian Emanuel Dicu, care anul acesta a obținut premiul I la Olimpiada Națio­nală de Informatică pentru Juniori, a început să folosească de la o vârstă foarte fragedă calculatorul. „La trei ani am început să folosesc pentru prima dată calculatorul. Atunci am descoperit jocurile. În clasa a V-a mi-am dorit să trec de cealaltă parte și să creez jocuri, astfel că am început să studiez și, în clasa a VII-a, adică anul trecut, am reușit să obțin mențiune la națională. Am fost la Turneul Internațional de la Shumen și am luat medalie de argint. Anul acesta am reușit să obțin premiul I la națională și m-am calificat din nou în lotul național“, a spus Emanuel Dicu. Și el se pregătește pentru admiterea la liceu și își dorește să continue pregătirea tot în cadrul Colegiului Național „Frații Buzești“. Toți cei trei elevi se pregătesc în aceste zile pentru proba de baraj care va stabili lotul național restrâns. Această probă se va derula pe 4 mai.

Profesorul Marius Nicoli: Reușesc doar cei care fac față emoțiilor

Un rol important în pregătirea acestor elevi l-a avut și profesorul Marius Nicoli, care și-a început activitatea didactică la Colegiul Național „Frații Buzești“ în 2001. El spune că pentru performanță elevii trebuie să îndeplinească unele condiții.
„Pentru a obține perfor­manță, trebuie selectați elevii care pot face acest lucru. Contează capacitatea lor de a munci individual, dar și cea de a face față condițiilor de concurs. Sunt mulți elevi care rezolvă corect problemele acasă și la școală, dar sub presiunea concursului unii dintre ei clachează. Câștigă cei care se dovedesc a fi cei mai rezistenți în ultima oră de concurs. De asemenea, trebuie să provină și din familii care să le dea măcar liniștea necesară ca să poată face performanță. În plus, trebuie să facă totul cu pasiune. Nu facem cu forța pentru că nici eu nu m-aș angrena în pregătire. Ei trebuie să știe să își gestioneze timpul pentru a se pregăti individual. Și eu le aloc timp pentru a le fi alături și a forma o echipă“, a spus dascălul.
În cazul celor trei elevi, profesorul Marius Nicoli spune că prin calificarea în lot a doua oară au demonstrat că pot face față presiunilor intense și au dus munca la alt nivel. În ceea ce privește materialul folosit pentru pregătirea elevilor, cea mai bogată sursă o reprezintă site-urile de specialitate. „Există foarte multă documentație on-line, există site-uri de probleme cu evaluare automată și au și feedback. Profesorul are un rol important în selectarea problemelor“, a dezvăluit profesorul Nicoli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS