14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinistrul energiei, întâmpinat cu proteste la Târgu Jiu

Ministrul energiei, întâmpinat cu proteste la Târgu Jiu

Ministrul energiei, Victor Grigorescu, a fost prezent ieri, la Târgu Jiu, şi a fost întâmpinat în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia (CEO) de peste 80 de sindicalişti care protestau. Minerii şi energeticienii au dorit să stea de vorbă cu oficialul guvernamental pe tema situaţiei grele în care se găseşte compania, înainte ca Victor Grigorescu să înceapă discuţiile cu administraţia Complexului Energetic Oltenia. În cele din urmă, ministrul energiei s-a întâlnit cu Laurenţiu Ciobotărică şi cu ceilalţi membri din conducerea CEO. La întâlnirea care a vizat programul de restructurare şi eficientizare a societăţii a asistat şi Corina Popescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, unul dintre subalternii ministrului, care monitorizează activitatea CEO şi a avut în ultimele luni mai multe întâlniri cu administraţia şi cu sindicatele din cadrul producătorului de energie electrică şi cărbune din Oltenia.

Critici cu şefii CEO

Victor Grigorescu a declarat că, indiferent cine ocupă funcţiile de conducere la Complexul Energetic Oltenia, trebuie să aibă în vedere o strategie pe termen mediu şi lung. „CEO este o companie solidă și de viitor, căreia pare că îi e teamă să își asume efortul necesar evoluției economice firești. Și această teamă se reflectă inclusiv în discuțiile publice despre închipuite insolvențe, închideri de mine în Oltenia sau alte speculații nefondate. Se reflectă și în paralizia managerială care face să nu avem astăzi, încă, un plan complet de eficientizare agreat la nivelul societății. Am venit la CEO pentru a face lucrurile să se întâmple, să fie agreat cu partenerii sociali un plan de eficientizare a companiei, absolut necesar, să fie clarificate negocierile care ar putea aduce investiții de sute de milioane de euro în Gorj și ar crea o piață de desfacere pentru câteva milioane de tone de cărbune de la CEO. Nu în ultimul rând, să clarificăm planurile de modernizare a grupurilor energetice. CEO își va face propria analiză cu privire la cauzele care au dus la neîndeplinirea acestor sarcini și va lua măsuri de remediere, inclusiv prin înlăturarea celor care nu își îndeplinesc atribuțiile la nivelul așteptărilor.

Mineritul nu se închide

Potrivit ministrului energiei, care a venit la Târgu Jiu imediat după marşul minerilor până la Bucureşti, instituţia a fost prima care a vorbit despre rolul pe care energia pe cărbune trebuie să îl aibă în sistemul energetic naţional. „Am constituit un Comitet pentru activitatea minieră în cadrul ministerului pentru a conduce reașezarea pe baze corecte, după ani de orbecăială, a întregului sector. Am rezervat un loc special în cadrul Strategiei Energetice Naționale pentru cărbunele românesc. Asta înseamnă că, indiferent de opoziția unora sau altora, mineritul nu se închide. Acesta este punctul de plecare corect și o asigurare mai mare nu poate exista. Tot acest proces, de lungă durată, implică o mare responsabilitate pentru cei care doresc să conducă unități de importanța CEO, fie că fac parte din directoratul complexului, fie că sunt membri ai Consiliului de Supraveghere, sau să se ocupe de politicile în sectorul energiei, ca directori în direcțiile de specialitate ale Ministerului Energiei… Știu că nu e ușor să conduci CEO în acest moment. Complexul Energetic este o companie în care am încredere și care e la începutul unui drum lung la finalul căruia așteptăm cu toții, Ministerul Energiei, directoratul companiei și partenerii sociali, nu doar eficientizarea companiei, ci și transformarea ei într-un pivot important al sistemului energetic național“, a declarat Victor Grigorescu. Chiar în timpul vizitei de ieri a ministrului energiei, CEO se afla la o producţie minimă de energie electrică, având livrări de 700 MWh, faţă de 2.800 MWh, cât înregistra energia eoliană.

Nu vor schimbarea lui Ciobotărică

În ceea ce priveşte doleanţele sindicatelor, Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, nu crede că managerul interimar al CEO va fi schimbat de la conducerea companiei, după vizita de la Târgu Jiu a ministrului energiei. Căldărușe a precizat că oricum nu este atributul ministrului să îl demită pe Ciobotărică, acest aspect fiind de competența Consiliului de Supraveghere. „Am avut mai multe întâlniri cu domnul ministru Grigorescu. Nu s-a concretizat nimic. Ca să spun că sunt optimist în continuare aş minţi. Aş vrea să dea dovadă de mai multă disponibilitate, o transparenţă mai mare şi chiar o implicare mai mare în rezolvarea problemelor cu care se confruntă CEO. Pe noi nu ne interesează cine este director la CEO, ci să meargă bine compania şi oamenii să aibă siguranţa locurilor de muncă, nu să auzim că azi e bine, mâine e rău şi tot aşa“, a spus Căldăruşe.

Ciobotărică, avertizat de mai multe ori

Oficialii de la Ministerul Energiei au lansat mai multe avertismente către conducerea CEO și s-au arătat nemulțumiți de modul în care este manageriată aceasta. „Complexul Energetic Oltenia este victima unui șir lung de greșeli de management dublate de ingerințe în actul decizional și de ambiții personale, la care se adaugă o lipsă de asumare a planurilor de restructurare necesare de foarte multă vreme. Am luat act de faptul că fosta conducere a adus compania pe marginea prăpastiei prin modul în care a înțeles să conducă activitatea, dar acest fapt nu scuză în nici un fel actuala conducere. Săptămâna trecută, după ce a eșuat în a prezenta planurile de redresare necesare companiei, am rugat conducerea CEO să revină la minister cu documentația completată. Și de data aceasta au venit cu materialele din care lipsesc informații importante pentru luarea unei decizii, ca de exemplu costul pe tona de cărbune exploatată. Chiar dacă pot înțelege factorii obiectivi care intervin atunci când încerci să repari ce au stricat alții în ani de zile, nu susțin indeciziile și fuga de responsabilitate în actul de management. Conducerea unei companii de calibrul CEO nu este un act impus și nimeni nu este obligat să ocupe un post de conducere. Dacă alegi să faci parte din conducerea unei companii vitale pentru procesul de securitate energetică, atunci îți asumi pe deplin situația în care te găsești. Este un ultim avertisment pe care îl dăm conducerii Complexului Energetic Oltenia și așteptăm până joi, 28 aprilie, planurile complete pe baza cărora se vor fundamenta deciziile în ceea ce privește viitorul companiei. CEO este o companie care are potențialul să își revină rapid financiar, are la îndemână instrumentele necesare, mai rămâne decât ca persoanele care conduc complexul să își asume și munca necesară. Nu avem de-a face cu o companie care să se îndrepte spre insolvență, ba dimpotrivă, așa că le cerem celor din conducere să dovedească faptul că merită să conducă societatea sau să se dea la o parte“, a declarat secretarul de stat Corina Popescu.

Nimic concret pentru sindicate

Ministrul energiei a avut ieri şi o scurtă întâlnire cu sindicatele, însă discuţiile nu au fost concretizate în vreun fel, respectiv prin prezentarea unui plan de restructurare: „Nu a fost nimic concret. Ca la întâlnirile de la minister. Ne-a spus, printre altele, că și noi trebuie să ne ajutăm… singuri, că restructurarea este necesară și așa mai departe. Noi am cerut ministrului planul de restructurare pe patru ani, să știm ce ne așteaptă. Ni s-a promis că acesta va fi prezentat de către administrație“, a declarat președintele SME Jilț, Adrian Marciuc, prim-vicepreședintele FNSE „Univers“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS