10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum să zugrăvești casa scării cu 2% din impozitul anual

Cum să zugrăvești casa scării cu 2% din impozitul anual

O asociație de proprietari din Craiova a găsit o metodă inedită, dar legală, să aducă fonduri necesare cheltuielilor administrative sau reparațiilor. Conducerea asociației le-a solicitat atât angajaților, cât și proprietarilor să doneze asociației cei 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor.

Asociația de proprietari 1 Mircești este singura asociație din Craiova care a reușit să-și rotunjească fondurile necesare cheltuielilor administrative sau reparațiilor, fără să scoată bani din buzunarul proprietarilor. Reprezentanții acestora le-au solicitat locatarilor să doneze către asociație cei 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor. Respectiva asociație a obținut cei 2% și anul trecut, când fondul special a fost completat cu suma de 1.200 de lei. „De doi ani, noi am găsit această modalitate să avem bani la asociație pentru cheltuielile administrative, pentru reparații curente, ca să nu-i mai îndatorăm pe locatari. Le-am cerut angajaților și proprietarilor să ne cedeze nouă cei 2% din impozitul anual. Mulți au acceptat. Am făcut tabele cu semnături, cu date de identitate la care am atașat formularele completate de către proprietari și le-am depus la ANAF. Inițial ne-au zis că nu se poate, dar noi am primit pentru anul trecut suma de 1.200 de lei. Sunt un fel de sponsorizare pentru asociație, se încadrează la fonduri speciale și totul este legal. Banii îi cheltuim după cum decide Adunarea Generală. Cred că suntem singura asociație din Craiova care facem acest lucru“, a spus Gheorghe Albu, președintele Asociației de proprietari 1 Mircești.

Cei 2% pot ajunge și la asociațiile de proprietari

Folosirea celor 2% din impozit de către asociațiile de proprietari se poate face perfect legal. În primul rând, conform art. 57 (4) – (6) și art. 84 (2)-(4) din Codul Fiscal se arată că persoanele fizice au posibilitatea să direcționeze doi la sută (2%) din impozitul pe veniturile obținute în anul anterior către o entitate nonprofit, unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private. Contribuabilii, în speță proprietarii, pot dispune asupra destinației unei sume reprezentând până la 2% din impozit pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii. La această categorie se înscriu și asociațiile de proprietari, împreună cu asociațiile, fundațiile, organizațiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociațiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaților, în măsura în care, potrivit legilor proprii de organizare și funcționare, desfășoară activități nonprofit (Ghidul fiscal al contribuabililor care intenționează să redirecționeze 2% din impozitul pe venitul realizat în anul 2015). Legea asociațiilor de proprietari nr. 230/2007 spune că asociația de proprietari este forma de asociere autonomă și nonprofit a majorității proprietarilor dintr-un condominiu (proprietatea imobiliară formată din proprietăți individuale, definite apartamente sau spații cu altă destinație decât aceea de locuințe, și proprietatea comună indiviză). „Asociația este o organizație nonprofit, este legal să primească cei 2%. Veniturile intră în acel fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În concluzie ce au făcut cei de la Asociația 1 Mircești este corect“, a precizat Ion Pătrulescu, președintele UAP Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS