14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSpitale fără autorizaţie de securitate la incendiu

Spitale fără autorizaţie de securitate la incendiu

Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti nu avea hidranţi funcţionali
Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti nu avea hidranţi funcţionali

Zeci de nereguli au fost constatate de la începutul acestui an şi până în prezent în spitalele din judeţul Gorj, în urma unor controlale derulate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Potrivit ISU Gorj, au fost derulate de către Inspecţia de Prevenire 12 controale care au vizat două spitale municipale (Târgu Jiu şi Motru), cinci spitale orăşeneşti, un spital comunal, două centre de dializă şi două centre de sănătate. Inspectorii din cadrul ISU Gorj au verificat în principal dotarea cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor, menţinerea liberă a căilor de acces, exploatarea instalaţiilor electrice în condiţii de siguranţă, asigurarea măsurilor de limitare a propagării incendiilor, organizarea şi desfăşurarea exerciţiilor de evacuare în caz de situaţii de urgenţă. În urma verificărilor au fost constatate 67 de nereguli, fiind aplicate două amenzi în valoare de 1.500 de lei și 44 de avertismente.
În urma acțiunii pompierilor s-a descoperit că Secția Nefrologie din cadrul Spitalului Orășenesc de Urgență Târgu Cărbunești, Spitalul Orășenesc Novaci și Ambulatoriul din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu funcționează fără „solicitarea/obținerea autorizației de securitate la incendiu“. De asemenea, la Spitalele din Bumbeşti-Jiu şi Târgu Cărbuneşti nu funcţionau hidranţii interiori şi exteriori. Alte abateri au vizat: neafişarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, neverificarea periodică a stingătoarelor, folosirea de instalaţii electrice cu defecţiuni şi improvizaţii (conductori neizolaţi, doze fără capace, siguranţe necorespunzătoare, corpuri de iluminat suspendate de conductorii electrici). Totodată, s-a depistat că multe din căile de evacuare în caz de incendiu nu erau marcate şi unele din uşile aferente căilor de evacuare spre exterior nu se deschideau.
Potrivit lui Alin Drăgan, reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, spitalele depistate fără autorizaţie de securitate la incendiu nu au fost amendate: „Nu s-au aplicat amenzi pentru această deficiență, întrucât a apărut legea care le dă voie să funcționeze pe propria răspundere până pe 31 decembrie 2016. După control, deja avem în lucru solicitări de la câteva spitale, care au adus documentația, sunt în studiu, urmând să primească autorizația, dacă sunt în regulă“, a declarat Alin Drăgan, din cadrul ISU Gorj. Directorul spitalului din Târgu Cărbunești, Constantin Târziu, a explicat care este motivul pentru care nu a fost obținută, deocamdată, această autorizație. „Lucrările la Secția Nefrologie nu au fost finalizate, de aceea nu a fost obținută autorizația. Este în lucru. Am făcut proiecte, urmează să fie autorizată. La hidranți nu suntem noi proprietari, ci primăria. Să facă primăria. Am depus adresă către primărie cu ceea ce s-a constatat în urma controlului ISU. Ar trebui să fie legate la o altă sursă de apă“, a precizat Constantin Târziu, managerul Spitalului Orăşenesc din Târgu Cărbuneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS